Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chataři se bouří, obec chce devětkrát vyšší nájem. Argumentuje drahou údržbou

  5:49
Od dětství jezdí Zora Jarolímová na chatu do Jedovnic na Blanensku, kterou zde její děda vybudoval jako jednu z prvních v 50. letech minulého století. Jenže stavba stejně jako ty sousední stojí na pozemcích městyse. A ten se nyní rozhodl, že chatařům zvýší dosavadní nájem na téměř devítinásobek, navíc s desetitisícovými sankcemi za případné prohřešky.

To část „lufťáků“ nadzvedlo. Nové dohody odmítají podepsat a připravují vlastní návrh.

„Pan znalec, kterého si obec najala, vypočítal nájem z ceny obvyklé, ke srovnání si však vybral Blansko, které je mnohem větší než Jedovnice. To se nedá porovnávat. Navíc nájem počítal ze zasíťovaných pozemků. Sítě jsme ale dovedli k chatám my sami, nikoli obec,“ rozporuje navrženou výši nájmu Jarolímová, která pracuje třicet let jako znalkyně.

Podle ní i dalšího z chatařů Michala Kárného všichni chápou, že se nájem i vzhledem k inflaci posledních let a růstu nákladů musí zvýšit, protestují však proti tak výraznému skoku i dalším omezením vyplývajícím z předložených smluv.

Městys nicméně trvá na svém. „Náklady na údržbu chatové oblasti, jako například odvoz odpadků nebo údržba cest, několikrát překračují vybranou sumu. Dosud jsme vybírali zhruba 280 tisíc korun za rok, nově by to mělo být něco přes milion,“ vypočítává starostka Jedovnic Irena Žižková (nez.).

V přepočtu na celkových 350 chat tak stále nejde o nijak vysokou sumu. Dosud platili chataři ročně osm korun za metr pozemku pod chatou i zahrady kolem, nově se jim částka za zastavěnou plochu zvedne na 71 korun za metr čtvereční, zahradu ovšem budou naopak užívat bezplatně. Pro rodinu Zory Jarolímové to znamená roční náklad necelých pět tisíc korun.

Chataři však vnímají nelibě především fakt, že chce městys uzavřít smlouvy na dobu určitou, a to pouze na čtyři roky. Nesouhlasí ani s odstavci o možných sankcích 50 tisíc korun za případná porušení v jiných ustanoveních.

Odkoupení? Jedině s referendem

Dle starostky se ti, kteří vše dodržují, žádných pokut bát nemusí. „Hodně chatařů objekty pronajímá, což by měli hlásit a platit poplatky z pobytu. Zhruba 30 až 40 procent z nich je ale neplatí,“ přibližuje Žižková komplikaci, která přináší obci další náklady.

Po společném jednání nevylučuje možné změny smlouvy, nicméně chce, aby všichni chataři vystupovali jednotně. „To je nereálná podmínka,“ namítá Kárný s tím, že většina chatařů už podepsala smlouvy „nadiktované“ obcí. Zhruba stovka ovšem s podpisem kvůli zmíněným připomínkám váhá.

Zahrádkářům vadí asfaltování cest, jedna vede kolem chaty exstarostky

V průvodním dopise byla podle něj zmíněna i pohrůžka žádostí o odstranění stavby, když chataři nové smlouvy nepodepíší. Podle Lukáše Hadamčíka z Právnické fakulty Masarykovy univerzity však něco takového není možné, zvlášť když chaty stojí desítky let. „Obec nemůže po skončení nájmu žádat vyklizení pozemku. Ale na straně nájemců bude užíváním pozemku bez právního důvodu vznikat bezdůvodné obohacení, a to právě ve výši obvyklého nájemného,“ vysvětluje.

Jakékoliv další kroky už ovšem Jedovnice činit mohou a chataři nemůžou očekávat, že jim obec jakožto vlastník pozemků v jejich požadavcích vyhoví. „Žádá-li obec téměř devítinásobné nájemné, je to jejím právem. Nájemce nikdy nemůže docílit téhož postavení, jaké má vlastník, aniž by se vlastníkem stal, neboť tím by naopak bylo protiústavně zasaženo vlastnické právo pronajímatele,“ podotýká Hadamčík.

Chataři sice chtěli pozemky pod budovami odkoupit, to však starostka nedávno vyloučila. Podle ní by s tím museli souhlasit občané v referendu.

Větší péče, menší nájem

Ne všude se o nájem takto handrkuje. Na chaty jezdí lidé také do obce Suchý na Blanensku, kde stále za nájem platí osm korun za metr čtvereční, stejně jako dosud v Jedovnicích, a žádná změna se nechystá. Tamní starosta Jakub Hlubinka (nez.) se odvolává na cenový věstník ministerstva financí, podle Žižkové však už tento dokument neplatí a je nutné se řídit cenou obvyklou podle znaleckého posudku.

Brňané znovu propadají chalupářství, ceny víkendových sídel letí nahoru

„U nás ale navíc existuje nepsané pravidlo, že se lidé o pozemky a okolí starají nad rámec předmětu nájmu. Tím pádem šetří obecní rozpočet a my na oplátku držíme nájem na nejnižší hladině, co můžeme,“ podotýká Hlubinka s tím, že Suchý kopíruje postup státního podniku Lesy ČR, který pronajímá pozemky za podobných podmínek.

Podle právníka Hadamčíka nelze říct, která z obcí se chová lépe či hůře. Podle něj může být nájemné plněno i jinak než v penězích, čímž naráží na zmíněnou ústní dohodu chatařů a vedení Suchého o údržbě.

„Když se navržené smlouvy nezmění, asi se obrátíme na ombudsmana. Přístupu obce se budeme chtít bránit,“ avizuje Jarolímová, jíž stejně jako ostatním jedovnickým chatařům končí stávající smlouva na začátku letních prázdnin.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Muž zaplatil nové parkovací oprávnění, i tak mu přišly pokuty. Zasáhl ombudsman

25. dubna 2024  17:17

Brněnský senior dostal od města automaticky vygenerovaný mail s upozorněním, že mu končí platnost...

POHLED: Zábranský a fotbal? Projekt, kde pasti číhají na každém kroku

1. května 2024

Premium Bezmála týden uplynul od překvapivého vstupu hokejového bosse Libora Zábranského do fotbalového...

Nemocnice mají fungovat ve stejném módu, ne každá jinak, říká jihomoravský šéf

30. dubna 2024  17:55

Pozici šéfa největší krajské nemocnice ve Znojmě od února vyměnil za ředitelské křeslo ve firmě...

Sexistický šéf agentury i hypnoterapeut. Nový film líčí sny, které se zvrtly

30. dubna 2024  15:33

Eva se těšila na práci v prestižní reklamní agentuře, jenže z jejího šéfa se vyklubal sexistický...

Konečný opouští Spartu, míří do Komety za vidinou většího prostoru

30. dubna 2024  12:08

Jakub Konečný bude v hokejové kariéře pokračovat v dresu Komety Brno. Jedenadvacetiletý centr,...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...