Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 20. 9. 2022 6:44

Zemřela královna Alžběta II.

Zemřela britská královna Alžběta II. Vládla úctyhodných sedmdesát let, nejdéle ze všech současných vládců na světě. Fanynka psů a koní se dožila 96 let.

14:00
VELKÁ BRITÁNIE

Státníci přítomni na bohoslužbě se odebrali na recepci, kterou pořádá britský ministr zahraničí James Cleverly.

13:56
VELKÁ BRITÁNIE

V restauraci Halfway to Heaven poblíž Strandu lidé obsadili všechna místa a seděli i na zemi. Televizi tam beze slova sledovali muži v oblecích, Skotové v kiltech i turisté s batůžky. Někteří lidé měli v očích slzy.

13:55
VELKÁ BRITÁNIE
  • Velká Británie a celý svět se loučí s královnou Alžbětou II. (19. září 2022)

    Velká Británie a celý svět se loučí s královnou Alžbětou II. (19. září 2022) / Autor: ČTK

13:54
VELKÁ BRITÁNIE

Do Londýna přijela ze 100 kilometrů vzdáleného Northhamptonu i třicetiletá Nicole Kennyová s matkou a tříletou dcerou. „Vstávaly jsme v pět ráno, abychom tu byly včas, a stejně to nebylo nic platné. Nedostaly jsme se nikam, všechno bylo uzavřené,“ popsala mladá matka své zklamání.

13:53
VELKÁ BRITÁNIE

Specifickým zážitkem bylo společné sledování pohřbu v podnicích v centru města, kde v tu dobu zcela utichl obvyklý ruch a lidé s pivem stáli s očima přilepenýma k televizním obrazovkám v absolutním tichu.

13:52
VELKÁ BRITÁNIE
  • Král Karel III., královna choť Camilla, princezna Anna, Timothy Laurence, princ...

    Král Karel III., královna choť Camilla, princezna Anna, Timothy Laurence, princ Andrew, hraběnka Sophie, princ Edward, princezna Kate, princezna Charlotte, princ William a princ George, vévodkyně Meghan a princ Harry a Peter Phillips / Autor: AP

13:50
VELKÁ BRITÁNIE

Kvůli obrovským davům v ulicích se velká část zájemců nedostala do míst, kde by měli šanci zahlédnout smuteční průvod alespoň zdálky, a někteří se proto úderem 11:00 (12:00 SELČ) usadili venku a sledovali přímý přenos z Westminsterského opatství na mobilních telefonech.

13:30
VELKÁ BRITÁNIE

Atmosféra v Hyde Parku je podle redaktora iDNES.cz velmi důstojná. Alkohol téměř nikdo nepije, všichni se chovají ohleduplně a tiše. Organizátoři nabádají stojící, aby se posadili na trávník, a uvolnili tak výhled na televize ostatním lidem.

13:25
VELKÁ BRITÁNIE
  • Velká Británie a celý svět se dnes loučí s královnou Alžbětou II. (19. září...

    Velká Británie a celý svět se dnes loučí s královnou Alžbětou II. (19. září 2022) / Autor: AP

13:23
VELKÁ BRITÁNIE

Od Wellingtonova oblouku rakev v pohřebním voze zamíří na hrad Windsor, kde se v 17:00 SELČ bude konat menší obřad pro 800 hostů.

13:16
VELKÁ BRITÁNIE

Nosiči umístili rakev s ostatky panovnice na historickou lafetu. Příslušníci královského námořnictva ji nyní odtáhnou k Wellingtonovu oblouku nedaleko Hyde Parku.

13:10
VELKÁ BRITÁNIE
  • Britský král Karel III. a princezna Anna při pohřbu královny Alžběty II. (19....

    Britský král Karel III. a princezna Anna při pohřbu královny Alžběty II. / Autor: AP

13:09
VELKÁ BRITÁNIE

Za rakev se opět do průvodu řadí potomci královny Alžběty v čele s novým králem Karlem III. 

13:07
VELKÁ BRITÁNIE

Po skončení bohoslužby nosiči odnáší rakev z katedrály, umístí ji opět na historickou lafetu, kterou příslušníci královského námořnictva odtáhnou k Wellingtonovu oblouku nedaleko Hyde Parku.

13:06
VELKÁ BRITÁNIE
  • Rakev královny Alžběty II je vynášena z Westminsterského opatství po smutečním...

    Rakev královny Alžběty II je vynášena z Westminsterského opatství po smutečním obřadu. (19. září 2022) / Autor: AP

13:05
VELKÁ BRITÁNIE

Bohoslužba za Alžbětu II. skončila. Po dvou minutách ticha a zpěvu hymny ji hrou z kůru uzavřel vrchní královský dudák.

12:57
VELKÁ BRITÁNIE

Velká Británie drží dvě minuty ticha na uctění památky královny Alžběty II.

12:45
VELKÁ BRITÁNIE
  • Lidé přinášejí květiny k poctě zesnulé královny Alžběty II. do Green Parku...

    Lidé přinášejí květiny k poctě zesnulé královny Alžběty II. do Green Parku nedaleko Buckinghamského paláce. / Autor: ČTK

12:39
VELKÁ BRITÁNIE

Publikum v Hyde Parku je mezinárodní, novináři mluvili například s párem z Německa, skupinou žen s africkými kořeny nebo s rodinou ze Slovenska. „Měli jsme asi měsíc dopředu naplánovaný výlet... a zrovna to tak vyšlo,“ řekla maminka Alena. „Je to pro nás velká čest, že tady můžeme být... Královna pro nás byla vždy takovým symbolem čistoty, dobrosrdečnosti. Byla asi jediný politik, kterého za celý svůj život znám, který neměl žádný větší skandál,“ dodal otec Tomáš.

12:38
VELKÁ BRITÁNIE

Areál pro sledování pohřbu byl připraven v rohu Hyde Parku u vítězného oblouku Marble Arch. Hodinu před začátkem obřadu byly první desítky metrů před obrazovkami výrazně zaplněné a do parku neustále proudili další lidé. Pořadatelé je museli někdy důrazně vyzývat, aby nechali ulicí na kraji parku projíždět auta.