Fakultní nemocnice Brno

Fakultní nemocnice Brno | foto: Filip BednářMAFRA

Fakultní nemocnice Brno začala po kyberútoku znovu odebírat krev

  • 3
Fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích se dál vzpamatovává z pátečního kyberútoku. Dnes po téměř týdenním výpadku začala znovu odebírat krev od dárců. Stále však nejsou v provozu veškeré nemocniční systémy.

Nemocnici se podařilo ve středu zprovoznit transfuzní informační systém, což je podle vedení zařízení zásadní. „Od dnešního dne transfuzka jede a znovu odebíráme krev,“ uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Podle něj je v nemocnici největší transfuzní oddělení v kraji a zásobuje i další nemocnice. Výpadek ustála díky tomu, že měla zásoby krve.

Kromě transfuzního systému nemocnice zprovoznila také systém související s urgentní medicínou.

„Urgent jede už od víkendu. Stále ale platí, že plánované výkony a ambulantní věci se spíš odkládají. Stále nám nejede pacientská dokumentace, takže vše vypisujeme ručně. Snad půjde v nejbližších dnech,“ řekl Žára.

Kyberútok z minulého pátku neohrozil veškeré systémy nemocnice, funkční zůstaly například v laboratořích, na hematologii či mikrobiologii.

Částečně se problém dotkl i provozu operačních sálů, akutní pacienty proto museli převážet do jiných nemocnic v Brně i jinde v kraji, pacienty s plánovanými zákroky propustili domů. Situaci řeší specialisté z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Už od pondělí kontrolují každého u vstupu do bohunické nemocnice. Všichni musí projít speciálním stanem, kde jim lékaři změří teplotu.

Minulý pátek začalo v areálu fungovat také speciální stanoviště na odběr vzorků od lidí s podezřením na koronavirus

,