Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nadšenci staví automatickou pěstírnu mikrobylinek, troufají si i na vesmír

  14:47
Gardenauts neboli vesmírní zahradníci. Tak si říká tým lidí, který se ve sklepě jednoho z domů v Chotěboři pustil do pěstování mikrobylinek. Malé zelené rostlinky s velice intenzivní chutí mají ale být pouze startem projektu mnohem většího, doslova nadpozemského.

Do pěstování mikrobylinek se dal Leoš Jelínek se svým synem Janem a kolegy z průmyslovky Michalem Mrázkem a Filipem Rakem před několika měsíci. V bývalé sušárně rodinného domku vybudovali pěstírnu, v níž se o rostlinky stará počítač. 

„Ve firmě se zabýváme automatizací řízení klimatu budov. Jsme takoví blázni do technologií, kolegové jsou programátoři, vizionáři, nadšenci do raket a vesmíru. Z toho vzniklo Gardenauts, vesmírní zahradníci,“ vysvětluje Leoš Jelínek, který je vedle pěstitele mikrobylinek zároveň jednatelem firmy.

Cílem je vyvinout systém, díky němuž by se dalo zemědělství provozovat ve všech možných podmínkách. I třeba mimo Zemi. Spolupracovníci tvrdí, že intenzivní zemědělství výrazně plýtvá zdroji a postupně je vyčerpává. Pěstování mikrobylinek považují za nesrovnatelně šetrnější a úspornější.

Mikrobylinky se dají popsat jako malé rostlinky, které během dvou týdnů vyrostou jen do deseti až patnácti centimetrů. V podstatě jsou to jen výhonky rostlinek, jako je hrášek, ředkvička, slunečnice, cibule, hořčice a spousta dalších.

Jsou bio, pěstují se výhradně bez jakékoliv chemie. „Na zalévání se používá pouze čistá voda,“ zdůrazňuje Leoš Jelínek.

Chemickou úpravou neprošla ani jejich semínka. Rostlinky se jedí celé, mají velice výraznou chuť a obsahují mnohonásobně více vitaminů.

„Mikrobylinky se používají hlavně jako ozdoba v restauracích. A také na dochucování jídel, protože chuť mají opravdu koncentrovanou,“ říká Jan Jelínek.

Na vysoké škole se pěstováním bylinek v automatizovaných podmínkách zabýval.

Jako z jiného světa

S otcem a dalšími kolegy dali zkušenosti dohromady a vznikla pěstírna jako z jiného světa. Ve zvláštních žlabech pod umělými světly rostou výhonky ze speciálních semínek dovážených z Itálie. Ty se nejprve zasejí na konopný filc a zhruba týden ve tmě nechají vyklíčit. Pak se přesunou pod světla, kde rostou další týden. Každou středu nastává sklizeň.

Správný přísun čisté vody, teplotu, vlhkost, ale i třeba koncentraci oxidu uhličitého v pěstírně snímají čidla. Data vyhodnocuje počítač a automaticky nastavuje klimatizaci nebo množství závlahy.

„Nemusíme se vůbec o nic starat. Nemusíme hlídat vlhkost, teplotu, vnitřní klima, nemusíme zalévat a rozsvěcet. To si systém ohlídá sám. Na tomto principu děláme řízení budov, zkušenosti jsme využili zde v pěstírně,“ ukazuje Leoš Jelínek.

Přesto o celém systému mluví pouze jako o funkčním prototypu. Jejich sny sahají mnohem dál.

„Naší snahou je systém povýšit tak, aby byl zcela oproštěn od lidské práce. Stále je totiž potřeba zasít, kontrolovat, umývat boxy, přesunout boxy z klíčírny do pěstírny, sklidit. Chceme to udělat tak, aby to bylo úplně automatizované. Abychom z jedné strany nasypali semínka a na druhé vyndali vyrostlé bylinky,“ líčí Leoš Jelínek.

Po krůčcích do vesmíru

Ke zcela bezobslužnému systému, který by se při troše fantazie mohl v budoucnu využívat například i ve vesmíru či na jiných planetách, vede ale velmi dlouhá cesta. Pěstitelé chtějí postupovat po malých krůčcích. Například plánují zapojit recyklaci vody, řízený generátor oxidu uhličitého nebo senzory na rozpoznávání podílu zelené hmoty v rostlinkách.

„Hledáme investory, protože už jde o velké peníze – o investice řádově v milionech korun. Soběstačný systém, který pracuje na moři nebo ve vesmíru, se bez velkých investic neobejde,“ říká Leoš Jelínek.

Pěstitelé se nespokojí s tím, že pěstírna je funkční a dokáže si na sebe vydělat. Rádi by se vydali cestou dalšího výzkumu a inovací. Potřebují také více prostoru, jedna místnost ve sklepě už rozhodně stačit nebude.

„A chceme také dostat mikrobylinky do povědomí zákazníků, aby se je naučili jíst ve větším. Restaurace je používají, ale zatím hlavně jen jako třešničku na dortu, spíše na ozdobu pokrmů. Ale takový salát ze slunečnice, ten nemá chybu,“ tvrdí pěstitelé.

Odběrateli jsou vyhlášené restaurace na Vysočině, ve středních Čechách i v Praze. Ty od „gardenautů“ dostanou namixovanou krabici se stále živými bylinkami podle přání. Až dva týdny jim vydrží naprosto čerstvé v lednici či chladicím gastroboxu, kde se jejich růst zastaví. Nejžádanější jsou ředkvičky, hrášek a slunečnice.

  • Nejčtenější

Řidič riskantně předjížděl kolonu, po střetu se sanitou je pět zraněných

7. června 2024  8:31

Se sanitou převážející pacientku do nemocnice se ve čtvrtek v podvečer na Třebíčsku srazilo osobní...

Horácká aréna se začíná zvedat, střecha bude patřit k největším v Česku

4. června 2024  8:43

Začátek stavby měl sice poměrně znatelné zpoždění, ovšem od té doby, co se starý Horácký zimní...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vesnice odmítla řetězec, radši si otevřela vlastní samoobslužnou prodejnu

31. května 2024  15:48

Čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu bude lidem k dispozici nová samoobslužná prodejna v...

Martin je do hokeje blázen, až jsme ho museli krotit, vzpomíná Nečasův otec

2. června 2024

Premium Ačkoliv jindy reaguje na telefonáty či esemesky téměř okamžitě, případně pouze s minimálním...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Policie odvolala pátrání po sedmnáctileté dívce, sama se vrátila

22. května 2024  16:10,  aktualizováno  6.6 7:38

Pelhřimovští policisté našli sedmnáctiletou dívku, po které pátrali dva týdny. V pátek 17. května...

Reálnou šanci získat post europoslance z Vysočiny má pouze Jana Nagyová

7. června 2024  13:11

Přesně 30 kandidátních listin nabízejí letošní volby do Evropského parlamentu. Voliči v České...

Místo džungle má polenská knihovna novou letní zahradu lákající k odpočinku

7. června 2024  10:43

Klidné místo s altánkem a lavičkami, kde se mohou čtenáři usadit s knihou. Nebo prostor pro...

Řidič riskantně předjížděl kolonu, po střetu se sanitou je pět zraněných

7. června 2024  8:31

Se sanitou převážející pacientku do nemocnice se ve čtvrtek v podvečer na Třebíčsku srazilo osobní...

Každá jedlá houba má v lese své nebezpečné dvojče, říká mykoložka

7. června 2024

Premium Říká se, že každá houba je jedlá, ovšem některá pouze jednou. A mykoložka Kateřina Pauzarová z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...