Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 20. 9. 2022 6:44

Zemřela královna Alžběta II.

Zemřela britská královna Alžběta II. Vládla úctyhodných sedmdesát let, nejdéle ze všech současných vládců na světě. Fanynka psů a koní se dožila 96 let.

10:09
VELKÁ BRITÁNIE

Monarchii méně nakloněné deníky jako například The Guardian zdůrazňují rozsah rozlučky s královnou a píší o „největším státním pohřbu v dějinách“ nebo o „největší bezpečnostní operaci v dějinách“.

10:08
VELKÁ BRITÁNIE

Deník The Daily Telegraph doplnil fotografii královny titulkem, podle kterého život Alžběty II. charakterizovala „nezištná služba“. Bulvární listy Daily Express a Daily Mail dávají „sbohem naší skvělé královně“ a „naše poslední sbohem“.

10:07
VELKÁ BRITÁNIE

Obrázky spojené s odchodem královny se objevují na titulních stranách všech celostátních deníků, od bulvárního Daily Star až po ekonomický Financial Times. Nejjednodušší formu zvolil deník Metro, jehož úvodní stranu zcela překrývá portrét mladé Alžběty II., doplněný pouze o logo média a velkým písmem vytištěná slova: „Děkujeme, madam.“

10:05
VELKÁ BRITÁNIE
  • Titulní stránka britského listu Metro (19. září 2022)

    Titulní stránka britského listu Metro / Autor: AP

10:02
EVROPA

Jedna ze stanic pařížského metra nese od pondělí, dne pohřbu nejdéle vládnoucí britské panovice, jméno královny Alžběty II.

09:50
VELKÁ BRITÁNIE

Lidé v Austrálii mohou pohřeb sledovat na velkém plátně v parku před sídlem guvernéra, registrace místa byla uzavřena minulý týden v úterý. Královna Alžběta II. navštívila Austrálii poprvé v roce 1954, od té doby sem zavítala celkem šestnáctkrát, z toho v Canbeře byla čtrnáctkrát.

09:40
VELKÁ BRITÁNIE

Asi 300 lidí bude sledovat pohřeb královny Alžběty II. z oficiálního sídla v Austrálii, kde panovnice pobývala během své poslední návštěvy země v roce 2011. Každé ráno ji zde budil zpěv papouška kakadu žlutočečelatého, píše AP.  Oficiální sídlo generálního guvernéra Austrálie na předměstí Yarralumla ve městě Canberra bude otevřen pro veřejnost, kteří mají rezervaci.

09:30
VELKÁ BRITÁNIE

PŘEHLEDNĚ: Jak bude vypadat státní pohřeb královny Alžběty II.

přečíst článek
09:24
VELKÁ BRITÁNIE

Smutečního průvodu se zúčastní i královnina pravnoučata, devítiletý princ George a sedmiletá princezna Charlotte. Za rakví půjdou za svými rodiči Williamem a Kate. Za pravnoučata se pak zařadí princ Harry s manželkou Meghan a další členové královské rodiny.

09:18
VELKÁ BRITÁNIE

Královna Alžběta II. byla pro Brity jistotou, symbolem pozitivních hodnot a hrála v jejich životech významnou roli. Není tedy divu, že tolik z nich chce v posledních dnech uctít její památku, uvedli Češi, kteří žijí nebo dlouhé roky prožili v Británii.

09:12
VELKÁ BRITÁNIE

Před začátkem samotného obřadu zazvoní jednou za minutu jeden z deseti zvonů Westminsterského opatství, celkem zazní jeho zvuk 96krát, jednou za každý rok královnina života.

09:04
VELKÁ BRITÁNIE

Pietní areál v Green Parku má rozlohu zhruba tří hektarů a rychle se plní. Lidé pokládají květiny do rovnoběžných záhonů, aby nechali prostor pro pěší. Květinami jsou obklopeny i všechny místní vzrostlé platany, na menších keřích se ve větru třepotají obrázky, balónky, britské vlajky, ale třeba i ručně uháčkované girlandy nebo plyšové hračky.

09:02
VELKÁ BRITÁNIE
  • Velká Británie a celý svět se loučí s královnou Alžbětou II. (19. září 2022)

    Velká Británie a celý svět se dnes rozloučí s královnou Alžbětou II. (19. září 2022) / Autor: Reuters

09:00
VELKÁ BRITÁNIE

V osm hodin místního času (9:00 SELČ) se hostům pozvaným na obřad otevřelo Westminsterské opatství.

08:59
VELKÁ BRITÁNIE

Možností, jak sledovat pohřeb ve společnosti, je promítání na velkoplošné obrazovce v Hyde Parku. Televizní přijímače budou po celý den zapnuté i ve většině otevřených restaurací.

08:58
VELKÁ BRITÁNIE

Většina kin v Londýně zrušila původní program, některá z nich namísto toho divákům nabízí přímý přenos pohřbu panovnice. Například kinořetězce Vue či Curzon zvaly na promítání zdarma, pouze s předchozí rezervací. Většina sálů už o víkendu hlásila vyprodáno.

08:56
VELKÁ BRITÁNIE

Vedení města vyzývá obyvatele Londýna i jeho návštěvníky v souvislosti s pohřbem královny, aby byli trpěliví a následovali pokyny policie.

08:54
VELKÁ BRITÁNIE

Mnohé podniky v Londýně zůstanou kvůli pohřbu zavřené, jiné otevřou až odpoledne. Týká se to například některých supermarketů nebo prodejen s rychlým občerstvením.

08:53
VELKÁ BRITÁNIE

Dopravní podnik předem varoval, že cestování v centru Londýna bude kvůli uzavírkám obtížné. Čeká se, že do metropole přijede kvůli pohřbu až milion lidí, další jsou tady už od víkendu.

08:52
VELKÁ BRITÁNIE

V ranních ulicích Londýna zatím kvůli státnímu svátku panuje klid, nad městem jsou nicméně slyšet hlídkující policejní vrtulníky.