Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 20. 9. 2022 6:44

Zemřela královna Alžběta II.

Zemřela britská královna Alžběta II. Vládla úctyhodných sedmdesát let, nejdéle ze všech současných vládců na světě. Fanynka psů a koní se dožila 96 let.

17:34
VELKÁ BRITÁNIE

Rakev s pozůstatky Alžběty II. poté putovala smutečním průvodem z Westminsterského opatství přes Buckinghamský palác, který byl královniným domovem po 67 let i místem narození jejího syna, krále Karla III. Do tří smutečních průvodů s čestnými strážemi se zapojilo až 4000 příslušníků různých vojenských útvarů.

17:16
VELKÁ BRITÁNIE

V kapli svatého Jiří na hradě Windsor začal smuteční obřad za zesnulou britskou královnu Alžbětu II. Účastní se ho přibližně 800 hostů.

17:15
VELKÁ BRITÁNIE

K vojenskému doprovodu se na hradním nádvoří znovu přidali také vysoce postavení členové královské rodiny, včetně nového krále Karla III. Společně se odebrali do kaple svatého Jiří na menší smuteční obřad pro asi 800 lidí.

17:14
VELKÁ BRITÁNIE
  • Do hradu Windsor přijela rakev s královnou Alžbětou II. (19. září 2022)

    Do hradu Windsor přijela rakev s královnou Alžbětou II. (19. září 2022) / Autor: ČTK

17:12
VELKÁ BRITÁNIE

Procesí, které doprovázela smuteční hudba, na místě pozorovaly tisíce lidí. Zesnulou panovnici přišli vyprovodit také její mazlíčci. Zaměstnanci hradu na nádvoří přivedli psy corgi, plemeno, které Alžběta II. chovala celý život, a před hradem byl také královnin poník Emma.

17:11
VELKÁ BRITÁNIE

Po státním pohřbu a velkolepém průvodu v Londýně přijel pohřební vůz s královninou rakví do městečka Windsor. Ke stejnojmennému hradu rakev panovnice doprovodilo procesí s čestnými strážemi po takzvané Dlouhé stezce, kterou lemovali vojáci z několika vojenských útvarů, vojáci rakev také doprovázeli. Každou minutu se rozezněly zvony a zevnitř hradního areálu zněly dělové salvy.

16:54
VELKÁ BRITÁNIE

Do hradu Windsor byla z Londýna dopravena rakev královny Alžběty II. Od 17:00 SELČ se tam v kapli svatého Jiří koná smuteční obřad pro asi 800 hostů.

16:35
VELKÁ BRITÁNIE
  • Královna bude pohřbena ve Windsoru spolu se svým zesnulým manželem princem...

    Královna bude pohřbena ve Windsoru spolu se svým zesnulým manželem princem Philipem. (19. září 2022) / Autor: ČTK

16:28
ČESKO

Dnešní státní pohřeb nejdéle vládnoucí panovnice v britské historii podle Fialy proběhl v důstojné atmosféře.

15:55
VELKÁ BRITÁNIE

Český premiér Petr Fiala v Londýně na státním pohřbu britské královny Alžběty II. osobně vyjádřil účast jménem České republiky novému králi Karlovi III.

15:22
VELKÁ BRITÁNIE
  • Velká Británie a celý svět se loučí s královnou Alžbětou II. Na snímku...

    Velká Británie a celý svět se loučí s královnou Alžbětou II. Na snímku královnin pohřební průvod. (19. září 2022) / Autor: ČTK

15:20
VELKÁ BRITÁNIE

Do tří smutečních průvodů s čestnými strážemi, které podle avizovaného plánu doprovázejí královnu z Westminsterského sálu do opatství, odtud k Wellingtonově oblouku, a pak na hradě Winsdor ke kapli svatého Jiří, se zapojí až 4 000 příslušníků různých vojenských útvarů.

14:42
VELKÁ BRITÁNIE

Za zvuku státní hymny vyjel od Wellingtonova oblouku v Londýně vůz s rakví Alžběty II. na cestu k hradu Windsor, kde bude královna večer pohřbena.

14:35
VELKÁ BRITÁNIE
  • Velká Británie a celý svět se dnes loučí s královnou Alžbětou II. (19. září...

    Velká Británie a celý svět se dnes loučí s královnou Alžbětou II. (19. září 2022) / Autor: AP

14:28
VELKÁ BRITÁNIE

Když hlasatel oznámil dvě minuty ticha, šumění zástupů lidí v Hyde Parku zcela ztichlo. Mobily putovaly do kapsy, lidé klopili hlavy a zavírali oči. Posvátné ticho narušovalo jen hučení generátorů napájejících obrazovky. 

14:25
VELKÁ BRITÁNIE

Dnešní rozloučení s Alžbětou II. je prvním státním pohřbem v Británii od roku 1965, kdy země naposledy vyprovázela premiéra Winstona Churchilla.

14:21
VELKÁ BRITÁNIE
  • Lidé přihlížejí pohřbu britské královny Alžběty II. v londýnském Hyde Parku....

    Lidé přihlížejí pohřbu britské královny Alžběty II. v londýnském Hyde Parku. / Autor: ČTK

14:14
VELKÁ BRITÁNIE

Do Hyde Parku přišli sledovat pohřeb na obří obrazovce i Joe a Dave z hrabství Essex. „Vládla 70 let. Tak co je v porovnání s tím jeden den. Cítili jsme, že jsme prostě museli přijít. Je to hodně emocionální. Ona byla britská ikona,“ říkají.

14:07
VELKÁ BRITÁNIE

Když na obřích obrazovkách defilují státníci přicházející do Westminsterského opatství, na divácích v Hyde Parku je vidět hrdost, že se jejich země dostala do centra pozornosti celého světa. „Je to velká pocta, že přijelo tolik prezidentů a premiérů, říká sedmdesátník Martin.

14:01
VELKÁ BRITÁNIE
  • Americký prezident Joe Biden se svou manželkou Jill Bidenovou během státního...

    Americký prezident Joe Biden se svou manželkou Jill Bidenovou během státního pohřbu královny Alžběty II. Za nimi sedí Petr Fiala. / Autor: ČTK