Novou koalici v Brně budou tvořit čtyři strany, které vyšachovaly vítězné hnutí...

Novou koalici v Brně budou tvořit čtyři strany, které vyšachovaly vítězné hnutí ANO. Na snímku zleva jejich lídři Oliver Pospíšil z ČSSD, Petr Hladík z KDU-ČSL, Markéta Vaňková z ODS a Tomáš Koláčný z Pirátů. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Nastupující vláda v Brně představila koaliční smlouvu a jména náměstků

  • 15
Koaliční smlouvu společně s programovým prohlášením budoucí rady představila nová nastupující brněnská koalice složená z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD. Známé je také rozložení sil ve vedení města. Každá ze stran bude mít svého náměstka.

ODS bude mít na starosti dopravu, investice, sociální péči, marketing a zahraniční vztahy. Lidovci pak školství a sport, zdravotnictví, životní prostředí a územního plánování. Pirátům připadne majetek, kulturu a participace veřejnosti a ČSSD se zaměří na bytovou problematiku.

Nová koalice prozradila také rozložení sil v radě: ODS čtyři křesla, lidovci a Piráti tři, ČSSD bude mít jednoho radního.

Primátorkou se stane Markéta Vaňková s tím, že ODS připadne i pozice jednoho z náměstků. Jeho jméno ale zatím nezveřejnili. Prvním náměstkem zůstane Petr Hladík (KDU-ČSL). Řadovými pak Tomáš Koláčný (Piráti) a Oliver Pospíšil (ČSSD), který již v minulosti na této pozici působil.

„Obsazení dalších míst v radě musíme dořešit,“ uvedla Vaňková.

Mezi priority nové koalice patří například nový územní plán, stavba hokejové haly nebo transparentnější proces přidělování bytů (více o nové koalici také zde).


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit