Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Sitaře mají nejlevnější Indii v Brně

  11:00
V indickém bistru Sitara v královopolském Tescu jsem se přesvědčil, že zajít na oběd či skromnou večeři do supermarketu nemusí znamenat snížení nároků na kvalitu jídla. Jen musíte u stolků mezi fast foody zapomenout na soukromí - a jemné zvuky sitary.
Indická restaurace Sitara.

Indická restaurace Sitara. | foto: Michal Kašpárek

Ceny hlavních chodů, které v bistru začínají na 60 korunách, ve mě vzbudily dávku nedůvěry - za byriani nebo vindaloo s masem zaplatíte v Brně dvoj- až trojnásobek.

Na prvním dojmu nepřidá ani to, že se tu kromě indické kuchyně připravuje i gyros a všelijaké příruční cholesterolové bomby, které znáte z okolí hlavního nádraží.

Trochu optimismu ale poskytne pohled do kuchyně, kde se lopotí dva mladí kluci ze střední Asie, za pultem se střídá jejich starší krajan s dívkou z východní Evropy.

Kuřecí vindaloo. Není tak pekelně ostré, jak je obvyklé, netrénovaný jazyk ale pořád může překvapit.

Přesně tolik chilli, kolik si řeknete

Jednoznačně nejlepším zážitkem bylo kuřecí vindaloo: tak dobré jídlo za 59 korun jsem v Brně

Recenze restaurací

Indická kuchyně Sitara
Nákupní centrum Královo pole
Cimburkova 4, Brno
Hodnocení MF DNES:

60 %

Z jídelního lístku:
Kuřecí patia, 65 Kč
Kuřecí tikka, 69 Kč
Kuře tandoori, 69 Kč
Pikantní fazole, 49 Kč
Veg thali, 89 Kč

dlouho nejedl. Maso bylo křehké a chuť velmi pikantní omáčky odpovídala zmíněným několikanásobně dražším restauracím. Zamrzela jen její konzistence. Pro indickou kuchyni je důležitá textura jídla, a nemusíte je hned dlabat rukama, abyste si jí užili.

Na jídlech jako vindaloo mě nejvíc baví to, jak každé sousto chutná díky velkým kouskům zeleniny, chilli a zázvoru trochu jinak. V Sitaře byla ale omáčka hladká, uzpůsobená rychlému provozu, kdy se kuchař nestačí mazlit s každým kusem suroviny zvlášť, a nejspíš tak i provozovatel vychází vstříc české chuti.

Servírování je stylové

S tím souvisí to, že ačkoliv byla omáčka i maso pikantní, nedá se jejich ostrost srovnat s tím, co zažijete v kamenných restauracích, nemluvě o Asii samotné. Pozor: navzdory všem fastfoodovým zvyklostem vám tu kuchaři udělají jídlo podle vašeho přání - u většiny pokrmů si můžete říct, jak moc je chcete ostré.

Placky z pece. Chutná příloha.

Pečené placky nebyly ani suché, ani přemaštěné a česneková verze (za 25 korun, normální stojí 20) byla jen jemně provoněná, takže se se s vámi odér nepotáhne zbytek dne.

Další palec nahoru míří do rozpálené malé kuchyně za non veg thali, kombinaci tří malých masitých jídel podle vašeho výběru, banánovo-jogurtové omáčky a rýže, která stojí na 99 korun. Vše dostanete na stylovém kovovém tácu.

Non veg thali. Mix tří omáček podle vlastního výběru je skvělý způsob, jak vyzkoušet, zdali vám indické chutě sednou.

Pokud jste nikdy neochutnali indickou kuchyni, na jižní Moravě je to možná nejlepší způsob, jak si s ní potykat. Pro vegetariány Sitara nabízí i bezmasou alternativu, která je 10 korun levnější.

Kari rozmražený hrášek nezamaskuje

Nejdražší nabízené jídlo, jehněčí madras za 109 korun, není docela hrdou vlajkovou lodí - omáčka je sice jemná a maso křehké, kdybych si ale měl bez ohledu na cenu vybrat, pořád dám přednost chuťově výraznějšímu (a tím nemyslím jen pálivějšímu) kuřecímu vindaloo. Největším zklamáním bylo kuřecí byriani.

