Prevence
Pocitům, že vám bílý oheň každou chvíli ožehne dolní část jícnu, můžete jednoduše předejít. Tím, že se vyvarujete přejídání vsedě. V této poloze totiž svaly stěny břišní tlačí na žaludek. Vám se ale sedí pohodlně, a tak toho sníte víc. Radši si porci rozdělte na několik menších. A ještě něco – tučným věcem se zkuste vyhnout úplně…
Přišlo to? Neutralizujte!
V pálení žáhy (refluxu) má prsty kyselina chlorovodíková, která v žaludku vzniká po konzumaci velkých porcí. Kyselina se vám následně dere zpět do jícnu. Když už se to přihodí, zabírá požití zásady, proto si ulevte jedlou sodou (zhruba jednou lžičkou), kterou rozpustíte ve velké sklenici vody.
Přírodní pravidla
Omezte alkohol a kávu, nejezte kořeněná jídla, která žaludek zbytečně dráždí. A dejte si pro zklidnění rovnou kandovaný zázvor. Jestli ale na sladké nemáte ani pomyšlení, svařte si po hlavním jídle směs máty, citronové trávy a heřmánku a odvar vypijte. Bude to lepší než hrnek kafe!
Náš tip: Jak škodí alkohol vašemu tělu