Triumfu Napoleona v bitvě u Slavkova přihlíželo osmnáct tisíc lidí

  • 3
Za svitu slunce se v sobotu vyrovnaly šiky vojáků, aby uctili 210. výročí bitvy u Slavkova. Napoleon, kterého opět představoval Američan Mark Schneider, v bitvě tří císařů i tentokrát zvítězil. Zájem diváků o rekonstrukci byl dvojnásobný, než je obvyklé.

„Každoročně na bitvu jezdí kolem devíti tisíc lidí. Letos bylo ale kulaté 210. výročí, takže přijelo přes osmnáct tisíc lidí. Rekord padl v roce 2005, kdy bylo dvousté výročí. Tehdy na ukázku zavítalo kolem pět a třiceti tisíc návštěvníků,“ vysvětlil pořadatel Miroslav Jandora.

Pořadatelé akcí každoročně vzdávají hold přibližně 33 tisícům padlým, kteří v bitvě tří císařů položili život.

Počasí pro rekonstrukci bylo ideální. Diváci tak dobře viděli třeba to, jak okolními kopci na prostranství pod kopcem Santon u obce Tvarožná hřměla desítka děl.

Téměř dva tisíce vojáků v dobových uniformách a stovka jezdců na koních divákům předvedly takzvaný Lví skok. Brilantním manévrem, který vešel do dějin a kterým rozhodl celou bitvu, se před 210 lety podařilo Napoleonovi prorazit rakousko-uherské pozice.

Tvarožná přitom nebyla jen v obklíčení vojáků, ale také aut. Jako jedno dlouhé parkoviště posloužila přilehlá silnice, po jejíž obou krajnicích se v několikakilometrové řadě táhla parkující auta. Další návštěvníky přepravovaly speciální autobusy městské hromadné dopravy z Brna či Slavkova.

„Zaznamenali jsme hustější dopravu, ale nebyly žádné významné komplikace,“ uzavřel brněnský policejní mluvčí Pavel Šváb.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit