Brněnská firma Phonexia | foto: archiv společnosti Phonexia

Brněnská firma zavádí čtyřdenní pracovní týden, odpočinek má zvýšit efektivitu

  • 36
Jen čtyři dny v týdnu nově pracují lidé v brněnské technologické firmě Phonexia. Její vedení věří, že zkrácený režim bude lepší jak pro zaměstnance, tak i pro firmu. Mzdy se přitom nezmění, zachovaná zůstane i osmihodinová pracovní doba. Zaměstnanci však budou muset za kratší období stihnout stejný objem práce.

Pro své zaměstnance firma připravila řadu doporučení, jak se na zkrácený týden připravit a lépe se vypořádat se změnou. Kromě snížení počtu meetingů jim bude nabízet „koučování nebo sdílení dobré praxe“.

Podle ředitelky pro strategii Zuzany Roznosové jde o změnu myšlení a postoje k práci. „Nejde o to odpracovat x hodin denně, ale vytvořit hodnotu. Je potřeba si práci lépe rozvrhnout a zamyslet se předtím, než člověk začne,“ prohlásila s tím, že firma aktuálně zaměstnává asi padesátku lidí.

Podle Roznosové byl krok mezi pracovníky přijat velmi pozitivně a kladné reakce převažují nad obavami. „Je přirozené, že se změnou přichází také obavy a zaměstnanci budou muset vynaložit energii na to, aby vymysleli lepší řešení. Věřím však, že obavy rozptýlíme, protože jsou věci, které zvyšují efektivitu a odpočinek je jednou z nich,“ doplnila Roznosová ze společnosti, jež se zabývá řečovými technologiemi na rozpoznání mluvčího, jazyka či přepsání mluveného slova do textu.

Z hlasu můžete odhalit výšku člověka a nakreslit, jak vypadá, říká šéf firmy

Vedení firmy očekává, že by tento krok měl přispět především k výraznému zlepšení pracovního i soukromého života. Zaměstnanci, a zejména rodiče, budou mít v rámci týdne den, kdy nepracují, a jejich děti jsou naopak ve škole.

Spokojenost zaměstnanců vyhodnotí anonymní dotazníky

„Bude to čas, který zaměstnanci doposud neměli a ve kterém se mohou věnovat sami sobě. Myslím si, že to bude opravdu mimořádná změna, která může změnit život většiny z nich k lepšímu,“ míní ředitel firmy Radovan Musil. Zároveň věří, že lidé budou odpočatější, spokojenější a více motivovaní.

Pracovní týden od pondělí do čtvrtka začne ve firmě fungovat od 1. února a testovat se bude do konce června. Dopady nového režimu, přínosy i rizika se budou zjišťovat pomocí anonymních dotazníků.

Firmou roku je vývojář řečové analytiky. Mezi živnostníky uspěla obuvnice

Musil však věří, že se čtyřdenní pracovní doba stane v Česku standardem, zejména v IT. Má k tomu přispět rozvoj technologií, automatizace i přístup k práci. „Samozřejmě nemluvím o záchranných složkách a dalších profesích, které musí fungovat nepřetržitě. Myslím si ale, že součástí práce brzy budou nástroje, které umožní pracovat kratší dobu a lidé budou muset zároveň pracovat chytře a vynakládat podobné množství energie,“ dodal.