Vinobraní vrcholí. Lisovna hroznů v Mikulově zpracuje až pět milionů kilo

  • 7
V lisovně hroznů v Mikulově mají nyní napilno. Denně se tu vystřídá přibližně deset vinařů z okolí, kteří přivážejí dvě až tři fůry. V sezoně tak denně čtrnácti zaměstnancům projde rukama až 240 tun hroznů. I když mnohdy domů přicházejí až nad ránem, nestěžují si, díky moderní lisovně se celý proces urychlil. „Z vinice do lisu to trvá dvě hodiny, ve starších provozech to trvalo déle,“ říká mistr lisovny Zdeněk Matula.

Skupina Bohemia Sekt se svými 600 hektary vinic se díky tomuto provozu stala soběstačná ve zpracování hroznů. Odhadovaná sklizeň z vlastních vinic činí téměř čtyři miliony kilogramů. Celkově pak devět milionů kilogramů zpracované suroviny, větší polovina bude zpracována právě v nové lisovně, další pak zpracují střediska ve Vinařství Pavlov a v Habánských sklepích.

Moderní lisovna v Mikulově

Provoz moderní lisovny nacházející se v areálu vinařství Víno Mikulov má pět tisíc metrů čtverečních a byl zahájen v roce 2021. Hned v prvním roce zpracovalo středisko v rámci startovacího provozu čtyři miliony kilogramů hroznů. Po loňském startu skupina Bohemia Sekt letos zrealizovala další plánovanou investici ve výši čtyřicet milionů korun, jíž rozšířila stávající zpracovatelskou kapacitu lisovny na pět milionů kilogramů.

„Je to největší investice naší společnosti. Finanční objem, který jsme na to vynaložili, se bude pohybovat v částce přibližně tři set milionů korun,“ říká Ondřej Beránek, ředitel společnosti Bohemia Sekt.

Lisovna v Mikulově disponuje vinařskými stroji a zařízeními od špičkových evropských dodavatelů, zejména z Německa a Itálie. Použité technologie automatizují celý proces od příjmu až po získání základního vína a umožňují zpracovávat rychle, šetrně a efektivně velké objemy.

Každý má rád víno, jen někdo ještě nenarazil na to pravé, míní šéf „habánů“

Letos se navýšil počet nádob na příjem, do provozu přibyly i další lisy pro rychlejší zpracování suroviny. Doplněna byla také technologie pro zpracování modrých hroznů. V loňském roce uměla lisovna vyrobit jen bílá vína, nyní se díky dalším investicím zpracování rozšířilo.

„Nově proti loňsku jsme doplnili speciální nádoby na výrobu červeného vína a umíme zpracovat asi 750 tisíc kilogramů na výrobu právě červeného vína,“ říká ředitel Vína Mikulov František Drahonský.

Skupina původně avizovala, že kapacita zpracovny dosáhne až 12 milionů kilogramů, nyní ale skupina Bohemia Sekt počítá s kapacitou 6,5 milionu kilogramů.

„Pokud bychom halu dovybavili další technologií, což aktuálně neplánujeme, zvládli bychom osm milionů kilogramů, a pokud by potřeby firmy narostly, ještě je tu připravený prostor pro další rozšíření,“ uzavírá Beránek.