Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nová Muzejka, to jsou dobré ceny, rychlá obsluha a místo v centru města

  11:12
RECENZE POLEDNÍCH MENU - Legendární brněnská Muzejka se po delší přestávce loni na podzim opět otevřela svým hostům. V místě, kde bývala od roku 1888 slavná Biberova kavárna, najdeme znovu restauraci. Podnik je to skutečně rozlehlý. Nyní jej totiž tvoří bistro, restaurace, pivnice a také hudební klub.

Brněnská restaurace Muzejka | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Do bistra vedou schody zvenku a najdete tu hotovky za dostupnou cenu a obědové polévky, které si sníte "na stojáka". Estetický dojem trochu kazí plastové cedule, které lemují vchod.

Restaurace je rozdělena na nekuřáckou dolní část s hezkým výhledem na Moravské náměstí a pivnici v horním patře, kde se kouří i přes oběd. Když k tomu připočteme i hudební klub a patro s kulečníkem, jedná se o vskutku povedený gastronomický záměr!

Jídelní lístek: co dům dal?

Jídelní lístek obsahuje kromě českých hotovek i rozsáhlou nabídku minutkových úprav mas. Mísí se tu šunková rolka s italským carpacciem a guláš se choulí mezi kuřecí směsí Ženeva a vepřovou verzí Hungaria.

Test menu

Kam na dobrý oběd

MF DNES hodnotí každé pondělí jednu brněnskou restauraci, ve které vaří polední menu.
Recenzentka restauraci navštívila v minulém týdnu nejméně dvakrát.
Dnes: Restaurace Muzejka, Moravské náměstí 15, 602 00 Brno
www.muzejka.cz
Hodnocení: 60 %

Něco jako by tomu jídelnímu lístku chybělo, snad jednotná osnova nebo výběr opravdu originálních mezinárodních specialit. Takhle to vypadá, jako když vaříme z toho, co dům dá.

Třeba tak, že vezmeme dresink z amerického salátu Caesar, dáme ho na nakrájené okurky, nahoru posadíme volské oko a nazveme to "Římský salát". I když nakonec chutná výtečně, neuměl by kuchař originální vyhlášený salát Caesar? Věřím, že ano!

V položkách se navíc vyskytují až bolestné (přesto časté) chybky: "kuřecí prsa s broskvý" a "gordon blue". Ten výraz nemá s žádným Gordonem nic společného, je odvozen od francouzského "cordon bleu", což označuje "modrou stuhu" (na zajímavou historii pokrmu bohužel nemáme prostor).

Muzejní menu

Z meníček jsem napoprvé zvolila vepřovou plec na pivě s vařenými brambory. Nešlo o nijak velkou porci masa a pánové se asi nenasytí. Za cenu 62 korun i s polévkou ani nelze očekávat žádný velký flák. Plátek byl hodně tučný a připomínal více bůček než plec, ale byl měkký a dobře propečený. Vím, že za tu cenu nelze kouzlit nemožné, ale brambory by rozkrájet určitě šlo.

Vepřová plec na pivě

Sterilované zelí upustilo pod sebe malou loužičku, která se nepěkně spojila s omáčkou pod masem. Šťáva z opačné části talíře však chutnala dobře, voněla po výpeku a byla hustá, přesně jak má být. Zavařená červená kapie s plátkem čerstvé okurky měla asi obloze na talíři přidat trochu barvy, to by šlo, ale ta sušená petržel kolem talíře je opravdu úděsná.

Zelený posyp se objevil i druhý den na bramborové kaši a zeleninovém salátu. Ten by na bednu bohužel nedohlédl. Talíři vládlo hlavně nakrájené čínské zelí, na povrchu bylo naaranžováno několik rajčat. Okurky se také objevily, bohužel zpod zelí zamrkal i zapomenutý zelený "okurkový" konec. Váhala bych, zda by salát v této verzi obstál v misce jako příloha, ale jako hlavní pokrm?

Zeleninový salát

To asi ne. Přitom vím, že na dobrém salátu si v Muzejce pochutnáte. Ten Římský, který mohl být salátem Caesar, si objednal můj kolega. Stál 129 korun a byla ho pořádná a poctivá porce se spoustou nudliček restovaného kuřecího masa. Až jsem trochu záviděla!

