Hry jsou nasprejované tam, kde téměř nejezdí auta. Děti si tak budou hrát v...

Hry jsou nasprejované tam, kde téměř nejezdí auta. Děti si tak budou hrát v klidných a bezpečných lokalitách. | foto: Město Hustopeče

V Hustopečích baví děti hry nebo skákací panáci nasprejovaní na ulicích

  • 2
Projít bludištěm, zahrát si Člověče, nezlob se! anebo třeba piškvorky. Děti z Hustopečí na Břeclavsku se teď mohou společně bavit přímo na ulici. Město se rozhodlo nasprejovat na chodníky po celém městě různé zábavné hry, soutěže a aktivity. Projekt má přinést dětem radost a zároveň odlehčit dětským hřištím.

Hustopeče vybízí své obyvatele a především rodiny s dětmi, aby si i přes nepříznivou epidemiologickou situaci zachovali dobrou náladu a hráli si na ulicích. Skupinky sprejerů proto o víkendu namalovaly po celém městě spoustu her, které si kolemjdoucí mohou zahrát. 

Na chodnících se objevily například opičí dráhy, magnetické tabule, Člověče, nezlob se!, piškvorky, skákací panáci, Twister a spousta dalších aktivit.

Snahou bylo omezit shlukování dětí na hřištích, aby se mezi sebou nenakazily. 

„Byla to spontánní akce, kterou jsme chtěli reagovat na dnešní dobu, kdy je všechno zavřené. V Hustopečích sice nejsou hřiště uzavřená, ale dětí je hodně, takže nás napadlo pomalovat chodníky a prostranství, abychom je vylákali ven,“ vysvětluje vedoucí marketingu a kultury Hustopečí Jana Hrádková.

Hry jsou namalované na sedmi místech ve městě, kde není žádný provoz a děti si tak mohou bezpečně hrát. Tvůrci je nasprejovali pomocí šablon a hobby sprejů, takže by měly vydržet v ulicích až čtyři měsíce.

Hry možná zůstanou natrvalo

Kde hry hledat

Hry a zábavné aktivity si mohou děti i jejich rodiče vyzkoušet v Hustopečích 

  • na náměstí u kina 
  • u krytého bazénu
  • na chodníku v Dlouhé ulici
  • v parku u evangelického kostela 
  • u Ovčárny

Novinka už přinesla pozitivní ohlasy. Nadšení jsou především rodiče, kteří mohou své děti pustit ven s vědomím, že jsou v bezpečí a mají o zábavu postaráno. „Moc děkujeme za zpestření, je to skvělé. Prošli jsme hry u bazénu a u kina, ale chystáme se na všechny,“ oceňuje Dita Fialová. 

„Sprejerské řádění“ se líbí i lidem, kteří se zrovna o malé děti nestarají. „Je to perfektní nápad. Snad to vyžene děti ven od mobilů a obrazovek. Pohyb je potřeba, obzvláště v dnešní době,“ říká třeba Pavel Furch.

Další rodiče navrhují, aby hry a aktivity ve městě zůstaly natrvalo. A podle Hrádkové to není vůbec nereálná myšlenka. 

Město zatím neplánuje rozšiřovat hry do dalších lokalit. Pokud ale bude zájem i nadále trvat, zváží nabídky profesionálních firem a namaluje hry, které vydrží trvale.