- 125 ml mléka
- 1/2 vajíčka
- špetka soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 vanilkový cukr
- skořice
- 2 lžíce medu
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička droždí
- 1 lžíce jemných ovesných vloček
- 1 lžíce pokrájených sušených švestek
Na potření: rozšlehané vajíčko
Na posypání: 1 lžíce jemných vloček předem nasucho opražených
- Zaděláme kynuté těsto, které necháme kynout na teplém místě (případně těsto necháme vymíchat v domácí pekárně), dokud nezdvojnásobí objem. Nakonec vmícháme pokrájené sušené švestky (kdybychom je do těsta dali hned, zabarví se nám. Mezi kynutím ho 2x prohněteme, abychom vmíchali do těsta vzduch - těsto se stane pružnější a lépe vykyne.
- Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kousky, ze kterých uděláme válečky a splétáme je do housek. Na plechu je necháme asi 20 minut pod utěrkou dokynout. Potřeme je vajíčkem a posypeme opraženými vločkami. Pečeme ve vyhřáté troubě, do které dáme na dno misku s vodou.