Nyní restauratéři nakupují suroviny se sníženou sazbou, ale hotové jídlo prodávají se sazbou 21 procent. Situaci dlouhodobě kritizují.
„My budeme navrhovat snížení DPH u restaurací a stravování z 21 na 15 procent. Jenom u tohoto,“ řekl Babiš novinářům na konferenci Hospodářské komory, na níž odborníci diskutovali o různých aspektech chystané novinky. Náměstkyně Simona Hornochová upřesnila, že snížení DPH se nebude týkat alkoholu, ale jen pokrmů.
Nová povinnost on-line evidence tržeb má od příštího ledna podnikatele přimět k tomu, aby přes své pokladní systémy připojené k internetu okamžitě posílali data o uskutečněných tržbách. Stát jim tak uvidí do karet. Cílem zákona je snížit daňové úniky a vybrat navíc do rozpočtu deset miliard korun.
Slibované snížení DPH je určitou úlitbou restauratérům a zájmovým sdružením, které požadovaly kompenzace například za náklady spojené se zavedením on-line sledování tržeb. Přímo na konferenci vznesl tento požadavek prezident Hospodářské komory a exministr průmyslu Vladimír Dlouhý.
„Nechceme snížit sazbu DPH v restauracích. Chceme odstranit diskriminační daň tím, že se pokrmy převedou tam, kde byly. Jedná se o nápravu jedné diskriminace, kdy take away restaurace je v sazbě snížené a restaurace, kde si pokrm koupíte i zkonzumujete, je v sazbě základní,“ řekl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Podle něj povede zákon k tomu, že ubude gastronomických provozů. „Pokud někdo nabídne tříchodové menu za 80 korun, tak něco není v pořádku,“ dodal.
Zkušenosti z Chorvatska podle Babiše ukazují, že některé restaurace po zavedení on-line evidence tržeb zaznamenaly nárůst tržeb o 800 až 900 procent.
Drobná šedá ekonomika nezmizí, míní Dlouhý
Dlouhý ve svém proslovu uvedl, že nelze očekávat, že vymizí některé druhy neevidovaných tržeb, které jsou domluvou mezi oběma aktéry. „Tím myslím situaci, kdy za utažení kapajícího kohoutku dostává instalatér pár korun rovnou do kapsy,“ uvedl příklad.
I on stejně jako ministr financí Andrej Babiš argumentoval chorvatským příkladem. Inspiroval se ale i v jiných oblastech než jen v důsledném evidování tržeb. „V Chorvatsku v návaznosti na zpřísnění podmínek jako bonus snížili sazbu DPH. Takový benefit by měl být i tady,“ žádal za podnikatele Dlouhý.
Babiš zároveň při svém proslovu přiznal, že termín 1. ledna 2016, kdy by měla nová povinnost začít platit, je těžko stihnutelný. „Termín 1. ledna je šibeniční, a není to zákon, tak když to nestihneme 1. ledna, bude to 1. dubna,“ uvedl.
Nová povinnost pro podnikatele bude znamenat, aby nejen povinně tiskli papírové účtenky (nebo je posílali e-mailem), ale především, aby je on-line posílali daňové správě, do připravovaného IT systému Elektronické evidence tržeb (více o chystaných změnách při evidenci tržeb čtěte zde).
Podnikatelé se bojí dlouhých front
Dalším problémem může být podle Dlouhého krátký čas na adaptaci. Tedy pro firmy a živnostníky na to, aby si pořídili nové zařízení a zapracovali ho do chodu svého podnikání. „Pokud má zákon platit od ledna, budou mít čas na adaptaci? Nepovažoval bych za tragédii posun třeba o šest a více měsíců,“ řekl Dlouhý.
Podle prezidenta Hospodářské komory mají firmy a živnostníci obavy hlavně z několika rizik. Tím prvním jsou samozřejmě náklady na nákup zařízení, které bude tržby elektronicky evidovat. Zároveň se bojí úrovně řešení a toho, že by zbytečně kvůli pomalé obsluze pokladny vznikaly fronty zákazníků. Zároveň mají strach, že systém bude nestabilní a může mít i úplné výpadky, které by jim krátkodobě znemožňovaly přijímat tržby.
Program konferenceOficiální program má zhruba jednu hodinu zpoždění. 11:35 – 11:55 – EET jak ji vidí vnitřní obchod a cestovní ruch. 11:55 – 12:15 Co rozhodne o úspěchu či neúspěchu EET v ČR 12:15 Tisková konference Martin Plachý, člen sekce IT a telekomunikací HK ČR 14:45 – 16:00 |