Dvanáct let stráví ve vězení Vladimír Tannenberger, který před dvěma lety zavraždil svou družku a její tělo v jámě zalil betonem. | foto: ČTK

Přítelkyni uškrtil a tělo zalil do betonu, vyjednal si trest 12 let

  • 31
Dvanáct let stráví ve vězení Vladimír Tannenberger, který před dvěma lety zavraždil svou družku a její tělo v jámě zalil betonem. Na výši trestu se sám dohodl se žalobcem a Krajský soud v Brně tuto dohodu schválil. Rozsudek je tak pravomocný.

Dvaapadesátiletý Vladimír Tannenberger svou přítelkyni podle odůvodnění soudu uškrtil po předchozí hádce ohledně nevěry. Poté její tělo zabalil do igelitu a zakopal v remízku u Šlapanic nedaleko Brna.

Rodina zavražděné ženy považuje dvanáctiletý trest vězení za nedostatečný. „Vcelku chápu postoj pozůstalých, kteří tento trest vnímají jako relativně mírný. Soud byl vázán zákonnými limity, které pro rozhodnutí v případě dohody a trestu jsou dány,“ uvedl předseda senátu Aleš Novotný.

Doplnil, že při běžném projednání věci by se trest pohyboval kolem poloviny trestní sazby, která je 12 až 20 let. Dohodnutý trest je ale podle něj vzhledem k rychlosti procesu akceptovatelný.

Žalobce Robert Hanuš k dohodnutému trestu uvedl, že prioritou je rychlost nástupu trestu a s tím spojený výchovný efekt. V tomto případě by podle něj byl trest při klasickém řízení jen o něco málo vyšší, takže efekt dohody v podobě byť o něco mírnějšího než u klasického řízení, je podle něj pro společnost daleko přínosnější než u soudu vysedávat včetně odvolání dva tři roky. Muž dnes u soudu jen řekl, že je mu líto, co udělal.

Zmizení ženy ohlásil na policii sám Vladimír Tannenberger na začátku října 2020. „Její pohřešování nahlásil druh zmizelé s tím, že odešla za kamarádkou a už se neozvala,“ uvedl už dříve mluvčí policie Pavel Šváb. Doplnil, že s postupujícím časem se jevila čím dál pravděpodobněji varianta, že se pohřešovaná stala obětí trestného činu. 

Pátrání skončilo nálezem těla loni v březnu. Kriminalisté tělo našli v remízku v jámě u Šlapanic u Brna. Muže pak policie obvinila z vraždy, skončil ve vazbě. Hrozil mu až dvacetiletý trest. 

,