Napečte si doma českou klasiku: buchty

  0:11
Italové mají tiramisu, Američané cheesecake a my buchty. Proč si tedy doma neupéct to, co do světa nesl i pohádkový Honza.
České buchty. Ilustrační foto.

České buchty. Ilustrační foto. | foto: Stockfood.cz

Buchty z hrnku s meruňkamiBuchty z hrnku s meruňkami

Příprava: 45 minut + 5 hodin kynutí + 20-25 minut pečení

Pro 4 osoby (15-20 kusů)

* 1/2 kostky droždí
* 2 lžíce cukru krupice
* 100 ml vlažného mléka
* 1 vanilkový cukr
* 4 žloutky + 2 celá vejce
* špetka soli
* 500 g hladké mouky + trochu na pomoučení
* 250 g másla, rozpuštěného

Na náplň:
* 15-20 ks meruněk
* 15-20 malých kostek cukru, nejlépe přírodního
* 1 vejce na potření

1. Droždí utřeme v míse s lžící cukru, rozmícháme s vlažným mlékem a necháme ho vykynout.

2. Přidáme prosátou mouku, sůl, zbylý cukr, vanilkový cukr, žloutky a celá vejce, většinu rozpuštěného vlažného másla (trochu si necháme na vymazání formiček) a zaděláme hladké pevné nelepivé těsto. Přikryjeme ho v míse utěrkou a dáme minimálně na 5 hodin do chladničky kynout. Těsto můžeme nechat takto pomalu kynout i do druhého dne.

3. Meruňky omyjeme, osušíme a vypeckujeme tak, aby se obě poloviny od sebe úplně neoddělily.

4. Potom těsto na pomoučeném vále prohněteme a rozdělíme na 20 stejných dílů. Z každého dílu odkrojíme asi čtvrtinu těsta a ze všech kusů vyválíme kuličky.

5. Hrnečky nebo formičky vymažeme máslem, na dno každého hrnku dáme větší kuličku a zatlačíme do ní meruňku, do které jsme vložili místo pecky kostku cukru.

6. Do důlku po meruňce vmáčkneme menší kuličku těsta a necháme kynout asi 30 minut. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 200 stupních dozlatova, asi 20-25 minut.

Tip
Na zatlačenou meruňku můžete přidat ještě lžičku tvarohové náplně.

Ochutnejte špaldovou mouku – má jemnou oříškovou chuť, obsahuje množství vitaminů a minerálů a dobře ji snáší i alergici . Pro začátek zkuste poměr 1:1 s obyčejnou hladkou moukou, ale počítejte s o něco větším množstvím mléka.

Buchty s rumovým tvarohemBuchty s rumovým tvarohem

Příprava: 30 minut + 1,5-2 hodiny kynutí + 30-45 minut pečení

Pro 4 osoby (asi 25-30 kusů dle velikosti)

* 500 g polohrubé mouky
* 70 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 2 žloutky
* 30 g droždí
* špetka muškátového oříšku
* 100 g hery, rozpuštěné
* 250 ml vlažného mléka
* kůra z 1/2 citronu, bio
* 60 g másla na potření buchet a plechu
* 60 g omegy na potření buchet a plechu

Na náplň:
*
500 g měkkého tvarohu
* 2 vanilkové cukry
* 60-100 g moučkového cukru
* kůra z 1/2 citronu, bio
* 1 vejce (bílek a žloutek zvlášť)
* 2-3 lžíce rumu
* 50 g rozinek

1. V misce utřeme droždí s lžící cukru, přidáme asi třetinu vlažného mléka a hrst mouky a rozmícháme na hladké těstíčko. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout kvásek.

2. Rozinky zalijeme rumem a necháme nabobtnat. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, špetku soli, muškátový oříšek, kvásek, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, zchladlý rozpuštěný tuk a za postupného přilévání mléka zaděláme hladké nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na dvojnásobný objem.

3. Na náplň utřeme tvaroh s cukry, jemně nastrouhanou citronovou kůrou, vmícháme žloutek, rozinky a sníh z bílku.

4. Z těsta vyválíme váleček o průměru asi 4-5 cm a nakrájíme na stejnoměrné plátky. Ty v dlani zploštíme, do středu každého dílu dáme trochu tvarohové náplně, buchty zabalíme a okraje těsta dobře spojíme a uzavřeme.

5. V kastrůlku rozpustíme máslo s omegou a vymažeme pekáč. Buchty postupně namáčíme v rozpuštěném tuku a jednu po druhé klademe těsně vedle sebe na pekáč. Povrch potřeme zbylým máslem s omegou a necháme ještě chvíli nakynout.

6. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova. Upečené buchty překlopíme na vál a podáváme pocukrované moučkovým cukrem.

Tip
Buchty můžete plnit také povidly rozmíchanými s trochou rumu nebo vaší oblíbenou zavařeninou. Buchty lze také bez kynutí v pekáči vložit do nepředehřáté trouby, nakynou tak postupně, než se trouba rozpálí, a potom dopéct při vyšší teplotě na barvu.

Švestkové buchty se skořicovým cukremŠvestkové buchty se skořicovým cukrem

Příprava: 30 minut + 1,5-2 hodiny kynutí + 35-45 minut pečení

Pro 4 osoby

* 640 g polohrubé mouky + na podsypání
* 350-400 ml mléka
* 3 žloutky
* 1 vejce
* 70 g moučkového cukru + trochu na poprášení
* 250 g másla
* kůra z 1/2 citronu, bio
* sůl
* 30 g droždí

Na náplň:
*
500 g vypeckovaných švestek nebo sliv
* 1 sáček vanilkového cukru
* 2 sáčky skořicového cukru

1. Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme rozdrobené droždí se lžící cukru a dvěma lžícemi mouky a necháme v teple pod utěrkou vzejít kvásek.

