„Nakládaný hermelín může mít nespočet variací, od klasických chutí po nevšední sladké kombinace,“ říká Kateřina Suchá z Blšan u Loun. Spolu s Ivou Bartošovou je podepsaná pod novou kuchařkou s názvem Velká sýrová nakládačka (můžete ji zakoupit na Knihy.iDNES.cz za 186 Kč).
Kuchařka kopíruje jejich stejnojmennou gurmánskou soutěž, která se koná v Praze a letos měla letos již 8. ročník.
„Jsou tam vítězné recepty z naší soutěže i kousky léty osvědčené, ať už naše, či přátel. Dalších dvacet receptů jsou tipy na rychlé chuťovky a tepelně upravený hermelín. Chtěli jsme, aby kniha byla inspirací nejenom pro všechny milovníky nakládaného hermelínu, ale také těm, již ho nabízejí svým zákazníkům,“ říká Suchá.
Recept na Herr MetalínPotřebujeme: 4 hermelíny, 200 g sušených švestek, 1 středně velkou palici česneku, sůl, 2 větvičky rozmarýnu, sladkou papriku na poprášení, 2 badyány, olivový olej Příprava: Polovinu švestek a půlku palice česneku najemno nakrájíme a utřeme do pasty. Osolíme, přidáme polovinu nadrobno nasekaného čerstvého rozmarýnu a promícháme. Hermelíny podélně rozkrojíme a vzniklou směsí potřeme obě vnitřní části, přiklopíme a jemně zmáčkneme. Naplněné hermelíny vložíme do sklenice. Proložíme zbylými švestkami, česnekem nakrájeným na plátky a rozmarýnem, lehce posypeme paprikou a přidáme badyán. Zalijeme olejem, do kterého můžeme ještě vmíchat lžičku sladké papriky. |
Podle ní bylo velmi milým překvapením, že hodně lidí se rozhodlo naložit svůj první nakládaný hermelín až poté, co se jim dostala do rukou nová kuchařka. Ta přináší tradiční kombinace s pálivými papričkami, cibulí, ale i třeba s nakládanými okurkami, nebo netypické - nasladko. Právě mezi netradičními recepty je i ten nejoblíbenější autorky knihy.
Kuchařka vznikala rok
„Ač nemám příliš ráda sladko-slané kombinace, mezi nejoblíbenější recepty řadím Herr Metalín. Náplní je směs utřená ze sušených švestek, rozmarýnu a česneku. Na první pohled je to zvláštní všehochuť, ale naprosto skvělá. Jen u hermelínu vyladěného dosladka je třeba hlídat dobu uležení, nesmí se nechat příliš dlouho, ideálně tři dny při pokojové teplotě, jinak náplň zkaramelizuje a hermelín ztvrdne,“ podotkla Suchá.
Tak jako dobrý hermelín musí uzrát, i kuchařka vznikala zhruba rok. „Nejdřív jsme byly nadšené, všem se chlubily, pak se trápily, zkoušely nové a nové recepty, občas to vyšlo, občas ne. Kniha je výsledkem roční práce i zábavy,“ vzpomíná Suchá.
Naložit hermelín zvládne i úplný začátečník. Stačí jen kvalitní sýr, ingredience, které má kdo rád, a hlavně odvaha si s hermelínem pohrát. Sklenice s dobře naloženým hermelínem, třeba i vyřezaným do různých tvarů, může být i netradičním dárkem.
„Právě receptem ‚Řekni to hermelínem‘ vyzýváme lidi, aby naložili hermelín a darovali ho svým příbuzným, partnerovi, kamarádům. Tou nejdůležitější ingrediencí tohoto receptu je láska,“ dodala Suchá.