Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Farní Dvorek je plný fantazie. Na lívance z Bořetic se jezdí z celé republiky

  13:52
V designovém kontejneru na dvoře fary nabízí kavárna Dvorek :: café wine bistro lokální pochutiny a výběrovou kávu z celého světa. Vede si tak dobře, že letos už potřetí zvítězila v kategorii kaváren a cukráren gastro projektu Gourmet Jižní Morava. Co dělá jinak než ostatní? Mimo jiné se neustále mění.
Veronika Morávková s manželem Ondřejem vytvořili z kavárny místo, kde to žije...

Veronika Morávková s manželem Ondřejem vytvořili z kavárny místo, kde to žije (nejen) díky laskominám. | foto: Dvorek :: café wine bistro

V parném létě poskytuje vzrostlá jabloň stín k posezení, lokální pochutiny a výběrová káva z celého světa si lze dopřát v designovém kontejneru, útočiště najdou lidé také v cihlové stodole. V zimě, kdy má provoz v kavárně na faře v Bořeticích na Břeclavsku přestávku, se zase pracuje na změnách, aby bylo co nového nabízet další rok.

Dvorek :: café wine bistro vyrostl v Bořeticích před sedmi lety jako splnění snu majitelky Veroniky Morávkové. V kategorii kaváren a cukráren gastro projektu Gourmet Jižní Morava vítězí pravidelně, vždy s roční odmlkou. Projekt nabízí nezávislé hodnocení a tipuje pro zákazníky podniky, kde se v nevšední atmosféře dobře najedí a napijí (další ocenění viz box).

„Dvorkovou sestavu tvořím já, můj manžel a náš úžasný tým obsluhy a baristů. Dohromady je nás už přes dvacet,“ přibližuje majitelka Veronika Morávková, a přiznává, že od otevření v roce 2016 vlastně vše pořád ještě vzniká. „Stále něco budujeme a měníme,“ usmívá se.

Morávková se v Bořeticích narodila, a ačkoliv nyní bydlí v Brně, pro podnikání byla právě známá vinařská obec jasnou volbou. „Mám vystudovanou ekonomii, ale vždy mě to táhlo ke gastronomii. A v době mateřské jsem se rozhodla, že si splním sen a otevřu si kavárnu. Miluji jižní Moravu, vinohrady, víno,“ rozplývá se majitelka.

Oceněné podniky

      • Gourmet Brno

Bratrs bistro v kategorii restaurací a bister

Sorry, pečeme jinak v kategorii cukráren

Rebelbean Vlněna v kategorii kaváren

Pivovarský dům Poupě v kategorii pivnic

Klára Bára Wine Café v kategorii vináren

Slast v kategorii barů

  • Gourmet Jižní Morava

Restaurace Víno Šílová (v Mikulově) v kategorii restaurací

Kavárna & bistro Karma (v Břeclavi) v kategorii bister

Vinařství Válka (v Nosislavi) v kategorii vinařství

Pivovar Lednice v kategorii pivnic a pivovarů

Několik uvažovaných míst nejdříve nevyšlo, nakonec se jí však podařilo shodou náhod dostat k farnímu dvorku. „Všude se tady tehdy válely haldy nepořádku, ale atmosféra byla i tak úžasná,“ vzpomíná.

Právě jedinečná nálada místa byla tím, co nechtěla narušit. „Proto jsme zvolili kontejnery zasazené co nejméně násilně do prostoru. A pak tu byla spousta mravenčí práce a dotvoření všeho kolem. Snažíme se, aby Dvorek zůstal obyčejný, upřímný, srdečný, určitě regionálně autentický. Třeba právě lokální nabídkou z vlastní produkce,“ ujišťuje Morávková.

Letos například dozrály v Bořeticích fíky. „Tak šly hned zákazníkům na chlebu s ricottou a prosciuttem crudo. Snažíme se co nejvíce reagovat na aktuální roční období,“ upozorňuje. Zákusky zase dodávají cukrářky z Brna, Valtic či Šitbořic, koláče a buchty se pečou přímo ve Dvorku.

Na lívance z celé republiky

Důležitým bodem nabídky jsou neodmyslitelně také nápoje od celkem patnácti vinařů. A když víno, pak k němu další pochutiny, ať už klobásy z Lanžhota, sýry z Mikulova či uzené ryby z Brna.

„A v neposlední řadě snídaně. Ty jsou u nás stále populárnější a lidé z celé republiky si lívance nebo párky na našich malovaných talířích přímo zamilovali,“ má radost. Právě snídaně si osobně užívá na Dvorku nejvíce, ráda má ovesnou kaši s kardamomovou granolou. „A pokud neřídím, nevynechám k ní mimosu z jihomoravského ‚prosecca‘ a meruňkového džusu, který připravuje moje maminka,“ dává další tip.

