Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomická válka o vakcíny v Africe. BioNTech nařkli z nátlaku vůči konkurenci

  18:52
Nezisková nadace financovaná německým výrobcem vakcíny proti covidu-19 BioNTech se staví proti iniciativě Světové zdravotnické organizace (WHO), jejímž cílem je pomoci africkým národům vyvinout vlastní vakcínu proti covidu-19. Nadace je varuje před právními důsledky, ukazují odhalené dokumenty. BioNTech je proto podezírán, že sleduje vlastní finanční zájmy.
Jihoafrická biotechnologická společnost Afrigen vyvíjí vlastní vakcínu proti...

Jihoafrická biotechnologická společnost Afrigen vyvíjí vlastní vakcínu proti covidu-19 v rámci iniciativy Světové zdravotnické organizace (WHO) za rovný přístup k očkovacím látkám. (5. října 2021) | foto: Profimedia.cz

WHO spustila v červnu 2021 v Jihoafrické republice program zaměřený na tvorbu vakcíny proti koronaviru po vzoru očkovací látky americké společnosti Moderna. Organizace si vybrala tuto vakcínu, protože Moderna se v červenci na čas vzdala svých patentových práv na látku a zavázala se, že během trvání pandemie nebude uplatňovat své patentové právo. Není ale jisté, jakým způsobem bude postupovat po konci pandemie.

Iniciativa chce docílit rovnoměrnější distribuce vakcín. WHO opakovaně upozorňovala, že očkovací kampaň chudších států se potýká s tím, že bohatší státy si uzmuly větší část vakcín pro sebe. WHO varuje, že tím dochází k prodlužování pandemie.

Vakcíny vyvíjené v Africe by neměly být chráněny patenty jako ty od Moderny či Pfizeru/BionNTechu. WHO a další angažované organizace, Zdravotní organizace Africké unie (Africa CDC) a Medicines Patent Pool (MPP) podporovaná OSN, hodlají očkovací látky poskytnout dalším rozvíjejícím se zemím v Asii či Latinské Americe jako takzvanou otevřenou technologii (open-source technology), tedy volně přístupnou technologii, kterou si jednotlivé země mohou upravovat podle svých potřeb.

A právě vůči této myšlence se krátce po spuštění iniciativy vymezila zdravotnická nezisková nadace kENUP. V dopise africkým vládám včetně jihoafrické získaném zdravotnickým serverem BJM a německým deníkem Welt varuje, že projekt by měl „být okamžitě ukončen“, aby se zabránilo „poškození Afrigenu, BioNTechu a Moderny.“ Afrigen je jihoafrická farmaceutická společnost pověřená výrobou mRNA vakcíny podle vzoru Moderny.

Podle nadace, jelikož se Moderna vzdala udělení patentu jen na určenou dobu, „vyhlídky na udržení projektu se nezdají jako velmi slibné“. Nadace upozorňuje, že po uplynutí doby by mohl Afrigen čelit právním důsledkům. „Nedoporučuje“ proto vývoj vakcíny.

MPP odmítla stanovisko kENUP jako „nepodložené fámy“ o „porušování patentů“. Trvá na tom, že vše, co činí, je legální. Odkazuje na ustanovení jihoafrického zákona, který opravňuje vědce k výzkumu a vývoji bez ohledu na patentovou ochranu.

KOMENTÁŘ: Velká patentová loupež. Zmizí motivace vyvíjet vakcíny proti mutacím

Proti nadaci se postavil i Afrigen. „Nechápu, proč se kENUP aktivně a na mnoha fórech snaží podkopat práci Afrigenu. Odčerpává to energii, kterou jsme mohli vynaložit na výrobu vakcíny,“ řekl výkonný ředitel společnosti Petro Terblanche, podle něhož společnost musela spousta času trávit obhajobou projektu před jihoafrickými finančníky a politiky.

„Nekopírovali jsme Modernu. Vyvinuli jsme vlastní technologii, protože nám Moderna žádnou neposkytla,“ řekl Terblanche agentuře Reuters. „Začali jsme se sekvencí od Moderny, protože byla z našeho pohledu nejlepší startovací materiál. Ale tohle není vakcína Moderny, je to mRNA vakcína od Afrigenu,“ dodal. 

V lednu Afrigen úspěšně reprodukoval vakcínu se vzorem od Moderny. Nyní experimentuje s dalšími formulemi, aby učinil její výrobu levnější a dosáhl toho, že nebude třeba zmrazovat ve skladu, což v Africe představuje problém.

Napojení nadace na BioNTech

Samotná nadace je podezírána, že postupuje kroky proti výrobě africké vakcíny kvůli zájmům BioNTechu. Welt připomíná, že předseda nadace Holm Keller přiznal, že od BioNTechu dostává nadace peníze. Není jasné, o jak velkou částku se jedná. Německá farmaceutická společnost odmítla též říci, jakou práci pro ni nadace přesně dělá.

Keller prozradil, že kENUP spolupracuje na africké očkovací iniciativě BioNTechu. Organizace uspořádala setkání zástupců společnosti s africkými ministry, na němž padlo prohlášení o záměru vybudovat v tomto roce v Africe zařízení na výrobu mRNA vakcíny, které by tvořilo „centrální uzel“ pro produkční síť schopnou na kontinentu vyrábět několik stovek milionů dávek očkovací látky. BioNTech už podepsal o výstavbě závodu memorandum s vládami Rwandy a Senegalu. 

Nedostatek vakcín by řešilo partnerství výrobců. Nechtějí se ale dělit o patenty

„Pokud provozujete neziskovou nadaci a snažíte se lidem zabránit ve vývoji život zachraňujících vakcín, pak nevím, jaký je váš plán, ale dost zapáchá,“ zkritizovala BioNTech právnička a zdravotní aktivistka Ellen ’t Hoenová. „Jestliže je kENUP na výplatní listině BioNTech, pak by BioNTech měl nést odpovědnost za tento druh chování.“

BioNTech odmítl obvinění s tím, že se „soustředí na vlastní řešení“ a nemá žádný „zájem v ovlivňování už probíhajících nebo budoucích možných iniciativ“. Dodal, že slib společnosti nabízet vakcínu v Africe za neziskovou cenu je dokladem, že nemá na celé záležitosti ekonomické zájmy.

Spor o poskytnutí patentů je dlouhodobý. BioNTech i Moderna, která podobně v Africe pracuje na vlastní vakcinační iniciativě, opakovaně své technologie odmítly sdílet s tím, že se obávají poškození kvality produktu a tedy ohrožení zdraví očkovaného.

Farmaceutické společnosti našly své zastánce například v postavě bývalé německé kancléřky Angely Merkelové, která je též toho názoru, že problémem při tvorbě vakcín jsou výrobní kapacity a standarty kvality, nikoliv patenty. Právníci varovali, že by se vzdáním se ochrany duševního vlastnictví v případě očkovacích látek proti koronaviru vytvořil precedens pro zřeknutí se patentů na jiné léky.

„K výzkumu vakcín a léků se firmy uchylují jen v případě, že mají po určitou dobu právo na výlučné zpeněžení svých investic. To zajišťují patenty. Bez nich by startupy a podniky, které jsou odkázány na zdroje od třetích osob, nezískaly prostředky na rozvoj,“ podotkl ve svém komentáři pro iDNES.cz ekonom Marek Loužek.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...