Doba přípravy: 130 minut
- 325 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- 2 žloutky
- 1/3 kostky droždí
- lžíce másla
- špetka soli
- hladká mouka na vál
- švestková povidla
1. Rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky rozmícháme v části vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vzešlý kvásek, rozehřáté vychladlé máslo, žloutky a zbylým vlažným mlékem zaděláme těsto, které necháme na teplém místě kynout.
2. Z vykynutého těsta tvarujeme na pomoučeném vále bochánky, přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě chvilku kynout. Pak je vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme dozlatova. Upečené bochánky necháme vychladnout, pak je překrojíme napůl a naplníme je švestkovými povidly.