Výbuch plynu v Prešově má nejméně pět obětí, požár je uhašen

  13:04aktualizováno  7. prosince 8:08
Na sídlišti ve slovenském Prešově v pátek těsně po poledni vybuchl plyn v jednom z paneláků. Zemřelo pět lidí, další čtyři desítky utrpěly zranění. Šest lidí policisté stále pohřešují. Po explozi začala budova hořet a plameny se podařilo definitivně uhasit až v sobotu ráno. Dům je podle policie neobyvatelný, může se zhroutit.

Zásah probíhal celou noc, lokalizace požáru byla nahlášená v pátek před půlnocí. V sobotu v sedm ráno velitel zásahu ohlásil likvidaci požáru. Informovali o tom slovenští hasiči na Facebooku. 

„Na místě zasahují všechny složky, je to obrovská tragédie. V krizovém štábu se dohodneme na dalším postupu a způsobu pomoci,“ uvedl v pátek večer slovenský premiér Peter Pellegrini, který vyjádřil soustrast všem pozůstalým.

Ministryně vnitra Denisa Saková pak upozornila, že likvidace následků tragédie bude pokračovat do ranních hodin. Vláda také Prešovu poskytne finanční injekci.

Údaje o počtu mrtvých se rozcházely, psalo se o třech či čtyřech. Nyní policie i hasiči mluví o pěti obětech. Zraněných je více než čtyřicet, nikdo by však neměl být v ohrožení života.

Podle deníku Sme devět lidí ošetřili v nemocnici a čtyři zůstali hospitalizovaní. „Jsou to lehká poranění a nejsou v ohrožení života. Je to jeden muž, jedna žena a jedna matka s dítětem,“ řekla ministryně zdravotnictví Andrea Kalavská. 

Výbuch se podle Sakové odehrál ve výtahové šachtě v devátém podlaží domu a následně se vznítilo vše až do dvanáctého patra. Zhroutila se konstrukce schodiště, což zkomplikovalo záchranné práce. Exploze byla tak silná, že rozbila okenní tabulky i v okolních domech. 

Po výbuchu začalo hořet a oheň se rozšířil do dalších poschodí. Hasiči večer oznámili, že se jim podařilo dostat pod kontrolu několik ohnisek požáru. 

Nejvyšší čtyři podlaží úplně shořela, střecha je otevřená. Kvůli zhroucenému schodišti se do budovy nedá dostat zevnitř a kvůli nestabilitě budovy záchranné práce postupně probíhaly už jen zvenku.

Na místě bylo několik vrtulníků, dorazila i druhá mechanizovaná brigáda z Prešova. Situaci při hašení však komplikoval vítr a velká vzdálenost od ohniska požáru. Manipulaci s plošinou také ztížily nízké teploty v Prešově a mrznoucí déšť, kvůli němuž měl problémy i jeden z vrtulníků. 

Policie během prvních hodin po nehodě evakuovala okolní domy, večer tam ovšem zamířila znova. Údajně tam totiž viděli lidi s baterkami. Podle deníku Sme je policisté v takovém případě musí vyvést, a to i násilím. Vyšetřovatelé také podle Denníku N zahájili trestní stíhání ve věci trestného činu všeobecného ohrožení.

Podle obyvatel sídliště výbuch zřejmě souvisí s výkopovými pracemi v okolí domu. Svědkyně uvedla, že na místě byl před explozí cítit plyn. Když to lidé řekli přítomným dělníkům, ti údajně odpověděli, že o tom vědí a situaci řeší.

Ve sbírce přispěla i prezidentka Zuzana Čaputová

Na balkonech hořícího paneláku stáli podle svědků krátce po výbuchu lidé, kteří volali svým blízkým a uklidňovali je, že jsou v pořádku. Někteří byli také na střeše. Hasiči odpoledne oznámili, že se jim pomocí výškové techniky podařilo evakuovat všechny, které viděli a našli. Uváděl se počet 34 evakuovaných. 

Až do osmého patra hasiči všechny byty prohledali a nikoho dalšího už v pátek večer nenašli. Policie vyzvala obyvatele, aby se k budově nepřibližovali, a veřejnost požádala, aby nesdílela video s pádem první oběti z balkonu. 

„Myslel jsem si, že je to zemětřesení,“ popsal jistý Juraj, který byl v době výbuchu ve vedlejší bytovce. Policisté vykázali přihlížející dav co nejdál od místa neštěstí. Záchranné složky rovněž pokácely stromy v okolí, aby měly snazší přístup k místu nehody. 

Kvůli výbuchu byl v oblasti problém s telefonním připojením. Společnost O2 Slovakia totiž oznámila, že byl při tragédii zničen vysílač. „Občané v okolí dvou až tří kilometrů se proto v sítí 02 nedovolají“, uvedla tisková referentka prešovského městského úřadu Lenka Šitárová.

Výbuch v paneláku zvedl vlnu solidarity, Prešov založil sbírku

Podle primátorky města Andrey Turčanové je páteční výbuch nejhorší tragédie v Prešově za uplynulé půlstoletí. Politička podle Sme dodala, že město nabídlo zasaženým lidem ubytování na internátech a v penzionech. Do přilehlé školky se lidé přicházeli ohřát. Využít mohli i pomoci psychologů.

Krátce poté, co se zpráva o tragédii dostala do médií, na Facebooku vznikla skupina, ve které lidé nabízejí svou pomoc. Policie ovšem zároveň varovala před falešnými transparentními účty. Město Prešov zřídilo jeden oficiální, kam přispěla i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Lidem přispěla 5 tisíc eur a nabídla i ubytovací prostory prezidentské kanceláře v Tatranské Javořině těm, kteří při tragédii přišli o střechu nad hlavou. Poděkovala také hasičům a dalším záchranným složkám.

„Velmi mě zarmoutila dnešní zpráva o tragédii v Prešově. Myšlenkami jsem se všemi, kteří se teď budou muset vyrovnat s jejími následky a ztrátou nejbližších,“ napsala.

Prešov leží na východě Slovenska.

Prešov leží na východě Slovenska.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brazílii sužuje nesnesitelné horko. V Riu byla pocitová teplota 62,3 stupně

19. března 2024

V Brazílii je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů...

KOMENTÁŘ: Jen v totalitách média útočí na opozici a obhajují vládu, píše Babiš

19. března 2024  7:40

Po posledních průzkumech preferencí vládní řady zřejmě zachvátila pořádná panika. Místo toho, aby...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...