Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vypadá jako ztýraný pes, ale je to věc jménem Burton

  7:52
Nejdřív ho střelili z těsné blízkosti brokovnicí mezi prsty. Pak se trefovali do kolene. Pak do varlat. Vynechali oblast srdce, plic, všech důležitých orgánů, po jejichž zasažení by mohl zemřít. Zakrvácený se odkulhal pryč. Utekl. Nebo ho možná nechali jít. Nejde o člověka, nejde vlastně ani o zvíře. Jde o věc jménem Burton.

Zvěrolékařka Zuzana Maňková se psem Burtonem. Příští týden už bude Burton moci opustit kliniku. | foto: Lucie Suchá, MF DNES

"Když jsme viděli rentgenové snímky, udělalo se nám špatně. Teprve tehdy jsme viděli všechny ty broky v jeho těle,“ říká veterinářka Zuzana Maňková. Stojí ve své ordinaci v Banské Bystrici a hladí Burtona. Burton nevypadá jako věc. Vypadá jako zlatavý německý ovčák.

Kvůli takovým psům se na Slovensku v sobotu koná demonstrace. Země totiž dosud nemá zákon, který by zvířata hodnotil jako živé tvory.

Zabavit tyranovi psa by podle zákona byla krádež

Německý ovčák Burton je na to, co prožil, až neuvěřitelně přátelský. Je dvou- až tříletý. Na těle má vyholená místa, ze kterých mu lékaři vyndali broky, dvě tlapky má zavázané a na jednu, na tu nejvíce poraněnou, zatím nemůže došlápnout. Stojí na třech tlapkách, nadšený z každého pohlazení. Působí jako klasický pes. Ale to je jen zdání. Burton je věc. A podle toho se k němu někdo zachoval.

"Slovensko je v tomto už jeden z posledních států Evropy. Z hlediska zákona jsou všechna zvířata věcmi. Takže například když se o psa špatně staráte a týráte ho, policie vám ho nemůže vzít, protože by se vlastně jednalo o krádež," vysvětluje Romi Klimeková z organizace Pes v nouzi.
 
Pro obvinění z týrání navíc musí kriminalisté prokázat úmysl. Což v praxi zajišťuje ve většině případů beztrestnost viníkům. Prokazování je těžké. Také Česko v minulosti stejný problém řešilo. Podle nového občanského zákoníku, který začne platit od roku 2014, však už pes věcí není.

Slovensko má v této oblasti ještě jeden nechvalný primát. "Některé obce mají útulky pro zatoulané psy, jiné jen takzvanou karanténu. V té je pes určitý počet dní, a když se o něj nikdo nepřihlásí nebo když se zdá zřízenci agresivní nebo nemocný, může jej utratit," popisuje Klimeková. Dodává, že například obec Trebišov nechala takhle utratit za poslední dva roky 256 psů.
 
Burtona našli lidé ve městě Detva. Policie zavolala sdružení Pes v nouzi a díky tomu pes přežil. Zhruba šest set eur za operaci a třítýdenní léčení zaplatili sponzoři. Příští týden bude moci opustit kliniku. "Pokud by existoval zákon, který by dával zvířatům větší ochranu a umožňoval by trestat viníky, třeba by se to nestalo," říká Dominika Kučerová ze sdružení Pes v nouzi.

Takový zákon vlastně existuje. Jen se ještě nedostal do parlamentu. Zabránil tomu pád slovenské vlády a politická krize. Jeho tvůrci doufají, že na něj nezapomenou noví poslanci po březnových volbách. A jako pojistku proti zapomnění organizují v sobotu takzvaný První slovenský pochod pro zvířata. Na sociální síti přislíbilo účast přes šestnáct set lidí, kteří většinou přijdou i se svými zvířaty.

Nový zákon by měl například zakázat ony karanténní stanice, ty by měly být v budoucnu jen součástí útulku. Psi v nich by tak po žádné lhůtě nemohli být utracováni. Zákon zároveň stanovuje podmínky chování jak exotických, tak hospodářských zvířat. Bude zakazovat chování psů a koček na jídlo. A nakonec stanoví, co je vlastně týrání.

"Nyní dochází na Slovensku k absurdním případům. Dva týdny poté, kdy jsme dostali Burtona, jsme měli v jedné romské osadě případ dvou pejsků, kteří byli uvázáni na řetěze a jako obojky měli dráty. Měli je ale už od štěněte, a jak rostli, tak se jim zařezávaly do krků. Výsledkem byla hnisající rána. To je klasické týrání. Jsou důkazy i svědci, ale viníci nyní za to nemohou být odsouzeni," popisuje Kučerová s tím, že s novým zákonem to bude jiné.

Burton je na dobré cestě, jeho pán se ještě hledá

Věc jménem Burton čeká ještě tři čtyři měsíce léčení. Pak už bude normálně běhat. "Pokud všechno půjde dobře. Ta jeho vitalita a akčnost je tak trochu proti nám," říká zvěrolékařka Zuzana Maňková. Burton v sobě celý život bude mít na patnáct broků, které skončily v jeho kostech. "Vyndat je by bylo obtížné a znamenalo by to pro něj další operace," popisuje veterinářka a v ruce má pytlíček s osmi broky, které se vyndat podařilo.
 
Lidé ze sdružení Pes v nouzi doufají, že by mu při rehabilitaci mohl pomáhat už nový majitel. "Zpočátku byli hned tři zájemci, ale všichni si to časem z nějakého důvodu rozmysleli," říká Dominika Kučerová.

Autor:

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Studenti protestující v USA křičí hesla, kterým sami ani nerozumí, říká Klvaňa

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Volal na Fica, ať jde blíž, pak začal střílet, líčí svědci atentátu

16. května 2024  7:06

Lidé, kteří stáli v bezprostřední blízkosti atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica,...

Hrajeme o lístky na finále MS v hokeji. S iDNES Premium na 3 měsíce za 49 korun

3. května 2024,  aktualizováno  16.5 7:06

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

S Ruskem podpoříme světovou spravedlnost, prohlásil Si po setkání s Putinem

16. května 2024  6:57

Čína je připravena posílit vztahy s Ruskem. Podle agentury AFP to řekl prezident Si Ťin-pching na...

Prezident Pavel jmenuje Ženíška ministrem. Je to osmá změna ve vládě

16. května 2024  6:05

Prezident Petr Pavel před polednem jmenuje Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...