2. Do zadělávací mísy prosejeme mouku, vlijeme vykynutý kvásek, ve zbylém mléce rozmíchané žloutky a vejce, přidáme cukr, polovinu rozpuštěného vlažného másla, jemně nastrouhanou kůru z citronu a trochu soli. Vypracujeme vařečkou nebo v robotu vláčné nelepivé a hladké těsto, přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

3. Švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme.

4. Těsto na moukou posypané desce vyválíme na plát silný asi 1,5-2 cm a rozkrájíme na čtverce. Do prostředka každého dílu těsta zabalíme dvě i více půlek švestek (podle velikosti) lehce obalených ve vanilkovém a skořicovém cukru a okraje dobře spojíme a uzavřeme.

5. Buchty potřeme ze stran rozpuštěným máslem a skládáme těsně vedle sebe spojem dolů do máslem vylitého pekáče. Zbylým máslem potřeme povrch a necháme v teple nakynout. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Upečené buchty vyklopíme, oddělíme od sebe a podáváme poprášené moučkovým cukrem.

Tip
Buchty můžete plnit i zralými jahodami, třešněmi, meruňkami, jablky, hruškami apod. nebo ovoce kombinovat s tvarohovou náplní.

Buchty s mákemBuchty s mákem

Příprava: 30 minut + 1,5-2 hodiny kynutí + 35-45 minut pečení

Pro 4 osoby

* 50 g droždí
* 150-200 ml vlažného mléka, dle potřeby
* 500 g hladké mouky 00
* 3 lžíce moučkového cukru + trochu na poprášení
* 1 vanilkový cukr
* 2 žloutky
* 2 majolky (majonézy v krabičce)
* 125 g másla, na vymaštění pekáče a potření buchet

Maková náplň:
* 250 g máku
* 450 ml mléka
* 50 g strouhaného perníku
* 80-100 g cukru krupice
* 1 lžíce strouhané citronové kůry, bio
* 2 lžíce rozinek – nemusí být

1. Droždí utřeme s lžící cukru, rozředíme trochou vlažného mléka a promícháme se lžící mouky. Těstíčko v misce přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple vykynout.

2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, vykynutý kvásek, žloutky, majolku, vanilkový cukr a zaděláme pevné vláčné těsto. Podle potřeby přidáme během zadělávání trochu mléka nebo mouky. Když těsto přestane lepit, poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3. Na makovou náplň nejprve semeleme mák, vložíme jej do kastrolu s ostatními přísadami, zalijeme mlékem, uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni, dokud mák nenabobtná a směs nezhoustne. Během vaření mícháme. Nakonec vmícháme propláchnuté okapané rozinky a necháme vychladnout.

4. Z těsta uděláme váleček o průměru 3-4 cm a rozkrájíme na stejně velké díly. Každý kousek roztáhneme, doprostřed těsta dáme lžíci až dvě náplně, okraje přehneme přes náplň a stiskneme k sobě. V pekáči rozpustíme asi 1/2 másla a necháme zchladnout, aby pekáč ani máslo nebylo horké.

5. Buchty "vykoupeme" v rozpuštěném másle a rovnáme spojem dolů vedle sebe do pekáče. Zbylým máslem potřeme vrchní stranu buchet, necháme nakynout a pečeme při 180 stupních dozlatova. Necháme chvíli zchladnout, vyklopíme a při podávání poprášíme moučkovým cukrem.

Tip
Pekáč s tukem na jednom konci trochu podložte, aby tuk stekl k jedné straně a buchty se tak mohly pěkně "vykoupat". Potom je postupně skládejte vedle sebe od zvýšeného okraje pekáče směrem dolů. Do máku můžete přidat také trochu povidel, skořice, mletého hřebíčku a rumu.

Mramorová bábovkaMramorová bábovka

Příprava: 30 minut + 40-45 minut pečení

Na jednu velkou bábovkovou formu

* 210 g másla nebo hery + na vymazání formy
* 210 g cukru krupice
* 6 velkých vajec, zvlášť bílky a žloutky, nebo 8 malých
* 270 g hladké mouky
* kůra z 1/2 citronu, bio
* 1 a 1/2 sáčku kypřicího prášku
* 200-250 ml mléka
* 2 lžíce kakaa, holandského typu
* 1 vanilkový cukr
* trochu hrubé mouky na vysypání formy
* moučkový cukr na poprášení

1. V míse utřeme změklé máslo s cukrem, přidáme žloutky a vyšleháme do bílé pěny. Přisypeme jemně nastrouhanou citronovou kůru z dobře umytého citronu, prosátou mouku s kypřicím práškem, přilijeme mléko a umícháme hladké těsto.

2. Několik lžic mléka si necháme stranou. Nakonec do těsta zlehka zapracujeme tuhý sníh z bílků.

3. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Polovinu těsta nalijeme do formy.

4. V misce rozmícháme vanilkový cukr, kakao a mléko na hladkou kašičku a směs vmícháme do zbylého těsta.

5. Kakaovou hmotu nalijeme na světlé těsto a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 40-45 minut.

6. Ke konci pečení zkusíme ve středu bábovky vpíchnout špejli, a pokud těsto nelepí, bábovku vyjmeme i s formou z trouby a necháme na mřížce chvíli zchladnout. Potom ji vyklopíme na talíř a necháme úplně vychladnout. Podáváme poprášenou moučkovým cukrem.

Tip
Bábovku můžete udělat pouze světlou a do těsta přidat kousek nakrájené hořké čokolády nebo hrubě překrájené ořechy a spařené rozinky či jiné sušené ovoce. Místo bábovkové formy můžete použít i formu na srnčí hřbet nebo malé bábovičky.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...