Od obyčejného rizota ze "závodky" ho odlišovala kvalitní rýže a šetrná dávka kari, zůstala bohužel rozmrazená zelenina. Rád bych si k 62 korunám připlatil za to, aby chuť rýže a masa neničil gumový hrášek a mrkev.

Jehněčí madras. I když bylo dvakrát dražší než kuřecí vindaloo, obě jídla byla srovnatelně chutná. Kuřecí byriani. Chutnou rýži bohužel doplnila rozmražená zelenina, a to v sezoně, kdy je čerstvého hrášku dost.

Na Sitaře mě taky mrzela omezená nabídka - vybrat si můžete sice z více než tuctu hlavních jídel, chybí tu ale polévky či jogurtové nápoje, které výborně osvěží jazyk i jícen po porci pálivé omáčky. Jako nikoliv sladkou, ale pořádně pálivou tečku jsem tedy vyzkoušel kelímek pikantní zeleniny ačar - musím ocenit výraznou chuť a cenu nižší než u čtvrthodinového lístku na tramvaj (15 korun).

Dobré seznámení s indickou kuchyní

Pokud máte předsudky vůči fast foodům, zahoďte je - i uprostřed nákupního centra si můžete dopřát jídlo, které chutná líp než v mnoha kamenných restauracích.

Zároveň je Sitara pravděpodobně nejlevnějším způsobem, jak na jižní Moravě vyzkoušet indickou kuchyni. Jen si dejte pozor, tyhle chutě jsou návykové.

Ačar. Velmi pikantní zeleninovou směs můžete vyzkoušet za pouhých 15 korun. 

Perfektní místo pro první potykání si s indickou kuchyní. Nováčka v tomto sportu vyžadujícím trénink potěší, že jsou recepty méně ostré, než je obvyklé. Nečekejte zázraky, ale standardní úroveň fastfoodů v obchoďácích překonává Sitara o několik tříd. Vyzkoušejte kuřecí vindaloo nebo méně ostrý mix non veg thali, vyhněte se rizotu.

Autor:
  • Nejčtenější

Bizarní vilu u Brna koupila mladá žena. Místo původních 110 milionů stačila třetina

16. května 2024  10:23

Řadu let se snažil původní vlastník a budovatel vily ve stylu podnikatelského baroka v...

V Brně zuří kvůli boxu Zásilkovny, řidiči přes něj nevidí do křižovatky

15. května 2024  12:42

Jsou určeny k tomu, aby lidem zjednodušily život, na brněnské Lesné je však jeden z nových...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Brněnská nádražní budova jde po 70 letech k zemi, zmizet musí i podzemní kryt

20. května 2024  13:27

Zhruba patnáct minut po deváté hodině ráno se bagry svými radlicemi zabořily do nádražní budovy v...

Na vrahy ukázaly opravené boty. Husaře ubili jejich vlastními holemi

13. května 2024

Premium Rok co rok chodil Jan Otava s husami a malým pomocníkem na trhy stejnou trasou s poslední zastávkou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Brně hlídkují aktivisté, vadí jim odchyt holubů a jejich „předhození“ dravcům

14. května 2024  14:07

S nečekaným odporem se setkali zástupci brněnských Židenic při pravidelném odchytu zdejších holubů....

Zloděj ujel s traktorem od hobbymarketu, může jej prodat na náhradní díly

21. května 2024  15:22

Starší, ale stále plně funkční traktor s radlicí a sypačem zmizel v květnu od brněnského...

Na D46 opravují úsek, který může být také ranvejí. Pomáhá i mobilní betonárna

21. května 2024  15:15

Z jedné strany přijíždí nákladní auta naložená tunami cementobetonové směsi, kterou vyloží před...

Dělníci našli v zemi starý podstavec k minometu, zamířil rovnou do muzea

21. května 2024  11:49

Tajemný kovový předmět našli dělníci v Blansku při práci na přeložce vodovodu. Přivolaný archeolog...

Nové dílny i digitální laboratoř. Do technické školy pošle kraj čtvrt miliardy

21. května 2024  10:27

Mnohem větší možnosti nejen pro studenty nabídne po rozsáhlé rekonstrukci Střední škola...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....