Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Došková chalupa i arboretum. Skryté skvosty, které nemají narváno, ale překvapí

  8:45
Nejsou tak vidět, ale o to možná líp. Až začátkem května přivítaly návštěvníky jihomoravské turistické cíle, které sice nepatří mezi ty nejproslulejší, přesto dokážou překvapit. A aspoň nemají narváno.
Zámek Uherčice na Znojemsku po opravě láká na novou prohlídkovou trasu ve svém...

Zámek Uherčice na Znojemsku po opravě láká na novou prohlídkovou trasu ve svém východním křídle. | foto: ČTK

Třeba na zámku Uherčice na Znojemsku se kdysi s oblibou zastavovala šlechta po cestě z Prahy do Vídně, v druhé polovině 20. století se však stal nejzničenější památkou v zemi, na niž vypsali demoliční výměr. Až v posledních letech se „zvedá z popela“ a po další etapě památkářské rekonstrukce nyní představuje v nové prohlídkové trase východní zámecké křídlo.

„Na své místo se podařilo vrátit nejen část původního vybavení, ale i vzácné barokní štuky italských mistrů, a to dokonce v obnovené barevnosti, jež leckoho překvapí,“ líčí Irena Navrkalová, tajemnice společnosti ZnojmoRegion, která dává dohromady turistickou nabídku oblasti.

V ní zaujme také barokní kaple svatého Floriána stojící na vysoké skále nad Moravským Krumlovem, která nabízí jednu z nejhezčích vyhlídek na město. Vidět kapli zevnitř je jedinečný zážitek, který se nabízí jen párkrát do roka.

Turistů je na jižní Moravě dost, zůstávají ale krátce. Pomoct má MojaKarta

Přístupná je už i zřícenina hradu Cornštejn nedaleko Bítova. Novinkou je pátrací hra na motivy pověsti o vzteklém pánu a pokladu, který střeží velký černý pes. K výročí 90 let dostavby vranovské přehrady se tu koná také fotografická výstava. „Zachycuje proměnu krajiny od původního nezatopeného údolí přes momentky ze zaniklé obce Bítov, stavbu přehradní zdi a nového Bítova, napouštění nádrže až ke snímkům živého rekreačního ruchu na Moravském Jadranu,“ přibližuje autor výstavy Filip Drybčák, kurátor fotoarchivu muzea ve Znojmě.

O prvním květnovém víkendu otevřela rovněž došková chalupa v Petrovicích, unikátní ukázka původního lidového stavitelství s krytinou ze žitné slámy, nebo ruční papírna v Želeticích s tradiční manufakturní výrobou známou přes dva tisíce let, kde si člověk vytvoří svůj originální papír nebo vyzkouší historické způsoby psaní.

Ze skladu je opět obřadní síň

Břeclav v neděli 19. května otevře zrekonstruovanou židovskou obřadní síň z roku 1892 od významného rakouského architekta Franze rytíře von Neumanna mladšího. „Společně s prohlídkou židovského hřbitova je to velmi příjemný zážitek a bude i možnost komentovaných prohlídek,“ avizuje Zuzana Šebková z místního informačního centra.

Budova po válce sloužila jako čalounický a drogistický sklad, její špatný stav si v 90. letech vynutil alespoň základní opravu střechy. Až loni město „vypucovalo“ síň důkladně. Podle odborné garantky Aleny Káňové se kladl velký důraz na zachování a restaurování co největšího množství prvků, v téměř původním stavu je třeba keramická dlažba z konce 19. století.

„Bližší turisty“ lákáme na méně známá místa, říká šéfka cestovního ruchu

„V zrestaurovaných prostorách je umístěna stálá expozice k historii židovské komunity v Břeclavi a připomínka obětí holokaustu. Objekt je využíván i pro hudební vystoupení a přednáškovou činnost,“ sděluje Káňová.

Za návštěvu stojí rovněž zrenovovaná Havlíčkova vila z éry Lichtenštejnů v srdci Poštorné, která slouží jako galerie s kavárnou, kde se historický genius loci propojuje s moderním designem.

Krásná místa krasu

V Moravském krasu na Blanensku se od května rozjel projekt „KRÁSná místa“ upozorňující právě na méně známé turistické lokality. Na místech označených nálepkou a plakátem s ledňáčkem říčním, symbolem oblasti, se navíc dá využít slev a benefitů prostřednictvím speciálních poukazů.

„Ty se dají získat buď ubytováním v partnerských penzionech a hotelech, nebo při nákupu nad 300 korun ve vybraných turistických informačních centrech,“ odhaluje ředitelka destinační společnosti DMO Moravský kras a okolí Petra Krylová.

Turistů mířících za vínem přibývá, pobyty rezervují často na poslední chvíli

Vyrazit se dá i na zdejší singletraily nebo na rozhlednu Podvrší u Veselice, z níž lze spatřit celou chráněnou oblast. Na začátku května otevřelo i třiadvacetihektarové arboretum Křtiny patřící mezi nejznámější lesoparky ve střední Evropě, na konci května se tu konají jarní dny otevřených dveří.

