Majitel Energetického a průmyslového holdingu Daniel Křetínský v Brně...

Majitel Energetického a průmyslového holdingu Daniel Křetínský v Brně představil plánovaný Institut energetických studií. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Masarykova univerzita vychová experty na energetiku pro Křetínského

  • 11
Brněnská právnická fakulta rozšíří svou výzkumnou činnost. Díky penězům od absolventa, českého miliardáře Daniela Křetínského, zde už v září příštího roku má začít fungovat Institut energetických studií.

Český miliardář a majitel Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský se tak vrhá do oblasti vědy. Už letos na jaře s fakultou navázal bližší kontakt, když jí daroval tři miliony korun.

„Tam se také zrodila myšlenka, že zahájíme užší spolupráci,“ uvedla děkanka brněnských práv Markéta Selucká.

Vedení fakulty společně s Křetínským teď pracuje na vybudování zcela nového vědeckého pracoviště, které se bude věnovat výzkumu v oblasti energetického průmyslu, tedy v oblasti, kde sám Křetínský podniká.

„Pracovně jsme tento projekt zatím pojmenovali jako Institut energetických studií,“ sdělil Křetínský. Miliardář vychází z toho, že v současné době v Česku chybí vědečtí pracovníci a experti, již by rozuměli energetice ve všech souvislostech, které s sebou přináší.

„Chceme proto získat z fakulty tři lidi a ve velmi krátkém čase zhruba tří měsíců jim vysvětlit, co se v energetice děje, a říci jim to velmi otevřeně, tak aby tomu rozuměli. Jsou to věci, které se nedají nikde přečíst. V Česku může být pět lidí, kteří tomu rozumí,“ prohlásil.

Plánovaný institut má stát na dvou hlavních „nohách“. První z nich je pedagogická, kdy se studenti dozvědí o energetickém právu informace v mnohem komplexnějším měřítku než doposud, druhá „noha“ je pak mnohem důležitější i pro českého miliardáře, jde o vědeckou činnost.

„Míra porozumění problematice v celém kontextu by měla být v Česku unikátní, čímž by měla umožnit dělat kvalitní analýzy,“ míní Křetínský.

Analýzy využije i státní správa

Právě analýzy toho, jak se celý energetický průmysl mění a bude vyvíjet, jsou data, která dnes podle podnikatele nikdo nemá. Křetínského holding je proto připraven poskytnout vlastní informace z oblasti energetiky a navíc bude celý chod institutu financovat. Za to pak očekává kvalitně odvedenou vědeckou práci.

„Výsledky by bylo možné využít i pro potřeby státní správy,“ řekl miliardář s tím, že analytické studie by tak nemusel využít pouze jeho EPH, který je jednou z největších energetických firem v celé Evropě.

V tuto chvíli není výzkumné pracoviště pouze nějakou vizí, Křetínský už má totiž jasné termíny.

„Výběrová řízení na tři vedoucí pracovníky chceme už příští rok. Cílem pak je zahájit činnost institutu v druhé polovině příštího roku se začátkem semestru,“ přiblížil.

Tři vědci ale nebudou na všechnu práci stačit. Doplnit je má zhruba pět až osm studentů, kteří budou v institutu také pracovat na analýzách.

„Vznikne nový předmět, který by byl vícesemestrální, protože výuka by neprobíhala jen u nás,“ sdělila děkanka fakulty s tím, že současný předmět týkající se energetického práva navštěvuje asi dvacítka studentů.

Pro právnickou fakultu v Česku ojedinělý projekt

Nebojí se tak, že by o práci v institutu nebyl zájem. „Ta motivace zapojit se do takového projektu určitě je, nic podobného na právnických fakultách jinde v Česku není,“ doplnila. Na mysli má velmi úzkou spolupráci akademické sféry a sféry průmyslu, která je typická především pro technické obory.

A motivaci nabízí studentům i sám Křetínský. Kromě peněz, které bude na chod institutu, a tedy i odměny pracovníků dávat, jim slibuje do budoucna i velmi dobrou práci mimo vědu.

„My dostaneme studenty do pozice, že budou mít garantovanou atraktivní pracovní nabídku. Samozřejmě ji mohou mít v EPH, ale když ostatní firmy pochopí, co se tady děje, tak vznikne válka o tyto studenty. Možnost pracovního uplatnění bude vysoká nejen u nás, ale i v zahraničí,“ dodal Křetínský.