Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brno „zavařilo“ kraji, ten musí najít místo pro desítky nových úředníků

  12:08
Jihomoravské hejtmanství vymýšlí, kam posadí desítky nových úředníků. Přijmout je kvůli zřízení centrálního stavebního úřadu Brna musí, prostory pro ně však nemá. Počítá se s problémy i mnohamilionovými náklady navíc.

Jihomoravský krajský úřad | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Úleva pro jednoho znamená starosti pro druhého. Zatímco vrcholní politici v Brně si mohou mnout ruce, že po prosincovém rozhodnutí o zřízení centrálního stavebního úřadu a zrušení těch „malých“ na městských částech se jim podaří ušetřit, na jejich kolegy na jihomoravském hejtmanství to přenese další provozní výdaje a personální starosti.

Krajský úřad totiž musí jednak kvůli rozhodnutí Brna a jednak kvůli novému stavebnímu zákonu nabrat více než čtyři desítky nových úředníků, což mu vytváří problém. Budova hejtmanství na Žerotínově náměstí v Brně je kompletně obsazená, takže v ní není dost míst pro všechny.

Vedení úřadu tak musí rychle vyřešit, kam by svoji agendu mohlo přesunout. „Máme vytipováno celkem sedm prostor. Není jednoduché najít něco, aby tam mohl být takový počet lidí,“ přiznává potíže jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Až totiž odpovídající prostory najde, musí do nich posadit nejen dvaačtyřicet nových pracovníků, ale i další tři desítky úředníků, kteří na krajském úřadě už nyní pracují na stavebním odboru. „Cílem je, aby byli všichni v jedné lokalitě a občané nemuseli složitě vybírat mezi různě dislokovanými pracovišti,“ vysvětluje kompletní přesun jihomoravská mluvčí Alena Knotková.

Vedení krajského úřadu nyní musí porovnat nabídky, například výši nájmu nebo jak nákladné by byly úpravy prostor na kanceláře. Vše musí začít fungovat od července. „Byl jsem ujištěn, že se to včas zvládne,“ oznamuje Grolich.

Objekty, mezi nimiž nyní úřad vybírá, hejtman nekonkretizoval. Podle něj jsou ale všechny v soukromých rukou a všechny zároveň v blízkosti centra Brna.

Vyšší počet úředníků i výdaje

Pořizovací náklady na vybavení odhaduje hejtmanství na zhruba 12 milionů korun. „Ty provozní budou v roce 2024 činit zhruba 5,8 milionu korun, náklady na platy včetně povinných odvodů a povinného vzdělávání pak maximálně 19,8 milionu korun,“ vyčísluje mluvčí.

Dohromady tak jde letos o necelých 38 milionů, v dalších letech za celých dvanáct měsíců provozu to bude zhruba 48 milionů korun. Většinu sice pokryjí vyšší transfery od státu, zejména na platy úředníků, zhruba třetinu z této částky ovšem musí doplatit kraj ze svého.

Brno má zájem o opuštěnou poštu, chce do ní sestěhovat stavební úředníky

I kvůli navýšení provozních výdajů tak z těchto kroků nejsou jihomoravští radní dvakrát nadšeni. Pálí je především zmíněné rozhodnutí Brna, o kterém je prý nikdo z tamních vrcholných politiků oficiálně neinformoval a které pro hejtmanství znamená přijmout šestnáct úředníků navíc.

„Škrtat se teď v rozpočtu nic nebude, ale tyto peníze se mohly využít jinak. Mohla se opravit střecha nebo silnice,“ zlobí se krajský radní pro investice Vladimír Šmerda (ODS). Grolich nicméně jeho slova mírní a tvrdí, že to nelze takto jednoduše říct, protože provozní výdaje na chod úřadu se mění z roku na rok například i kvůli cenám energií. „Náklady kvůli Brnu však tvoří třetinu z celkové sumy navýšení,“ oznamuje hejtman.

Kraj cílí na úředníky města

Hejtmanství kvůli Brnu pocítí důsledky, protože odvolacím orgánem proti rozhodnutí stavebního „superúřadu“ nemůže být magistrát jako dosud, ale vyšší instance, tedy kraj.

Vedení Brna tvrdí, že to městu vedle úspor přinese zjednodušení celého stavebního procesu, kraj ovšem minimálně na začátku počítá se zádrhely a zpožděním vyřizování dokumentů. „Tomu se bohužel nelze vyhnout, ale přesto se vynasnažíme, aby byl dopad pro občany co nejmenší,“ sděluje Knotková. Grolich navíc přiznává, že se do prázdnin nemusí podařit sehnat všechny potřebné posily do úřednického týmu.

Superúřad způsobí chaos a nahraje developerům, bojí se brněnští starostové

Hledat potřebný personál chce Grolich i mezi stávajícími úředníky na magistrátu nebo v městských částech. V polovině února plánuje vypsat výběrová řízení na jednotlivé pozice. „Odhaduji, že tak polovina ze sedmnácti zaměstnanců, kteří pracují na magistrátu, zkusí výběrová řízení,“ míní tajemník Oliver Pospíšil.

Ti by mohli být v klidu i tak, protože o svá místa podle Pospíšila nepřijdou, neboť budou automaticky přeřazeni do nového „superúřadu“. Jak však tajemník prozradil, bude se to týkat pozic běžných referentů. Pokud je někdo vedoucí a má tak i vyšší plat, musí se přihlásit do konkurzu na tento post.

Nový brněnský centrální stavební úřad má na rozdíl od toho krajského už i své pevné místo v budově České pošty v Orlí ulici. Do léta se však nestihne prodej budovy městu, o kterém Brno se státním podnikem jedná. „Je zřejmé, že tam budeme minimálně na počátku v nájmu,“ podotýká tajemník. Nejpozději v dubnu začnou úpravy, aby se kanceláře včas vybavily nábytkem, počítači a další technikou.

12. prosince 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...