Přípravna kebabu v Tišnově dostala kvůli hygieně pokutu 90 tisíc korun. | foto: Veterinární správa pro Jihomoravský kraj

Podlahy a stěny polepené masem. Podnik s kebabem dostal pokutu a skončil

  • 11
Jihomoravská krajská veterinární správa uložila pokutu 90 tisíc korun provozu s názvem Přípravna Kebab v Tišnově na Brněnsku. V podniku se připravovalo maso pro výrobu kebabu a inspektoři tam našli řadu závažných porušení hygienických předpisů. Podle ředitelky Jany Kozákové provozovna svoji činnost ukončila. Provozovatelem výrobny byl Cumaali Çiçek.

„Výrobní zařízení byla značně znečištěná, stejně jako pracovní nástroje. Podlahy a stěny byly plošně polepené starším masem, což poukazovalo na nedodržení důkladné očisty a dezinfekce,“ popsala stav ve výrobě Kozáková. Maso, ze kterého se kebab připravoval, se tak mohlo kontaminovat.

Navíc se ve výrobně nacházely předměty, které s výrobou kebabu nesouvisely a taktéž znamenaly riziko kontaminace nebaleného masa.

„Jednalo se například o použité obaly, nákupní vozíky, odpad od zeleniny, dlažební kostky či jiné věci,“ vyjmenovala Kozáková.

Podnikatel navíc nedokázal předložit doklady o původu tří tun kuřecího a krůtího masa, které ve výrobě skladoval.

Nákaza z asijské restaurace postihla 134 lidí, trpěli zvracením a průjmy

Nesprávné zacházení s masem a riziko kontaminace je přitom nebezpečím pro lidské zdraví. Různé zdravotní následky pak mohou zasáhnout desítky lidí. Jedním z největších případů poslední doby je nákaza zhruba 100 lidí salmonelózou v asijské restauraci v Hradci Králové na přelomu března a dubna.