Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každému bych doporučil na chvilku vycestovat, říká světový jazzman Pivec

  11:02
Brněnský rodák Ondřej Pivec je oceňovaný hudebník, který jako jeden z mála Čechů v historii zabodoval i na předávání cen Grammy. Díky svému současnému postavení ve světě hudby pracuje s řadou uznávaných umělců napříč žánry, ať už jako muzikant, či producent. Svoji novou desku Greatest Hits 4000 nedávno pokřtil na brněnském jazzovém festivalu.
Z původně jazzového varhaníka hrajícího téměř výlučně na nestandardní nástroj –...

Z původně jazzového varhaníka hrajícího téměř výlučně na nestandardní nástroj – Hammondovy varhany – se brněnský rodák Ondřej Pivec postupně propracoval na americkou scénu RnB, soulu, popu i gospelu. | foto: Radim Strachoň, MAFRA

„Že si tím můžu vydělat i nějaké peníze, je velmi dobrý bonus,“ hlásí devětatřicetiletý Pivec, který už třináct let žije v New Yorku, ale do Brna se čas od času vrací.

Hudba Pivce neuvěřitelně přitahovala už jako malého kluka z paneláku v brněnské Líšni. U babičky, která měla doma piano i harmonium, nadšeně zkoumal fungování not a akordů. „Nahoře stála mísa s ořechy. A když jsem našel nějaký souzvuk, položil jsem na klávesy ty ořechy, abych si kombinaci zapamatoval,“ vzpomíná s úsměvem.

Proslul jste hrou na Hammondovy varhany, což zrovna není hudební nástroj, který by znal, nebo si dokonce vybral každý. Co vás k němu přivedlo?
Uvrtali mě do něj dva Brňáci. Prvním byl můj bývalý angličtinář Zdeněk Blažek, učil mě na gymnáziu. Předtím strávil většinu života v emigraci v Kanadě, kde se živil mimo jiné jako muzikant. Proto měl doma obrovskou knihovnu cédéček. Když zjistil, že mám o hudbu zájem, začal mi je natáčet na kazety. Na pár z nich hrály i Hammondovy varhany. Z toho zvuku jsem byl úplně u vytržení. Zněl jinak než piano nebo synťáky. Když se mi pak naskytla první šance, koupil jsem si klávesy, které už zvuk hammondek měly v sobě.

A ten druhý Brňák, kytarista Roman Pokorný, který žil tehdy v Praze, si mě najal do kapely. Takže už v osmnácti letech jsem hrál po klubech a festivalech a nezbývalo mně nic jiného, než se naučit hrát tak, aby to znělo dobře. Takže vlastně si ten nástroj spíš našel mě. (úsměv)

ů Z původně jazzového varhaníka hrajícího téměř výlučně na nestandardní nástroj...

Jak náročné bylo učit se za pochodu s takovým nástrojem?
Ze začátku fakt těžké, protože musíte mít něco, co se zvuku hammondek přibližuje. Vždy jsem hrál spíš na nějaké simulátory než ten pravý nástroj. Ale v poslední době už ani nehraji na nic jiného než opravdové hammondy. A učení se za chodu není nikdy jednoduché, protože je to, jako když vás hodí do vody a vy musíte hned plavat. Nicméně to většinou bývá nejrychlejší.

Opravdu do ruky nevezmete žádný jiný nástroj?
Jako dítě jsem trochu koketoval s bicími a kytarou. Ale teď dělám muziku s tak nadanými bubeníky a kytaristy, že na ty nástroje raději nekoukám ani z dálky. Navíc se v poslední době věnuju hlavně psaní a produkci. Ačkoli jsem teď naprosto vytížený pobytem na pódiu, tak z něj mentálně malinko lezu dolů. Láká mě spíš studiová práce.

Kde se vzal váš zápal pro jazz?
Upřímně, netuším. Byla to úplná obsese od dětství, stejně jako hudba celkově. Dnes už jsem se trochu odklonil k jiným žánrům. Ale pamatuji si, že kdykoli jsem slyšel v rádiu například Oscara Petersona, zůstal jsem jako přilepený.

