Mezi náměstím Míru a Lerchovou ulicí v Brně leží bývalý vojenský areál

Mezi náměstím Míru a Lerchovou ulicí v Brně leží bývalý vojenský areál | foto: Radek Miča, MF DNES

Letáky v brněnské „Masaryčce“ tvrdí, že zelení prosazují romské centrum

  • 7
Včera večer se v okolí náměstí Míru v brněnské Masarykově čtvrti objevily anonymní letáky. Pohoršily Stranu zelených: text totiž tvrdí, že v místě bývalého vojenského areálu na Lerchově chtějí zelení vytvořit romské středisko.

Podle Strany zelených je to lživá fáma, kterou již několik měsíců cíleně šíří do médií starosta Brna-středu za ODS Libor Šťástka.

Zelení tvrdí, že radnice pod vedením ODS chce v areálu postavit byty. "Celá záležitost dokazuje, že někdo má takovou obavu, že by se areál mohl v budoucnu využít nekomerčním způsobem, a tak se neštítí používat anonymní šíření výmyslů a poplašných zpráv," uvedla Jasna Flamiková, předsedkyně strany na Brně-středu.

Leták, který se den před volbami objevil v brněnské Masarykově čtvrti.

Zelení říkají, že v areálu na Lerchově trvale požadují vznik společenského a volnočasového centra pro juniory, seniory a obyvatele žijící v okolí. "Představa, že by do Masarykovy čtvrti dojížděli za službami třeba Romové, kteří v této lokalitě vůbec nebydlí, je naprosto absurdní a nesmyslná," píší v tiskové zprávě.

Podle lídra zelených v Brně Martina Andera chce autor letáku zabránit volebnímu úspěchu těch, kteří požadují nekomerční využití areálu. "Takovéto špinavé praktiky předvolebního boje považujeme za neúnosné a zvážíme podání trestního oznámení pro šíření pomluvy," uvedl Ander.

Starosta Šťástka však rázně popřel, že by měl s letáky něco společného.

"Stojím si ale za tím, že spousta kolegů ze Strany zelených v hlavách nápad na romské středisko nosí," řekl Šťástka s tím, že zelení se sami touto aférou snaží ovlivnit volby na poslední chvíli.

Pozemky na Kraví hoře

Brno dostalo od armády pozemky na Kraví hoře v roce 2003, s podmínkou, že je nebude komerčně využívat.

O tři roky později je však Brno-střed pronajalo firmě Wilson Properity na stavbu bytových domů. Od ministerstva za to dostalo desetimilionovou pokutu.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit