Záporožská jaderná elektrárna na Ruskem okupované jihovýchodní Ukrajině (15....

Záporožská jaderná elektrárna na Ruskem okupované jihovýchodní Ukrajině (15. června 2023) | foto: Reuters

Kyjev a Moskva se viní z přípravy útoku na Záporoží. Úřad vydal pokyny pro případ radiace

  • 148
Rusové umístili na střechu dvou bloků Záporožské jaderné elektrárny předměty, které vypadají jako výbušná zařízení, uvedl generální štáb ukrajinské armády. Výbuch předmětů by podle odborníků mohl vytvořit zdání, že Ukrajina elektrárnu sama ostřeluje. Generální štáb varoval, že by se akce mohla odehrát v „blízké době“. Ministerstvo zdravotnictví vydalo pokyny pro případ úniku radiace.

Generální štáb také upozornil, že ruská média i komentátoři na platformě Telegram už v tomto smyslu šíří dezinformace. Rusko mezitím skutečně Ukrajinu obvinilo, že se na elektrárnu v blízké době chystá zaútočit, informoval server Unian.

Poradce šéfa ruského koncernu Rosenergoatom Renat Karčaa podle agentury RIA Novosti prohlásil, že Ukrajina plánuje na elektrárnu v noci na středu zaútočit s pomocí „vysoce přesných zbraní“ a dronů.

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví varovalo, že v případě výbuchu jaderné elektrárny musí být obyvatelé zóny potenciální radiační havárie připraveni na případnou evakuaci.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v úterý večer upozornil svého francouzského kolegu na „nebezpečné provokace“, které podle něj chystá Rusko v Záporožské jaderné elektrárně.

„Varoval jsem prezidenta Emmanuela Macrona, že okupační jednotky chystají nebezpečné provokace v Záporožské elektrárně,“ uvedl Zelenskyj v komuniké po konverzaci. „Dohodli jsme se na maximální kontrole situace s MAAE (Mezinárodní agentura pro jadernou energii),“ dodal Zelenskyj.

Hlavně zůstat v klidu, doporučuje ministerstvo

„Pokud úřady oficiálně oznámily radiační havárii, zůstaňte uvnitř nebo se co nejdříve dostaňte do areálu. Sledujte další zprávy a řiďte se pokyny úřadů,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo zdravotnictví ve zprávě na Facebooku .

Ministerstvo zdravotnictví v příspěvku dále sdílelo seznam věcí, které by si lidi měli zabalit s sebou v případě katastrofy.

„Přesně zabalte svůj kufr nebo batoh potravinovou fólií nebo páskou. To výrazně usnadní jejich deaktivační proces na hygienických stanovištích,“ doporučuje ministerstvo a radí především zůstat v klidu.

Napětí kolem Záporožské jaderné elektrárny se v poslední době vyostřilo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před dvěma týdny uvedl, že Rusko zvažuje, že v okupované Záporožské jaderné elektrárně na jihu Ukrajiny spáchá „teroristický útok spojený s únikem radiace“, což mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl jako „další lež“.

Chladící nádrži Záporožské elektrárny hrozí protržení, varuje Greenpeace

Generální ředitel ruského jaderného koncernu Rosatom Alexej Lichačov pak na jednání se šéfem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaelem Grossim mluvil o nebezpečí, že ukrajinské síly budou elektrárnu ostřelovat.

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video