VIDEO: Toxikolog vysvětluje, proč nadýcháte promile po housce

  • 23
MF DNES testovala potraviny, na které se řidiči vymlouvají, když při policejní kontrole alkotester hlásí, že mají v dechu alkohol. Toxikolog a soudní znalec Jaroslav Zikmund, který se na přípravě a průběhu testu podílel, vysvětluje, jak se kvůli konzervaci pečivo zvenčí skrápí etanolem.

Stačí si dát na benzince k svačině hamburgerovou housku, zapít ji birellem – a při následné kontrole můžete jen žasnout, co naměří policejní alkohol tester. Jak ukázal aktuální test MF DNES, bezprostředně po konzumaci některých potravin a nápojů můžete nadýchat klidně půl promile. Jak se k této problematice staví policie, čtěte v exkluzivním článku iDNES.cz zde.

Kompletní výsledky testu, po čem nadýcháte a po čem ne, čtěte ve čtvrteční MF DNES.


Témata: Alkohol, potravina