Veronika Morávková s manželem Ondřejem vytvořili z kavárny místo, kde to žije (nejen) díky laskominám.

Naopak káva, kterou baristé připravují, pochází z celého světa, například z Guatemaly, Keni, Kolumbie, Salvadoru, Kostariky nebo Etiopie. „Někdy s nadsázkou říkáme, že to je v nabídce snad to jediné, co si na jižní Moravě nikdy nevypěstujeme. Káva je vlastně jako víno, které je ze stejné vinice pokaždé jiné. To poznávání a objevování nových chutí a zážitků vždy dopřává nevšední zkušenost,“ pochvaluje si.

Aby se delikatesy dostaly na jídelní či nápojový lístek, musí primárně chutnat. Hledí se však i na to, jak a s čím producent pracuje. „A každé víno musí vyhovovat tomu, že bychom si ho my chtěli kdykoliv otevřít a s přáteli vypít,“ líčí.

Zážitková křižovatka setkávání

Podnik podle majitelky navíc funguje nejen jako útočiště milovníků dobrého jídla a pití, ale také jako křižovatka setkávání. „Jsem šťastná, když se tu současně sejdou dvě tetičky z okolí, bankéři na schůzce mezi Prahou a Bratislavou a k tomu třeba rodiče s dětmi na dovolené z Česka i zahraničí,“ ilustruje.

Ke gastronomickému zaměření by se Morávkové líbilo do budoucna přidat i kulturní akce. „Zkrátka sem tam hostovat nějaký koncert, sníme také o letním kinu, to by Dvorku velmi slušelo,“ zasní se.

Podnik má nyní zimní přestávku, sezonu zahájí až v sobotu 17. února. Kromě novinek v menu a designových úprav dostanou nejen místní v novém roce možnost si na farním prostoru domluvit i svatbu. A co výzvy? „V gastronomii se v poslední době nejčastěji skloňuje, že ‚nejsou lidi‘. Ale já jsem ze srdce ráda, jaké úžasné mladé kolegy kolem sebe mám. Chceme, aby se u nás zákazníci cítili dobře jako u babičky na dvorku, a to atmosférou i pohostinností. Gastronomie je služba a jsem hrdá, že můžeme lidem dělat tento servis,“ uzavírá Morávková.

Autor:
  • Nejčtenější

Zemřel nejstarší český mořeplavec. Cestu kolem světa mu zhatil střet s tankerem

17. června 2024  15:32

Hned sedmnáctkrát přeplul Atlantik, pouze tisíc kilometrů mu scházelo, aby v důchodovém věku...

Hrozili mi zrušením směn, popisuje řidič, který se zajímal o zákaz rádia

14. června 2024

Premium Před necelým rokem se dvaadvacetiletý student brněnských práv Denis Pauk rozhodl, že si ke škole...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Znojmo se stává nebezpečným městem, tvrdí politici. Lidi děsí křik i potyčky

19. června 2024  5:55

Znojemská radnice chce větší klid v ulicích, v nichž se množí konflikty. Vedení města shání další...

Moc bouráte, vytýkají v Brně řidičům MHD. I proto jim zakázali rádio

13. června 2024

Devět cestujících loni skončilo v nemocnici, když se poblíž brněnské zastávky Krematorium srazily...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Myslel jsem, že herectví je cesta ke slávě, ohlíží se brněnský „drsoň“

16. června 2024

Premium Je nepřehlédnutelný. Nejen vzhledem ke své mohutné postavě a výraznému hlasu, ale také díky...

Chybějící kartu do balíčku Černého Petra z Terezína doplní návrh květiny

19. června 2024  11:16

Více než šest stovek prací ze škol z celého Česka se sešlo v sídle Židovské obce Brno. Žáci se...

Na D2 se převrátil kamion. Směr k Brnu zablokoval na devět hodin

18. června 2024  16:43,  aktualizováno  19.6 6:17

Po devíti hodinách se v noci na středu obnovil provoz na dálnici D2 na 31. kilometru ve směru na...

Znojmo se stává nebezpečným městem, tvrdí politici. Lidi děsí křik i potyčky

19. června 2024  5:55

Znojemská radnice chce větší klid v ulicích, v nichž se množí konflikty. Vedení města shání další...

Fanoušci na cestě za snem. Češi zaplnili Lipsko a věří v porážku Ronalda

18. června 2024  19:07

Lipsko (Od našich zpravodajů) Fanouškovská vášeň nezná hranic. Češi v Lipsku fandí naplno i přes déšť a věří v historický úspěch...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...