Další ikona Brna končí. Sídlo Čedoku u nádraží nahradí nejspíš restaurace

  • 29
Více než půl století fungovala jen pár kroků od brněnského hlavního nádraží pobočka cestovní kanceláře Čedok. Jenže od konce srpna je funkcionalistický objekt prázdný. Brno nyní hledá nového nájemce. Politici by tu rádi viděli novou restauraci.

Čedok tady svou pobočku zavřel letos na konci srpna, kdy mu po třiceti letech vypršela smlouva a podle brněnského magistrátu o prodloužení neprojevil zájem. „Pokračujeme v dlouhodobém plánu, aby naše pobočky v České republice a na Slovensku byly v jednotném designu, moderní, reprezentativní a klienti se v nich cítili příjemně,“ sdělila mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková s tím, že novou pobočku lidé najdou v Jánské ulici v centru Brna.

Jak Pavlíková doplnila, pobočka u brněnského nádraží byla jednu z vůbec nejstarších v celé síti. Čedok v budově, která je kulturní památkou a zároveň spadá do ochranného pásma městské památkové rezervace, sídlil přibližně od 60. let minulého století.

Teď od podzimu, kdy se prostor definitivně vyprázdnil, proto město hledá nového nájemce, který by objekt využil. Podle představitelů města je dispozice nejvhodnější pro gastrozařízení, tedy restauraci.

„Celková výměra nabízených nebytových prostor je 456,6 m2. V objektu se nacházejí další tři obchodní jednotky, které jsou přístupné vlastními vstupy z ulice Nádražní a jsou v současné době obsazené, takže nejsou součástí této nabídky,“ uvedla náměstkyně brněnské primátorky Karin Podivinská (ANO).

Minimální roční nájem brněnští radní pro zájemce stanovili na 4 380 korun za m2, měsíčně za celou plochu tak jde o 167 tisíc. K tomu je potřeba připočíst i zálohy na energie a služby. Podle typu provozu je předpoklad, že půjde o dalších 27 tisíc korun měsíčně.

Známý knihkupec z Brna se definitivně loučí, nedostal novou smlouvu

Ikonická budova vyrostla u nádraží v roce 1927, tehdy jako „centrální ubytovací kancelář Výstavy soudobé kultury v Československu“. Ta se pak konala v roce 1928 na zdejším nově zbudovaném výstavišti k desátému výročí vzniku Československé republiky.

U zrodu jedinečného funkcionalistického objektu s půlkruhovým nárožím a pásovými okny stál brněnský architekt Oskar Poříska, který dokázal využít svažitého terénu mezi Nádražní ulicí a ulicí Bašty.