Vůbec se nepouští do ohřívání obvyklých omáčkových hotovek z mrazicího boxu. Ty se v bohaté míře dají ochutnávat jinde. Výběr je přímočaře jednoznačný. Jedno jediné tříchodové menu za jednotnou cenu devadesát pět korun ve všední den. O víkendu se částka za cenově zvýhodněný polední oběd prodražuje o čtyřicet korun.
TEST MENUKam na dobrý oběd MF DNES a brno.idnes.cz hodnotí každé pondělí jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu. Recenzentka podnik navštívila nejméně dvakrát. Dnes: Restaurant Zelená kočka, Solniční 8, 602 00 Brno Hodnocení: 70 % |
Třem chodům kralují nejrůznější úpravy drůbežího, vepřového a hovězího masa s bramborovou přílohou. Turisté a štamgasti si guláš, zelí a knedlíky nebo zelnou polévku s plackou tak jako tak objednají večer k pivu z nabídky jídelního lístku.
Tři chody se zahajují předkrmem nebo polévkou, minutky z masa s bramborami uzavírá sladký dezert. Dobré bývá pyré, hranolky jsou většinou spíš chuďerky, smrsklé tuhé nudličky (minimálně ty čtvrteční).
Jak typické u Kočky: každý den jiná úprava steaku nebo alespoň malá vychytávka, která by flákotu na talíři ozvláštnila. Nápady mají ti kluci u sporáku skvělé a dlouhodobě nadprůměrně kvalitní je i provedení. Občas však kreativní záměr silou převálcuje dobré pochutnání. Jako u středečního drůbežího řízku v sezamu.
Nezní to nudně, prvních několik soust chutná zajímavě a neotřele, potom však celé představení na talíři ovládá křupavý a za zuby zalézající sezam.
Stejný den se kapku nevyvedl ani chřestový krém se šunkou. Plnohodnotná sezona úžasného čerstvého chřestu je několik týdnů pasé, krém byl přepepřený a sousta pálila v krku. Předkrmová porcička salátu ovšem svěží začátek oběda zajistila.
Obecně předkrmy a polévky v kuchyni dobře ovládají. Také má smysl sem zavítat, když se v hrncích dusí speciality z hovězího masa.
Čtvrteční vepřový steak byl malinko tužší plátek se sýrem a brokolicí a na jahodách trůnil špricanec umělé šlehačky. Vývar s masem a špenátovou sedlinou byl však strhující zážitek. Bohatá porce drůbežího masa a neobvyklá zavářka v dobře ochuceném silném vývaru byla výtečná kombinace, chutnající i v letním horku.
Kočce na Solniční vládne vesměs pánská obsluha. Prostor kolem dřevěných stolů uvnitř i venku zvládá s přehledem a svých hostů si hledí. Jen jednou jsem zde zažila nervózní servírku, která zbrkle nalila vedle sedící dámě cosi tekutého do klína a odešla v půlce objednávky k jinému stolu. Byla to výjimka a Zelené Kočce náleží pro tentokrát nadprůměrná, sedmdesátiprocentní spokojenost.