ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: David Webr

Znovuzrozený TrutnOFF se přemístí do Brna, nabídne padesátku kapel

  • 4
Známý trutnovský indiánský festival TrutnOFF se letos po tříleté pauze a hledání vhodného „loviště“ přemístí do Brna. Padesátka českých a slovenských kapel se od pátku do neděle představí v areálu Střelnice za Anthroposem a uvede festival v nezvyklé podobě a s novým názvem.

Znovuzrozený TrutnOFF BrnoON nabídne bohatý multižánrový program posluchačům rocku, folku nebo třeba jazzu. Akci již tradičně zahájí bubnování a bohoslužba pod širým nebem, kterou svým vystoupením doprovodí operní pěvec Aleš Procházka. 

Letošní program je vzhledem ke koronavirové situaci jiný – festival navštíví výhradně čeští a slovenští hudebníci a organizátoři počítají s tisícovkou účastníků.

Běžných sto vystupujících kapel se sice snížilo na polovic, i přesto se má ale jednat o největší českou hudební akci léta. Třídenní program láká na poslech J. A. R., Plastic People of the Universe, Jiřího Schmitzera nebo Garage s Tonym Ducháčkem. Pořadatelé „českého Woodstocku“ se navíc letos rozhodli i pro prodej jednodenních vstupenek, kvůli kterým museli netradičně zveřejnit i částečný program jednotlivých dní.

Vládní opatření pořadatele donutila celý ročník několikrát přehodnotit. Nyní se na skromnější formát akce těší a berou jej jako návrat ke kořenům.

„V žilách nám proudí undergroundová krev a na výjimečné stavy jsme připraveni. Velkých festivalů jsme si užili a začalo jich být dost, tak se jeden zmenší. Podstatná je pro nás různorodost, pestrobarevnost a moment setkání. Připomínka toho, jaké to bylo v začátcích, kdy se hudba dělala pro radost, a nikoliv pro byznys,“ uvedl zakladatel festivalu Martin Věchet.

Typickou alternativní scénu festivalu doplní i historické a kulturní přednášky, na počest nového místa konání nebude chybět také prostor pro vinaře a moravský folklor. TrutnOFF si nezapomene zanechat ani svoji indiánskou tvář – na návštěvníky tak opět čekají i týpí a typická atmosféra vzájemné pospolitosti.

Legendární TrutnOFF má více než třicetiletou tradici a účastnil se jej i Václav Havel, na kterého pořadatelé stále odkazují jako na „náčelníka“.

Tipy MF DNES

  • Pátek: J. A. R., Plastic People, Robert Křesťan 
  • Sobota: Visací zámek, Bára Poláková, Mňága a Žďorp
  • Neděle: Mucha, Fast Food Regionální Orchestra, Michal Prokop