Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Průzkum hrobky české královny Elišky Rejčky přinesl další tajemství

  11:50
Pod bílo-šedou podlahou čelem k oltáři leží v hlavní lodi brněnské baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Mendlově náměstí Eliška Rejčka. Přesné umístění hrobu dvojnásobné české královny, která žila na přelomu 13. a 14. století, zjistil výzkum, do něhož se odborníci pustili u příležitosti letošního sedmistého výročí založení kláštera cisterciaček na Starém Brně.

„Určili jsme, kde přesně se nachází místo posledního odpočinku královny i jejího druha Jindřicha z Lipé. Věděli jsme, kde zhruba byli pohřbeni, hroby byly v minulosti i otevřeny, nedochoval se však žádný nákres. Pro nás je důležité mít to ověřené na sto procent,“ upozorňuje archeolog Muzea města Brna Petr Vachůt, který je zároveň vedoucím projektu Eliška Rejčka 700.

Přesná lokace není zdaleka jedinou novinkou, kterou výzkum odhalil. Stejně jako je život Elišky Rejčky – vdovy po králích Václavu II. a Rudolfu Habsburském – spjatý s mnoha tajemstvími, je jimi opředeno i místo jejího posledního odpočinku. Výzkumníci totiž objevili dvě další neznámé hrobky.

„Ta v severní, tedy levé lodi pro nás byla opravdu překvapením. Musíme důkladně projít záznamy cisterciaček, jestli v nějakém dokumentu najdeme, o koho by se mohlo jednat,“ nastiňuje Vachůt. V jižní části kostela je vedle ostatků Jindřicha z Lipé ještě jedna prázdná podzemní komora, která nebyla nikdy dokončena. Komu měla patřit, zatím také není známo.

Označení je o dvě kachle vedle

Zajímavostí je, že Rejččin hrob je mírně posunutý oproti symbolické dlaždici značené písmenem E. „Kameník se evidentně netrefil a kachli položil o dvě řady dál, než správně měl,“ usmívá se Vachůt.

Zatímco v případě předloňského výzkumu Gregora Johanna Mendela se jednalo o exhumaci jeho ostatků, aby výzkumníci mimo jiné zjistili DNA zakladatele genetiky, tentokrát archeologové nemuseli „rozebrat půl kostela“.

Průzkum pomocí georadaru je totiž neinvazivní metoda, takže podlaha zůstala netknutá. S přístrojem, který s nadsázkou vypadá jako větší a sofistikovanější vysavač, experti postupně projeli všechny volné plochy kostela a nasnímali je.

„Do hloubky dvou až tří metrů prosvítí místo pod podlahou a odhalí, kde se skrývají dutiny, a ukáže anomálie,“ přibližuje postup Michal Vágner, geofyzik a archeolog z Ústavu archeologie a muzeologie Masarykovy univerzity. Ten spolu s historikem Ctiborem Ostrým hledal už hrobku markraběte Jana Jindřicha v kostele sv. Tomáše v Brně či místo posledního odpočinku krále Zikmunda Lucemburského v rumunské Oradey.

Hrobku otevřely naposledy před 120 lety

Vachůta překvapilo, že pod podlahou neobjevili další kostry. „Sice víme, že mnišky cisterciačky pohřbívali jinde, ale mysleli jsme, že se tady přece jen nějaké další hrobky objeví. Třeba donátorů, kteří by si uložení zkrátka vymínili,“ dodává Vachůt s tím, že celých sedm století je tak respektováno posvátné místo pohřbu Elišky Rejčky a žádný z církevních hodnostářů si nedovolil vybudovat v její blízkosti dodatečné pohřební místo.

Naposledy byl její hrob otevřen před 120 lety při rekonstrukci podlahy kostela. „Za světla lucerny s hořící svíčkou bylo odklopeno víko rakve a odhalila se krásně tvarovaná lebka obklopená věncem z hedvábných květů napředených na stříbrném drátu; mezi květy byly lilie z velmi jemných bílých perel,“ je uvedeno v archivních listinách. Do hrobky byl přidán dokument psaný latinsky na pergamenu, který v roce 1903 sepsal a podepsal tehdejší knihovník Starobrněnského kláštera Klement Antonín Janetschek.

Poprvé se Eliščin hrob cisterciačky rozhodly otevřít při opravách dlažby v roce 1762. Poslední abatyše Antonie von Ulrici pietně vyzvedla kosti královny ze ztrouchnivělé dřevěné rakve a nechala je znovu pohřbít v měděném sarkofágu. Jindřichův hrob byl otevřen v roce 1966 při zavádění parovodního topení pod podlahou baziliky.

Rukopisy se vrátí po 240 letech

Ačkoli šlo o jednu z nejvlivnějších žen Českého království 14. století, do hrobu byla Rejčka pohřbena v prostém rouchu.

Dvojnásobná královská vdova se na Moravu přestěhovala roku 1318, protože její partner Jindřich tam zastával úřad zemského hejtmana. Lesk jejich dvora si podle současníků v ničem nezadal s dvorem královským. O pět let později založila na Starém Brně „na uspokojení svědomí a odpuštění hříchů“ klášter cisterciaček.

Muzeum města Brna připravuje k letošnímu 700. výročí založení velkou výstavu. Začne 1. června, zájemci spatří ojedinělý soubor devíti rukopisů. Ty Rejčka nechala na své náklady pořídit a věnovala je klášteru. Po jeho zrušení císařem Josefem II. v roce 1782 se šest dokumentů dostalo do Rakouské národní knihovny ve Vídni, dva do rajhradského kláštera a jeden do Moravského zemského archivu.

Soubor gotických knih z původního majetku tak bude po 240 letech kompletní a návštěvníci je uvidí během léta na hradě Špilberk.

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...