Na jižní Moravě začali vinaři prodávat burčák. Na snímku je stánek u silnice poblíž Valtic na Břeclavsku, kde burčák z vlastních hroznů odrůdy Irsai Oliver vyrábí a prodává rodina Miloslava Machuči z Valtic. | foto: Václav Šálek, ČTK

Na jižní Moravě už se prodává burčák. Hrozny jsou kvalitní, říká vinař

  • 8
Zájemci o burčák už mohou na jižní Moravě nakupovat tento vinný nápoj. Jedním z prvních vinařů, který začal prodávat už v pátek, je Miloslav Machuča z Valtic.

Zatím sklízí ranou odrůdu Irsai, na září má připravený Muškát a na říjen Veltlín. Burčák tak bude mít až do konce října.

Stánek má u cyklostezky a ti, kdo ho znají, se pravidelně zastavují. „Hrozny jsou letos kvalitní a je jich dost, takže i burčák je dobrý. Sice se vždycky objeví nějací lidé, kteří říkají, že kdoví, z čeho to je a že je moc brzo, ale většina je spokojená,“ uvedl Miloslav Machuča.

Už sedmnáctým rokem se specializuje výhradně na burčák. „Vyrábím ho z 95 procent hroznů, vína si udělám pro sebe tak tisíc litrů,“ pověděl Machuča.

Proto má teď nejvíc práce a ještě několik týdnů mít bude. „Sbíráme minimálně obden a lisujeme, aby byl pořád čerstvý burčák.“

Sbírat a prodávat už začali i někteří další pěstitelé, hlavní vlnu prvních prodejů očekává Machuča od nastávajícího víkendu.

Loni byl burčák už na konci července, protože teplé a suché počasí výrazně uspíšilo zrání hroznů. Zákon však povoluje burčák prodávat až od 1. srpna.

Na vinicích se podle Machuči letos zatím nepodepsalo ani řádění hrabošů. „Zatím nic neuschlo, ale země je děravá, tak uvidíme, jestli to uschne později,“ poznamenal.

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt.