Pracovníci městské firmy na pokyn brněnského magistrátu odvezli z parkoviště za...

Pracovníci městské firmy na pokyn brněnského magistrátu odvezli z parkoviště za Lužánkami betonové zábrany patřící podnikateli Liboru Procházkovi. Jeho právník Vítězslav Jíra kvůli tomu dvakrát zavolal policii. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Firmy napojené na podnikatele Procházku nesmí u Bobycentra vybírat parkovné

  • 3
Firmy napojené na podnikatele Libora Procházku nemohou v Brně bránit vjezdu na pozemky města kolem Bobycentra ani vyžadovat parkovné nebo tam dávat zátarasy. Rozhodl o tom Městský soud v Brně.

„Soud nařídil nařídil dotčeným firmám zdržet se všech činností omezujících přístup na městské pozemky v lokalitě Ponava a podmiňování vjezdu na zmíněné městské pozemky poplatkem. Je to první významné vítězství pro Brno,“ uvedl náměstek pro oblast majetku Tomáš Koláčný (Piráti).

Soud v usnesení píše, že firmy Czechcity, Fair Lase a Bobycentrum Brno jsou povinné zdržet se umisťování věcí představujících překážku na pozemky města a jsou povinné zdržet se všech činností směřujících k omezování přístupu včetně podmiňování vjezdu úhradou parkovného.

Firmy zatarasily betonovými bloky vjezd na parkoviště u hokejové hale dětí a mládeže. Brno je následně nechalo odstranit, nicméně se tam hned o pár hodin později objevily znovu.

Navíc na tomto místě i naproti přes silnici vybíraly zmíněné firmy poplatky. Vlastnictví těchto zpevněných ploch si nárokuje podnikatel Libor Procházka.

Podle rozhodnutí soudu, proti němuž se můžou firmy do patnácti dnů odvolat, se však teď nic takového nesmí dít.

„Existuje důvodná potřeba prozatímní úpravy právních poměrů účastníků sporu do doby, než bude ve věci pravomocně soudem rozhodnuto, který z účastníků sporu je vlastníkem dotčených účelových komunikací,“ stojí dále v rozsudku. 

Jinými slovy soud také vyzval Brno, aby do jednoho měsíce podalo určovací žalobu, na základě níž soud definitivně rozhodne, komu zpevněné plochy na pozemcích města patří. 

Brno tvrdí, že jemu, Procházka si ale myslí, že komunikace na městských pozemcích získal naopak v minulosti on.

Právník majitele Vítězslav Jíra už sdělil, že se proti rozhodnutí odvolají. „Soud při vydání předběžného opatření vycházel z nepravdivých a neúplných informací. Kdyby měla společnost možnost se k návrhu řádně vyjádřit a soudu doložit všechny existující skutečnosti, jak to učinila u žalob, předběžné opatření by vydáno nebylo,“ prohlásil Jíra.

Procházka vede s městem také dlouhodobé spory kvůli oblasti za Lužánkami. Na pozemcích města má tenisové kurty a podzemní garáže, které brání stavbě nového fotbalového stadionu. Starý stadion v místě chátrá.

Město chce nemovitosti získat. Procházka ale za své nemovitosti v hodnotě asi čtvrt miliardy nechce peníze, požaduje jiné budovy. Město navíc v minulosti prohrálo soud kvůli bezdůvodnému obohacení a muselo Procházkovi zaplatit miliony za to, že lidé využívají střechu jeho podzemních garáží jako parkoviště.

Brno nechalo odstranit zábrany z parkoviště, ty se tam pak objevily znovu:

,