Zmínil jste odklon od jazzu. Přišel až s pobytem ve Spojených státech?
Ano, v New Yorku jsem slyšel naživo pár věcí v trochu jiných žánrech a úplně mi to změnilo život. RnB, soul, popovou hudbu – všechno zahrané a zazpívané tak dobře, že jsem si nemohl pomoct.

Za svou dosavadní kariéru jste spolupracoval se skutečně velkými jmény české i zahraniční hudební scény, kromě Gregoryho Portera třeba s Billem Campbellem nebo uskupením Wu-Tang Clan. Jak jste se k nim dostal?
Představte si, že oni volají mně. Zaplať pánbůh. (směje se)

Podle čeho si z jejich nabídky vybíráte projekty, do nichž se následně pustíte?
Musím naprosto věřit v hudbu, kterou dělají, a také je fajn, když přijdou se solidní nabídkou. Obojí považuji za stejně důležité, protože kreativita se velmi těžko překládá ve výdělek. Já mám ale velké štěstí, že se mi ozývají převážně ti lidé, se kterými pracovat chci. A že si tím můžu vydělat i nějaké peníze, je velmi dobrý bonus. Něco, co bych vyloženě dělat nechtěl, prostě nedělám. Když je píseň napsaná a zahraná upřímně, a navíc s citem, tak může dobrá hudba znít jakkoli.

Za tu svoji jste získal řadu ocenění včetně věhlasné Grammy. Které je pro vás tím nejcennějším?
Nominace na Grammy z předloňského roku, protože je přímo pod mým jménem, a ještě k tomu za produkci. Takže jsem zkrátka nominovaný producent na Grammy. To, že jsme ji nakonec nezískali, je mi líto, ale samotná nominace bohatě stačí a dělá mi obrovskou radost.

Ale vy jste Grammy i získal. Ten pocit na první místo nepatří?
Vyhrál ji hlavně Gregory Porter, já jsem součástí alba. Ale je to samozřejmě skvělé. Posvětí to veškerou vaši snahu. Zároveň se objeví i větší zodpovědnost, protože od teď by to chtělo, aby vše mělo nějaký výsledek. Lidé na vás tak i nahlížejí. Ale takový motor mi vůbec nevadí.

Je pro jazzového hudebníka důležité strávit čas v USA, tedy rodišti slavného stylu?
Nezáleží na tom, kde. Určitě bych ale každému doporučil, nejen muzikantům, na chvilku někam vycestovat, dokud nemá závazky. Člověk pozná mnoho o životě, světě, lidech i sám sobě. Navíc ho to přinutí se vymanit z vlastní bubliny, ať už názorové, nebo společenské.

Pastoři v Americe mě brali jako důkaz Boží existence, směje se Ondřej Pivec

Co dosud nejvíce ovlivnilo vaši tvorbu?
Těch momentů by se našlo určitě víc. Mně se v životě vždycky vyplatilo dávat stále pozor a brát si inspiraci z každé situace. Odjezd do New Yorku je pravděpodobně nejzásadnější mezník. Dále pak hraní s Gregorym Portrem a seznámení se s Kennedy, protože jsme následně začali dělat projekt Kennedy Administration. A nakonec i intenzivní kontakt s producentem Romanem Holým tady v České republice během prvního roku covidové pandemie. Ten mě perfektně nasměroval.

Co si vlastně myslíte o jazzové produkci v Česku?
Shodou okolností jsem nedávno dva dny učil mladé jazzové muzikanty při workshopu na brněnské JAMU a překvapilo mě, jak skvěle na tom ti lidé jsou. Úroveň jazzu se tu velmi zvedla, částečně právě i díky edukačním aktivitám. Konkrétně na JAMU se dá studovat jazzová hudba na vysoké škole, což není úplně běžné. Takže úroveň je vysoká a stále se zvedá.

Pohybujete se střídavě mezi Amerikou a Českou republikou zcela běžně?
Těžko říct, co je běžné, protože covid udělal ze všeho naprosto neběžnou situaci. V poslední době celkem létám tam a zase zpět, ale myslím, že do budoucna se zase trochu víc ocitnu za „louží“.