Posledním testovaným jídlem byla Kuřecí prsa pražského uzenáře s bramborovou kaší. O zásypu z petržele už tu řeč byla. Pěknému plátku kuřecích prsou dodalo chuť obložení ze slaniny a salámu. Pokud vám nevadí uzeniny, pobledlé rajče a sušené listí, nemám co vytknout, maso bylo povedené.

Kuřecí prsa pražského uzenáře

Opravdu dobrá koncepce restaurace, výtečná dostupnost a poměrně nízká cena poledního menu, to jsou výhody oběda v Muzejce. Také obsluha je rychlá, a pokud si číšník, který roznáší pivo, již vyměnil tu ušmudlanou zástěru, dá se jistě právem hovořit o perfektním týmu.

Restaurace Muzejka

Restaurace, pivnice, bistro a hudební klub v Berglerově paláci na Moravském náměstí. Bistro je otevřeno ve všední dny již od 9:00.
Informace o podniku na www.muzejka.cz
Polední menu: V pracovní dny jsou obědová menu za cenu 62 korun (polévka a hlavní jídlo). V nabídce ze tří jídel je salát, ne vždy vegetariánský. Dvě víkendová menu za cenu 109 korun zahrnují polévku, hlavní jídlo, dezert a kávu. Obměňují se pokrmy české kuchyně a minutky.
Vybíráme z jídelního lístku:
Polévka - česneková s chlebovými krutony a sýrem 29 Kč
Šunková rolka 49 Kč
Římský salát s kuřecím masem 129 Kč
Jablečný štrúdl se zmrzlinou a šlehačkou 49 Kč
Svíčková s knedlíkem - dětská porce 59 Kč

Nápoje

Pilsner Urquell 0,5 l 33 Kč
Gambrinus 0,5 l 26 Kč
Nealko Radegast Birell 0,5 l 28 Kč
Nealko Stella Artois 0,5 l 32 Kč
Mattoni 28 Kč
Dobrý tip:
K menu obsluha věnuje označenou kartičku. Po nasbírání pěti razítek za každé objednané "meníčko" je šesté zdarma.

Věřím, že se podaří o trochu zlepšit úpravu jídel, zvýšit teplotu talířů a neopakovat čtvrteční salát. Těší mě, že už se tramvají zase jezdí kolem otevřené Muzejky.

Autor:
  • Nejčtenější

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

Řidiči MHD si už hudbu nepustí. Cestující si stěžují, vysvětluje vedení zákaz

27. května 2024  6:05

Brněnský dopravní podnik přichystal pro své šoféry nečekanou novinku. V kabině si nově nesmějí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ženě tlačil hlavu do hlíny, pak ji pokálel. Za brutální znásilnění dostal 6,5 roku

28. května 2024  13:15

Mimořádně brutálně si počínal cizinec, který na Vyškovsku napadl ženu. Tu nejprve oslovil, pak ji...

Z velkých plánů sešlo. Brněnská akvaponická farma končí, dluží i zaměstnancům

27. května 2024

Brněnská firma Future Farming, která se zabývá akvaponickým zemědělstvím, chystá uzavření farmy v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z Pohlreichem zostuzené Bohémy má být opět restaurace, Národní divadlo ostrouhalo

27. května 2024  13:33

V Brně to býval známý pojem, byť v posledních letech existence se renomé restaurace Bohéma...

Jak zachránit obézního tonoucího? Lidé tloustnou a reagovat musí i plavčíci

1. června 2024  13:59

Populace tloustne obřím tempem, přináší to komplikace, ale instituce v Jihomoravském kraji se na...

Na střeše nejvyšší budovy Česka se kroutili tanečníci, každý musel být přivázán

31. května 2024

Leckomu by se v takové výšce zamotala hlava a bál by se pohnout, skupina tanečníků však tento týden...

Nejdřív špunt, pak úleva. Brněnský uzel na Tomkově náměstí otevřou už v srpnu

31. května 2024  13:07

Silničáři v předstihu zprovozní monstrózní stavbu na Tomkově náměstí v Brně, které je důležitým...

Klidná oáza uprostřed Brna. Nádvoří opraveného paláce září barvami z kostela

31. května 2024  11:06

Moravská galerie po kompletním uzavření znovu otevírá lidem Místodržitelský palác v centru Brna....

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...