Protesty na Korsice v reakci na násilné napadení nacionalistického aktivisty...

Protesty na Korsice v reakci na násilné napadení nacionalistického aktivisty Yvana Colonny spoluvězněm. (11. března 2022) | foto: Profimedia.cz

Zemřel korsický nacionalista Colonna. Jeho napadení vyvolalo nepokoje

  • 11
Doživotně odsouzený korsický nacionalista Yvan Colonna v pondělí zemřel na následky svých zranění, která utrpěl začátkem března. Jedenašedesátiletého aktivistu tehdy napadl spoluvězeň. Útok na Korsice rozpoutal rozsáhlé protesty a nepokoje. Colonna si odpykával doživotní trest za vraždu prefekta Clauda Erignaca z roku 1998.

O úmrtí skrze právního zástupce informovala Colonnova rodina, napsala agentura AFP. „Rodina Yvana Colonny potvrdila, že zemřel dnes v nemocnici v Marseille. Požadují, aby lidé respektovali dobu smutku, a nebudou záležitost komentovat,“ uvedl v pondělí právní zástupce.

Colonnu 2. března pobodal a vážně zranil jiný trestanec ve věznici ve francouzském Arles. Aktivista byl od té doby v kómatu. Útok se vyšetřuje, podezřelý z činu je před soudem. Francouzská justice Colonnovi minulý týden kvůli zdravotnímu stavu pozastavila trest.

Napadení Colonny na Korsice zhoršilo už tak napjaté vztahy mezi nacionalisty a Paříží. Ostrov s historicky silným nacionalistickým hnutím zažil řadu násilných demonstrací a protestů, které si vyžádaly desítky zraněných.

Francie tiší nepokoje na Korsice, převeze tam odsouzené za vraždu prefekta

Minulý týden pak Korsiku navštívil francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Podle něj je vláda v Paříži připravena na ústupky a rozšíření autonomie.

Protestující mimo jiné vinili francouzské úřady, že Colonnu navzdory jeho žádostem nepřevezly do věznice na Korsice. Darmanin před týdnem v rozhovoru uznal, že za útok nese částečnou odpovědnost stát, který měl vězni zajistit ochranu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video