Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na vlastní deskové hře pracoval nadšenec čtyři roky, milion získal od dárců

  14:07
Hrátky na rytíře a princezny, neochotné uléhání do postele a pak sny plné draků a jednorožců. Petr Marek si jako spousta jeho vrstevníků představoval pohádkový svět odmalička. A nedávno dokázal klukovské vize přeměnit do fyzické podoby. Jeho nová desková hra Kinghill spojuje jak důmyslné herní mechaniky, tak prostředí fantasy vesmíru, které nadchne každého snílka.
Milovník deskovek Petr Marek si splnil sen a vytvořil vlastní důmyslnou hru...

Milovník deskovek Petr Marek si splnil sen a vytvořil vlastní důmyslnou hru Kinghill určenou pro dva hráče. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

K moderním deskovým hrám se přitom osmatřicetiletý Marek dostal spíše náhodou. „Dlouho jsem ujížděl na karetní hře Magic: The Gathering. Jednoho dne mě kamarádi pozvali do klubu, kde se hrály deskovky, a já jim zcela propadl. Tak to všechno začalo,“ popisuje rodák z Ivančic na Brněnsku, jehož zápal pro hry stále neopustil.

Avšak tak jako čtenář někdy dospěje do bodu, kdy naplní svou studnici přečtených knih a začnou se mu v hlavě rodit vlastní příběhy, je tomu i u herních nadšenců. „Po letech jsem začal mít pocit, že mi v nabídce něco chybí. Vyzkoušel jsem spoustu her, ale nenašel jsem mezi nimi takovou, která by kombinovala karty s principy deskovek,“ líčí Marek. A tak se zrodila myšlenka Kinghillu.

Od nápadu k realizaci však vede dlouhá a spletitá cesta. Vymýšlení samotného mechanismu k hladkému fungování hry trvalo vystudovanému ekonomovi bezmála dva roky. Výsledkem je důmyslná originální kombinace obou zmíněných principů s velkou variabilitou, rychlým tempem a překvapivými možnostmi boje. Neobvyklé také je, že je určena jen pro dva hráče.

Petr Marek ve své deskovce Kinghill spojil prvky karetních her ve stylu Magic s...

„Hru jsem původně navrhl pro čtyři, ale covid mi do toho hodil vidle. Musel jsem přejít na digitální testování, a to bylo mnohem snazší ve dvou lidech,“ vysvětluje tvůrce. Kinghillu to však neubralo, spíše naopak. Díky malému počtu aktérů je totiž doladěnější a svižnější.

Podobně jako mechanika hry je důležitý také její vzhled. A Markovy představy byly vskutku pohádkové. „Vždy jsem rád vymýšlel nové světy, psal příběhy a kreslil mapy,“ svěřuje se. Avšak navrhnout design celé hry by přece jen bylo nad jeho síly, proto oslovil řadu grafiků. „Kinghill je netypický tím, že se na něm podílelo více grafických designérů. Téměř vždy na projektu pracuje jen jeden, aby byl vzhled jednotný. Já jich měl sedm, ale naštěstí se to povedlo a hra vypadá tak, jak jsem si přál,“ pochvaluje si.

Verbování příšer i epické bitvy

Kinghill přenese hráče do fantasy kraje zmítaného válkou o tajemný měsíční kámen. Stane se zde hrdinou, který povede království do epických bitev. Může rozšiřovat svou říši, verbovat příšery či studovat kouzla. A především se snaží porazit svého nepřítele.

„Vše je řízeno přes mechanismus worker placementu, kdy hráči umisťují své postavy na různá místa mapy. K tomu se přidává soubojová část á la Magic,“ přibližuje Marek při přejíždění prstem po detailně vyvedené herní desce zobrazující skleněný hrad, který se tyčí nad údolím zaplaveným fialovým světlem zářícím z oblohy.

Hráči jsou přehlcení. Uspěje jen pecka, říká vývojář slavných her Dvorský

Všechno krásné má však svou cenu. Třeba ilustrace jedné karty vyšla na sto až dvě stě dolarů, což odpovídá dvěma až téměř pěti tisícům korunám – a ve hře jich je celkem 160. Dále je třeba krabice, plocha, návod, žetony, nemluvě o ceně za jejich výrobu. Značnou část peněz spolkl také marketing. „Celkové náklady se vyšplhaly na 35 tisíc dolarů čili něco přes 800 tisíc korun. A to nepočítám poštovné,“ uvádí Marek.

