Wendy Sherman | foto: Profimedia.cz

Stříbrná liška Wendy Shermanová. Biden na Rusy poslal zkušenou vyjednavačku

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Američané k jednáním s Rusy povolali jednu ze svých nejzkušenějších diplomatek. Náměstkyně ministra zahraničí Wendy Shermanová seděla u jednoho stolu s Íránci i Severokorejci, a to už za vlády Billa Clintona. Původně přitom začínala jako sociální pracovnice, která jen chtěla zlepšit život lidem v Baltimoru. Známí ji popisují jako tvrdou, avšak lidskou vyjednavačku.

Vždy se snaží vcítit do protistrany a mít na zřeteli i její zájmy. Přestože se s mnohými diplomaty ostatních zemí zná celá desetiletí, osobními vztahy se nenechá oklamat. Je rázná a rychlá. Říkají jí Stříbrná liška.

S přezdívkou kdysi přišli Íránci, když s nimi Shermanová v čele americké delegace probírala podobu jaderné dohody. Byla totiž vychytralá jako ta liška. Spolupracovníci vyjednavačky s ocelově šedými vlasy si pak přízvisko doplnili a v dobrém šířili dál.

Zdůrazňuje, že nikdy na schůzku nejde s důvěrou. Uvědomuje si, že zájmy protistrany jsou s největší pravděpodobností jiné než ty americké.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video