A to je škoda. Amsterdam, který v moderním komplexu obchodního domu Rozkvět svým dřevěným trámovím evokuje holandskou hospodu, je místo, kam se míří hlavně za pivem a pořádnou porcí masa.
TEST MENUMF DNES a brno.idnes.cz hodnotí každý týden jednu restauraci, ve které vaří polední menu. Recenzentka podnik navštívila nejméně dvakrát. |
Na utrženém papírku na stole se každý den objevuje jedno menu za sedmdesát korun. Částka zahrnuje i sladký dvoudecový nápoj. Možná už desítky nebo snad i stovky odmítnutí přiměly obsluhu k tomu, že se na individuální objednávku jiného nápoje nikdo ani neptá. Žádné další pití pánové nenabízejí. A tudíž ani neprodají.
Zeleninová polévka doputovala na stůl v otlučeném porcelánu. Osvěžující v jinak nevýrazném vývaru byla porce nastrouhané mrkve. Ten samý kuchařský vtípek se ale objevil i u páteční polévky bramborové.
Rajskou omáčku zdobila plněná paprika s vrchní částí spálenou do černa. Není to hezká podívaná a nikdo ten hořký uhel ani nejedl. Dostatečně dlouho a dobře propečené bylo mleté maso uvnitř lusku. I když nepřirozeně růžová barva poukazuje na použití rychlosoli. Jemnou rajčatovou omáčku zahustili s citem a vějíř kyprých knedlíků jídlo rozhodně nepokazil. Nebýt té spáleniny, dalo se maso napěchované do papriky s těmi nakynutými plátky vyznamenat dokonce i menší pochvalou.
Je libo v pátek rybu? Amsterdam nabídl těstovinový salát s tuňákem. Co se k tomu dá říct objevného? Těstoviny se předvaří dopředu a konzerva s tuňákem se jen objede ostrým otvírákem. Tohle umí desetiletá kuchařka také.
ON-LINE ROZHOVORSledujete pravidelně recenze menu? Na pondělí 31. 8. připravujeme on-line rozhovor s jejich autorkou. |
Meníčko rychle šupe na stůl, oběd tudíž netrval déle než třicet minut. Škoda že kolem dvanácté Amsterdamu ta pravá, hospodská bodrá atmosféra chybí. A obsluha vypadá, že už tu polední povinnost chce mít co nejrychleji za sebou. Se závěrečným účtem se už neobtěžuje ani zabývat. O peníze si říká bez něj.