V jednom z prvních objektů v Jižní čtvrti, která vyroste okolo plánovaného nového vlakového nádraží, mají vzniknout čtyři budovy pro byty, jedna pro kanceláře a poslední poslouží nejspíše jako hotel. | foto: Vizualizace: Pelčák a partner architekti

Zelený bulvár oživí Jižní čtvrť v Brně, chystá se tam stavba prvních bytů

  • 8
Šest budov spojených společnou podnoží s podzemními garážemi, celkem 186 bytů a 143 hotelových pokojů. Tak má vypadat obří polyfunkční objekt mezi brněnskými ulicemi Opuštěná a Uhelná. Výstavba prvního většího komplexu je „první vlaštovkou“ v Jižní čtvrti, na řadu přijdou další budovy.

„Městská část po developerovi požaduje, aby plochy střech byly zelené a také aby zde vysadil nové uliční aleje,“ uvedl brněnský radní pro oblast územního plánování a rozvoje Filip Chvátal (KDU-ČSL) s tím, že město uzavře smlouvu se soukromým investorem MS Trnitá 2.

V jednom z prvních objektů v Jižní čtvrti, která vyroste okolo plánovaného nového vlakového nádraží, mají vzniknout čtyři budovy pro byty, jedna pro kanceláře a poslední poslouží nejspíše ke krátkodobým pobytům.

„Půjde o ubytování ve smyslu penzionu a hotelu,“ vysvětlil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek a dodal, že rozsáhlé podzemní garáže nabídnou celkem 271 parkovacích stání.

Za jak dlouho bude nový bulvár o šesti budovách kompletně hotový, se podle radního Chvátala dá jen odhadovat. 

„Naším společným cílem však samozřejmě je, aby se lokalita Jižního centra a Teska proměnila v moderní město s veřejnou zelení a bulvárem co nejdříve,“ řekl neurčitě Chvátal.

Podle něj se souběžně pracuje na vybudování protipovodňové ochrany podél řeky Svratky a na výstavbě dopravní infrastruktury směrem k novému nádraží, jehož podobu znají lidé od července. 

„Bohužel vše výrazně blokuje právě nedostatečná protipovodňová ochrana,“ doplnil radní. Pokud se podaří zajistit opatření proti velké vodě, je začátek stavby bulváru v Opuštěné ulici reálný v horizontu pár let. Pokud ale bude nutné čekat na kolaudaci ochrany kolem Svratky, brněnský radní odhaduje, že se musí počítat s více než pěti lety.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit