Krajský soud v Brně prodloužil vazbu Jiřímu Švachulovi, který je hlavním...

Krajský soud v Brně prodloužil vazbu Jiřímu Švachulovi, který je hlavním aktérem korupční kauzy Stoka. (27.7.2020) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Úplatky přiznala polovina obviněných z vedlejší větve kauzy Stoka

  • 3
Ve vedlejší větvi případu údajné korupce na radnici Brna-střed, takzvané kauzy Stoka, se k úplatkům přiznala asi polovina z obviněných 26 lidí a jedné firmy. Tato část případu se týká úplatků na správě nemovitostí městské části, k soudu se zatím nedostala.

Podezřelé policie obvinila v létě. Trestnímu stíhání čelí především zástupci stavebních firem a živnostníci, ale také pracovník úřadu, který je spolupracujícím obviněným. 

Právě jeho výpovědi nasměrovaly policii na úplatkáře. „Všimné“ se podle žalobce pohybovalo v částkách od 100 tisíc korun do dvou milionů, celkově úplatky činily 20 milionů a byly jimi ovlivněny zakázky radnice za 130 milionů korun.

Státní zástupce Radek Mezlík už dříve uvedl, že u většiny obviněných, především v těch méně závažných případech, přichází v úvahu alternativní řešení a mohlo by dojít k dohodě o vině a trestu. Přiznala se podle něj asi polovina obviněných.

„Od počátku příštího roku by mělo být rozhodováno, ve kterých případech bude uzavřena dohoda o vině a trestu, či rozhodnuto o podmíněném zastavení trestního stíhání. Na délce tohoto řízení se podepsala epidemiologická situace,“ uvedl Mezlík.

Dotyční jsou obviněni především ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a podplácení, v tomto případě jim hrozí až osm let vězení. Pokud se však doznají a obě strany přistoupí na dohodu o vině a trestu, jejich případy by se ani nemusely dostat před soud.

Soud už od září začal projednávat samotnou kauzu Stoka, v níž je obžalováno jedenáct lidí a dvě firmy včetně někdejšího místostarosty z hnutí ANO Jiřího Švachuly. Právě ten byl podle státního zastupitelství hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek. Švachula vinu popřel. 

Výše úplatků podle státního zástupce dosáhla až 47 milionů korun. Soud dosud vyslechl všechny obžalované, v lednu by se mělo pokračovat v dokazování výslechy svědků. Termíny hlavního líčení jsou dosud naplánovány do poloviny března.