Trhovci se z brněnského Zelného trhu přesunuli do nyní nefunkční kavárny.

Trhovci se z brněnského Zelného trhu přesunuli do nyní nefunkční kavárny. | foto: Jan Šmikmátor

Sazenice na konec lockdownu nepočkají, z kavárny v Brně je zahradnictví

  • 12
Za normálních okolností by nyní jihomoravští pěstitelé nabízeli sazenice a výpěstky na tržišti v brněnském centru a Jazzová kavárna Podobrazy by obsluhovala hosty. Lockodown je přiměl spojit síly. Kavárnu v přízemí Tržnice Brno na Zelném trhu dočasně proměnili na zahradnictví a už za první den mají mnoho pozitivních ohlasů.

„Jsme součástí Zelného trhu, kde se dlouhodobě pěstitelské trhy konají. Asi před týdnem jsem zjistil, že malí pěstitelé nemají možnost své výpěstky a rostliny prodávat, jejich práce by tak přišla vniveč a museli by je zaorat. Ve spolupráci s městskou částí jsme zjistili, jaká opatření musíme dodržet, a v pondělí jsme v prostorách kavárny otevřeli Zahradnictví Podobrazy,“ přibližuje Raed Kahwaji, majitel Podobrazů.

Podle něj je paradoxní, že venku na trhu se květiny a sazenice prodávat nesmějí, ale ve vnitřních prostorách květinářství je to i za současné situace povoleno.

„Doufám, že to pěstitelům nějaký profit přinese. Lidé tuto možnost vnímají neuvěřitelně pozitivně. Je vidět, že mají Zelný trh rádi a upřednostní lokální pěstitele,“ těší majitele kavárny.

Za místo v kavárně farmáři nic neplatí. „Chceme maximálně využít naše prostory, které musí být zavřené. Proto jsme z kavárny udělali i galerii. Máme prosklené stěny, a tak střídáme jednotlivé výstavy, které jsou otočené směrem ven a lidé si je mohou prohlédnout,“ dodal majitel.

V prostorách kavárny jsou teď dva prodejci a dovnitř mohou podle současných regulí tři zákazníci.

Prvním prodejcem, který nový „azyl“ využil, je Petr Komínek ze Zahradnictví Trboušany. Komínkovi běžně na trhu nabízejí přísady květin, zeleniny, bylinky, květiny, ovoce a zeleninu či suchou vazbu, ale také vlastnoručně vyrobené čajové směsi a bylinné sirupy. Druhým prodejcem je Kučerovo zahradnictví.

Zahradnictví bude až do otevření kavárny

V následujících dvou týdnech by se měl sortiment rozšiřovat, třeba o sazenice rajčat nebo oblíbený medvědí česnek. Zúčastnit se chystá také pěstitel Petr Balák z Medlova. „Chtěl bych prodávat kysané zelí, protože v současné době už ostatního zboží mám jen pomálu. Je to bezva nápad,“ hodnotí Balák iniciativu.

Tu vítají i zástupci městské části Brno-střed. „Myšlenka pomoci našim zemědělcům nás nadchla, rádi jsme se zapojili a pomohli alespoň při komunikaci se zemědělci. To, že právě teď nemohou být na Zelném trhu a prodávat, je pro některé až likvidační, napěstované sazenice se nedají uskladnit a prodat jindy,“ uvedla Ludmila Oulehlová (ANO), radní Brno-střed, do jejíž gesce prodej na Zelném trhu spadá.

Zahradnictví Podobrazy zatím funguje v testovacím módu, pokud projeví zájem i další pěstitelé, v přízemí Tržnice na Zelném trhu se vystřídají. Jak dlouho bude zahradnictví v Podobrazech fungovat, bude záležet na zájmu pěstitelů i zákazníků.

Majitel Kahwaji plánuje prostory nabízet až do doby, než bude možné opět kavárnu otevřít. Teď může mít pouze výdejní okénko.

„Vnímáme, že centrum Brna je teď trochu mrtvá zóna, ale doufáme, že se zlepšujícím se počasím a situací ohledně covidu bude lidí v centru přibývat,“ věří Kahwaji.