Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otec genetiky Mendel měl velký mozek, zjistili vědci díky exhumaci

  15:03
Brněnští vědci díky exhumaci prozkoumali ostatky Gregora Johanna Mendela i to, jakou měl otec genetiky DNA. První výsledky už mají, výzkum ale nadále poběží až do oslav 200 let od narození připadající na červenec v příštím roce.

Jak byl vysoký zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel, jakými trpěl nemocemi či odkud pocházel? I na tyto otázky odpověděl unikátní výzkum, k jehož svolení musel dávat souhlas dokonce Řím. Mendel byl totiž vedle vědce, který svými výzkumy předběhl svou dobu, také opatem v augustiniánském klášteře v Brně.

V souvislosti s 200. výročím od narození tohoto velikána světového významu se organizátoři oslav v Brně připadajících na příští rok rozhodli exhumovat ostatky Mendela z augustiniánské hrobky na brněnském Ústředním hřbitově a zjistit vědcovu DNA.

„Rozhodli jsme se k tomu, protože jsme chtěli získat nové informace o takto významném vědci. Dalším důvodem je popularizace genetiky. V poslední době totiž často slýcháme o sekvenaci nebo PCR metodách, ale málokdo ví, že základy tomuto oboru položil právě Mendel,“ prohlásila prorektorka Masarykovy univerzity Šárka Pospíšilová, jež měla celý výzkum na starosti.

Kromě nezbytných povolení na tuto výjimečnou událost se s obtížemi potýkali i archeologové. Místo pěti dní na Ústředním hřbitově strávili dva týdny.

Mendel totiž zemřel 6. ledna 1884, tedy ještě dříve, než vznikla augustiniánská hrobka, a zároveň to bylo jen krátce po založení samotného Ústředního hřbitova. 

„Jeho hrob tak částečně zasahoval pod základy hrobky. Jen čtyři dny nám zabralo, než jsme přišli s řešením na vyzvednutí rakve, aniž by se rozpadla,“ sdělil Marek Peška, ředitel společnosti Archaia Brno. Vytahovali ji až z hloubky 2,5 metru.

Na dně rakve byly noviny

Když pak experti ve speciálních oblecích rakev otevřeli, byli překvapeni, v jak dobrém stavu se tělo zachovalo. Dokonce na dně rakve byly noviny, na nichž bylo zřejmé vydání z října 1883, takže nebylo pochyb, že se jedná o Mendela.

Pro stoprocentní jistotu nakonec porovnali genetický materiál z kosterních pozůstatků s vlasem, který našli v Mendelově oblíbené knize o astronomii. A shoda tam byla, takže teď mohou experti jasně říci, že ostatky skutečně patří zakladateli genetiky, který se věnoval mimo jiné také meteorologii.

„Nenašli jsme jen kosti, ale i nehty, části mumifikované kůže, a dokonce zbytky mozkové tkáně,“ poznamenala Eva Drozdová z laboratoře biologické a molekulární antropologie na Masarykovy univerzitě.

Že se dochovaly i tyto měkké tkáně po 137 letech, je dané i tím, že byl Mendel pohřben v cínové rakvi, nikoli dřevěné, která by se za tu dobu již nejspíš rozpadla. Takový byl případ jiných augustiniánů, kteří leželi ve stejné hrobce s Mendelem a zemřeli až později.

Mendlův mozek byl o pětinu větší

Díky kosterním pozůstatkům, které se dnes při pietním aktu vrátí zpět do augustiniánské hrobky, mají vědci informace o tom, že Mendel měřil asi 167 centimetrů. Dokonce se v hrobce zachovalo i jeho oblečení nebo boty, jejichž podrážka měla délku 27 centimetrů, což odpovídá velikosti 42 až 44.

„Zjistili jsme také, že velikost jeho mozku byla výrazně větší, než je průměrná velikost u mužů v dnešní době,“ doplnila Šárka Pospíšilová. Mendelův mozek byl větší téměř o pětinu. Prorektorka také potvrdila již dřívější informaci MF DNES, že měl otec genetiky zubní protézu.

Výzkum Mendelovy DNA ještě stále běží, z dosavadních zjištění lze říci, že pocházel ze střední Evropy. Zda byl etnicky Němec, či jiného národa, to podle vědců nelze přesně určit, protože genom není dochovaný celý. A pouštět se nechtějí ani do pátrání, zda v dnešní době žijí podle shod v DNA nějací jeho vzdálení příbuzní. 

Z dochovaných písemností se již dříve vědělo, že Mendel trpěl onemocněním ledvin, na jiné choroby či predispozice k nim výzkum DNA nepřišel. „Předpokládám, že potrvá ještě několik měsíců,“ odhadl Michael Doubek z Ústavu lékařské genetiky a genomiky na Masarykově univerzitě.

Socha na oslavy asi ještě nebude

Do oslav příští rok v létě, v rámci nichž se mají v Brně sejít dokonce tři držitelé Nobelovy ceny, se ale nejspíš nestihne vytvořit Mendelova socha. 

„Byli bychom rádi, kdyby byla hotová, ale vzhledem k tomu, o jak významné dílo se jedná, jsme dali budoucím autorům na zhotovení osmnáct měsíců,“ řekl Jakub Carda za pořadatele z organizace Společně. Tvůrce chtějí oznámit asi za měsíc. Brno se teď alespoň snaží stihnout opravu náměstí před klášterem nesoucí Mendelovo jméno.

Zároveň se na dvoře kláštera pracuje na obnově další připomínky zakladatele genetiky. Po více než sto letech bude obnoven skleník, kde Mendel prováděl své experimenty s hrachem. A právě ten se tam má kupříkladu znovu pěstovat.

Autor:
  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Jasany kosí houba. A blíží se brouk rychlejší než ruská armáda, varují odborníci

26. dubna 2024  6:08

Jedna z pěších tras u vranovského zámku na Znojemsku, takzvaný Felicitin okruh, je až do odvolání...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Muž zaplatil nové parkovací oprávnění, i tak mu přišly pokuty. Zasáhl ombudsman

25. dubna 2024  17:17

Brněnský senior dostal od města automaticky vygenerovaný mail s upozorněním, že mu končí platnost...

Kometa si vybrala náhradu za Furcha, čeká na Stezkův návrat ze zámoří

25. dubna 2024  14:53

Náhradu za končícího Dominika Furcha, který má údajně namířeno do Mladé Boleslavi, si vedení...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...