Za dopravu totiž utratil víc než za samotnou výrobu. „Rozhodl jsem se vyrábět v Číně kvůli ceně. I když materiál podražil, výroba je tam pořád levnější,“ objasňuje. „Někteří z těch, kteří si nechali hru poslat přednostně, si mysleli, že ji posílám tady z Brna, a divili se, jak můžu chtít takové peníze za poštovné. Hodně lidí se domnívá, že doprava prostě nějak proběhne, ale nevidí celý ten šílený proces v pozadí,“ vrtí hlavou.

Cílí na zahraniční trh

Kde tedy sehnat na tak nákladný projekt peníze? Pro tvůrce se nabízejí dvě možnosti. Buď půjdou do publikování sami, nebo nabídnou hru vydavateli. „Tohle rozhodnutí by si každý autor měl udělat co nejdřív, ušetří to spoustu starostí. Já původně hledal vydavatele, ale pomalu se to překlápělo až do stavu, kdy jsem se rozhodl do toho jít sám,“ odhaluje Marek.

Vydal se proto cestou crowdfundingu, jehož prostřednictvím mohou lidé financovat různé projekty. Přestože existují i české platformy jako Hithit či Startovač, Marek zvolil zahraniční Kickstarter. „Na náš trh bych cílil třeba s menší karetní hrou v češtině. To ale není případ Kinghillu, který jsem už od základů dělal v angličtině s myšlenkou dostat ho do světa,“ objasňuje Marek, který však připravil i českou verzi.

U vína se baví i bez pití. Radosti i strasti vinaře zachytil v deskové hře

Jeho cílem na Kickstarteru bylo vybrat 20 tisíc dolarů čili necelého půl milionu korun. Díky 962 dárcům však nakonec získal dvakrát tolik. „Byl jsem překvapený, ale hlavně hrozně vděčný. Začátečník totiž nemá tušení, jak může dopadnout, takže to byly pořádné nervy,“ vzpomíná.

Celý proces od prvotních nápadů až po fyzický produkt trval čtyři roky. Po celém tomto kolotoči událostí se Markova hra dostala na trh a k prvním zájemcům, koupit ji lze například v Albi či TLAMA games. Cena se pohybuje kolem 1 300 korun.

A přestože hra vyšla teprve nedávno, Marek už pracuje na další. „Jen ještě netuším, jestli se zase odvážím pokoušet štěstí ve víru crowdfundingu. Ale uvidíme,“ podotýká s úsměvem.

Autor:
  • Nejčtenější

Po krátké nemoci zemřel Vojtěch Adam, který měl být rektorem. Bylo mu 42 let

22. května 2024  11:24

Mendelova univerzita truchlí za Vojtěcha Adama, který v pouhých dvaačtyřiceti letech podlehl krátké...

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brněnská nádražní budova jde po 70 letech k zemi, zmizet musí i podzemní kryt

20. května 2024  13:27

Zhruba patnáct minut po deváté hodině ráno se bagry svými radlicemi zabořily do nádražní budovy v...

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Bezklíčové auto uvěznilo kojence, ale obvyklý trik selhal. Hasiči rozbili okno

23. května 2024  12:35

Nejmodernější technologie zradily ve středu odpoledne řidičku na parkovišti před hobbymarketem v...

Takhle se hrát nedá, zní z Vyškova před barážovými souboji s Karvinou

27. května 2024  7:26

Druhou sezonu po sobě se fotbalisté druholigového Vyškova mohou radovat z postupu do barážových...

Řidiči MHD si už hudbu nepustí. Cestující si stěžují, vysvětluje vedení zákaz

27. května 2024  6:05

Brněnský dopravní podnik si přichystal pro své šoféry nečekanou novinku. V kabině si nesmějí nově...

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

Brnem po čtrnácti letech prošel duhový průvod, ty minulé narušili odpůrci

25. května 2024  18:17

V sobotu odpoledne prošel brněnskými ulicemi duhový průvod oslavující queer komunitu, kterého se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...