V Brně pak bude 18. a 19. května k vidění 116 architektonicky cenných, zajímavých a obvykle nepřístupných míst v rámci Open House Brno. Letošní ročník má poukázat na často opomíjenou, přitom pro tvář staveb i města významnou ženskou architektonickou tvorbu.

Víno nonstop, v trucku nebo na výletě

S květnem odstartovala ve věhlasných vinařských obcích Znojemska oblíbená vinařská pohotovost. V Hnanicích, Šaldorfu, Šatově a Vrbovci si vinaři rozdělili služby, takže se nestane, aby žíznivý návštěvník našel jen zavřené sklípky. Podobný servis funguje rovněž v areálu Château Valtice na Břeclavsku, kde je k dispozici nonstop prodejna.

Přímo mezi rostoucí révou lze nalézt degustační stánky, bohaté je na ně zejména Znojemsko. Asi nejznámější se nachází na jedné z nejstarších vinic, na Šobesu poblíž Hnanic, další jsou hned vedle – u Staré vinice v Havraníkách a na Pekle v Šatově. Všechny patří Znovínu Znojmo. Pozadu nezůstává ani Lahofer, který má degustační místa v Karolininých sadech pod mikulášským kostelem a na vinném hrádku Lampelberg nedaleko Vrbovce.

Jinde slouží zákazníkům vinná obdoba foodtrucků. Ten s názvem Široko daleko stojí u kaple na vrcholu viniční tratě Pod Starým hradem Zámeckého vinařství Bzenec na Hodonínsku. Jan Stávek zase postavil maringotku u kapličky mezi řádky vinice U Větřáka s výhledem na Pálavu, celý Lednicko-valtický areál, Podluží a Malé i Bílé Karpaty. Další stánek tohoto typu pod názvem Vinice Coffeebar je zaparkovaný mezi vinohrady pod Svatým kopečkem u Mikulova s nápoji od vinařství Srholec.

S květnem se také rozjíždějí vinařské akce. První sobotu v měsíci odstartoval mezi Moravskou Novou Vsí a Velkými Bílovicemi na Břeclavsku seriál výletů Krajem vína pro pěší, cyklisty i koloběžkáře, který pokračuje 18. května v Modrých Horách a 3. června na Strážnicku. „Výlet v Modrých Horách provede malebnou kopcovitou krajinou kolem Bořetic, Kobylí, Vrbice a dalších, účastníci zde navštíví ikonické rozhledny. Na Strážnicku si lidé projedou vinorodou krajinu v podhůří Bílých Karpat a pro odvážlivce je připraven i pořádný výšlap na jeden z vrcholů – Žerotín,“ oznamuje Romana Tomášková z neziskové společnosti Partnerství, jež akce koordinuje.

  • Nejčtenější

Řidiči MHD si už hudbu nepustí. Cestující si stěžují, vysvětluje vedení zákaz

27. května 2024  6:05

Brněnský dopravní podnik přichystal pro své šoféry nečekanou novinku. V kabině si nově nesmějí...

Ženě tlačil hlavu do hlíny, pak ji pokálel. Za brutální znásilnění dostal 6,5 roku

28. května 2024  13:15

Mimořádně brutálně si počínal cizinec, který na Vyškovsku napadl ženu. Tu nejprve oslovil, pak ji...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z velkých plánů sešlo. Brněnská akvaponická farma končí, dluží i zaměstnancům

27. května 2024

Brněnská firma Future Farming, která se zabývá akvaponickým zemědělstvím, chystá uzavření farmy v...

Z Pohlreichem zostuzené Bohémy má být opět restaurace, Národní divadlo ostrouhalo

27. května 2024  13:33

V Brně to býval známý pojem, byť v posledních letech existence se renomé restaurace Bohéma...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zlatý hrdina Dostál má doma sochu, místní do jeho dresu oblékli Napoleona

29. května 2024  14:31

První ze zlatých hokejových hrdinů, jimž se letos v Praze podařilo vybojovat titul mistrů světa, má...

Prestižní PORG chce od Brna starou školní budovu, opravovat ji hodlá deset let

3. června 2024  17:21

Prestižní pražská soukromá škola známá pod zkratkou PORG se chce víc rozvíjet i v Brně. Aktuálně...

Hokejová Kometa je bez trenéra. Modrý rezignoval, vrací se do Ameriky

3. června 2024  16:20,  aktualizováno  16:43

Vedení hokejistů brněnské Komety čeká hledání nového hlavního trenéra. Jaroslav Modrý, který klub v...

Loni v třicítce neviděli přínos, teď ji v Brně chválí. A přidávají další značky

3. června 2024  15:16

Na brněnských silnicích se v příštích dnech objeví nové kruhy s číslem 30 uprostřed, které upozorní...

Tanec andělů i Duhová rapsodie. Nad Brnem od soboty opět zazáří ohňostroje

3. června 2024  13:56

V pořadí už 140. ohňostroj zahájí v sobotu soutěžní klání na letošním festivalu Ignis Brunensis....

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...