VIDEO: Kurýr na jednokolce v Brně předvedl hazardní jízdu. Hrozí mu pokuta

  • 31
Policisté v brněnské části Černovice pronásledovali kurýra na elektrické jednokolce. Ten podle svých slov uháněl k hladovým zákazníkům. Během jízdy projel na červenou a v ruce držel mobilní telefon. Policie upozorňuje, že lidé na elektrických jednokolkách nesmí jezdit na silnici. Mladíkovi hrozí pokuta.

„Těžko uvěřitelný hazard na silnici spatřila začátkem týdne v brněnských Černovicích hlídka dopravních policistů. Na křižovatce ulic Olomoucká a Tržní si totiž ve tmě povšimla rychle jedoucí elektrické jednokolky,“ uvedl krajský mluvčí policie Petr Vala.

Dopravní předpisy dle policistů nerespektoval sedmadvacetiletý muž. Jel po silnici, což nesmí. A přímo před zraky policistů projel křižovatku na červenou. 

„Přitom ale neohrozil jen sebe, ale především nic netušící projíždějící řidiče. Překvapená hlídka se rychlého výtečníka pokusila pohotově dohnat. Jenomže mrštné vozítko, které místy uhánělo až padesátikilometrovou rychlostí, dojela až po několika stovkách metrů,“ popsal Vala.

Policisté s rozsvícenými majáky muže na jednokolce předjeli a zastavili. On je objel a pokračoval v jízdě s telefonem v ruce. Na druhý pokus nicméně zastavil. Uvedl, že právě veze teplé jídlo hladovým zákazníkům. To policisty neobměkčilo. Ve správním řízení musí kurýr počítat až s několika tisícovou pokutou. V jízdě mohl poté pokračovat na chodníku. 

„Elektrické jednokolky se řadí mezi osobní přepravníky se samovyvažovacím zařízením. Pohybovat se mohou po chodníku či stezce pro cyklisty a chodce, ale jen rychlostí, která je srovnatelná s chůzí. Pro uživatele je vhodné si předem prostudovat příslušné zákony, aby je na cestách nemohlo nic překvapit,“ vysvětlil Vala. 

Dodal, že na silnici smí jet jen tam, kde nejsou chodníky. A stejně jako chodci se musí pak pohybovat v protisměru.

křižovatku vyznačenou červenou značkou projel kurýr na červenou

křižovatku vyznačenou červenou značkou projel kurýr na červenou

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz