Na sídlišti ve slovenském Prešově těsně po poledni vybuchl plyn v jednom z...

Na sídlišti ve slovenském Prešově těsně po poledni vybuchl plyn v jednom z paneláků. Na místě jsou zranění. (6. prosince 2019) | foto: Reuters

Nejvíce obětí si za poslední roky vyžádal výbuch plynu v Magnitogorsku

  • 3
Hned několik explozí plynu v Evropě přinesly poslední dva roky. Největší z nich si loni v prosinci v ruském Magnitogorsku vyžádala téměř čtyřicet obětí. Letos v prosinci se udály hned dvě neštěstí. Výbuch na jihu Polska si vyžádal osm obětí. V Přešově na východě Slovenka zahynuli čtyři lidé.

4. března 2018 Poznaň - 4 oběti

V západopolské Poznani zemřeli při výbuchu plynu v březnu 2018 čtyři lidé.

Při neštěstí utrpělo zranění dalších jednadvacet lidí, z toho dvě děti. Plyn vybouchl ve čtyřpodlažním domě, jehož velká část se po incidentu zřítila.

20. března 2018 Katánie - 3 oběti

Tři mrtvé si vyžádala také v březnu loňského roku exploze v budově v historickém centru sicilského města Katánie. Dva z mrtvých byli hasiči, kteří byli na místo přivoláni kvůli úniku plynu.

Výbuch si vyžádal také dva těžce zraněné.  „Mysleli jsme, že vybuchla bomba,“ popsala silnou ránu jedna z obyvatelek středu Katánie.

31. prosince 2018 Magnitogorsk - 39 obětí

V prosinci loňského roku se po výbuchu plynu v ruském Magnitogorsku zhroutila část panelového domu. Po výbuchu prohledávali hasiči několik dní trosky panelového domu. Exploze si vyžádala 39 životů.

31. prosince 2018

12. ledna 2019 Paříž - 4 oběti

V lednu letošního roku v Paříži při výbuchu plynu zahynuli čtyři lidé. Plyn explodoval v pekařství Hubert na ulici Trévise nedaleko opery a poškodil také okolní domy. Bylo třeba evakuovat 12 staveb a 150 lidí.

Podle pařížské policejní prefektury přišli o život dva hasiči, kteří v budově zasahovali při úniku plynu.

12. ledna 2019

26. června 2019 Vídeň - 3 oběti

Čtyři oběti a nejméně dvanáct zraněných si letos v červnu vyžádala silná exploze, která poničila pětipatrový dům ve vídeňské čtvrti Wieden. Část budovy se zřítila.

6. července 2019 Katovice - 3 oběti

V červenci 2019 zemřeli při výbuchu v obytném domě ve městě Bytom nedaleko Katovic na polské straně Slezska tři lidé. O život přišla 39letá žena a její dcery ve věku pěti a sedmi let. Záchranáři z místa evakuovali 17 lidí.

4. prosince 2019 Szcyrk - 8 obětí

Osm obětí si 4. prosince vyžádal výbuch plynu v třípodlažním domě v obci Szczyrk na jihu Polska, která je známá jako lyžařské středisko. Mezi oběťmi byly také čtyři děti. Budova se po výbuchu zhroutila. 

Podle hasičů, kteří v troskách domu hledali oběti, žilo v domě devět lidí ze dvou rodin. Jeden člověk se v okamžiku výbuchu nacházel mimo budovu.

6. prosince 2019 Prešov - 5 obětí

Hned dva dny na to explodoval ve dvanáctipatrovém bytovém domě v Prešově na východě Slovenska plyn. Podle posledních informací si neštěstí vyžádalo pět obětí. V domě se zhroutila část schodiště, podle hasičů hrozí kolaps budovy. Vrchní patra domu jsou kompletně v plamenech.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video