Vracíte se do Brna rád?
Velmi rád. Nedávno jsem se ocitl v Líšni, což je část, v níž jsem žil až do roku 1999. Šel jsem se podívat na panelák, ve kterém jsem vyrůstal, a na tu čtvrť celkově. Stál tam i strom, na který jsem jako dítě pořád lezl. Obešel jsem si i svou základní školu. Všechno tam zůstalo. Paneláky sice přebarvili, ale jinak se v podstatě nic nezměnilo. V tom našem domě se z okna dívala taková stará paní a já jsem zjistil, že jde o sousedku z dob, kdy jsem tam ještě bydlel. Už je jí osmdesát let. Pozvala mě i dovnitř. Přišlo mi to jako ve snu. Mně se občas také nějaké sny v tomto prostředí zdají. Ne nějak zásadní, ale jsou umístěné právě tam. Navíc konkrétně Brno se výrazně společensky zlepšilo. A taky je tu dobré pivo, tedy v celé České republice.

V Americe dobré pivo nemají?
Ne. (směje se)

Z původně jazzového varhaníka hrajícího téměř výlučně na nestandardní nástroj –...

Kvůli pandemii jste na jihu Moravy zůstal déle, než jste původně zamýšlel. Ovlivnilo to nějak vaše původní plány?
Poměrně zásadně. Plánoval jsem celý rok létat s Gregorym po největším turné jeho kariéry. Vydali jsme obrovské nové album. Takže to byla poměrně tlustá čára přes rozpočet. Nicméně jsem se díky pandemii znovu setkal se spoustou lidí, které znám z dřívějška. Založil jsem tady kapelu, se kterou jsme teď křtili album. Nic z toho by se jinak vůbec nestalo. Přinutilo mě to zastavit se a ujasnit si určité věci. Mohl jsem tak reflektovat těch mých třináct let v New Yorku. Ačkoli covidová doba nebyla vůbec žádná sranda pro umělce, protože jsme neměli kde hrát, pro mě se z toho stalo takové příjemné nadechnutí.

Naťukl jste vaši novou desku Greatest Hits 4000. Jde o první album, které spojuje tolik různých žánrů?
Je to tak, přímo pod mým jménem jde o první žánrově míchané album. Ale jinak se jako producent věnuji jiným stylům už dlouho. Tento projekt má vyjádřit, kde se hudebně má hlava a duše pohybují posledních třináct let.

Album jste nahrál společně s dalšími třemi muzikanty. Jak jste se u nahrávání „poskládali“?
Mít s někým kapelu je jako být s ním v osobním vztahu. Je to vždycky o tom, jestli si lidé rozumí a jestli chtějí jít podobným směrem. Oni velmi dobře hrají a mají podobné hudební myšlení jako já. A tím, jak jsme na stejné vlně, tak i spolupráce byla přirozená. Proto jsem si je i vybíral. (úsměv)

Jak dlouho nakonec trvalo, než jste měli hotovo?
Trénovali jsme asi půl roku. Původně jsme si mysleli, že cvičíme repertoár na živé hraní. To, že půjde o nahrávku pro televizi a pak pro album, jsme se dověděli pár týdnů předtím. Takže jsme se museli naučit hrát vše opravdu bezchybně, protože jsme měli jen jednu šanci.

Autor:

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Muž zaplatil nové parkovací oprávnění, i tak mu přišly pokuty. Zasáhl ombudsman

25. dubna 2024  17:17

Brněnský senior dostal od města automaticky vygenerovaný mail s upozorněním, že mu končí platnost...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

Snažíme se, aby lidé věděli, co nosí, říká tvůrkyně folklorních oděvů

1. května 2024  12:15

Před deseti lety dostala Veronika Hrubá Krásná k narozeninám tričko se třemi ručně malovanými...

Návrat po šesti letech. Kometu posílil Hynek Zohorna, útok doplnil ještě Říčka

1. května 2024  11:27

K hokejistům Komety Brno se po šesti letech strávených na zahraničních angažmá vrací útočník Hynek...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...