Původní tepelná elektrárna Volkswagenu v německém Wolfsburgu (Ilustrační snímek)

Původní tepelná elektrárna Volkswagenu v německém Wolfsburgu (Ilustrační snímek) | foto: Reuters

Čelili pronásledování v časech brazilské junty, VW je teď odškodní

  • 11
Německá automobilka Volkswagen odškodní částkou 36 milionů realů (149 milionů korun) své bývalé zaměstnance v Brazílii, kteří kvůli spolupráci firmy s armádou čelili pronásledování v době vlády vojenské junty v letech 1964 až 1985.

Brazilská vládní komise pro vyšetření možných pochybení v období diktatury nalezla důkazy, že firmy včetně Volkswagenu tajně pomáhaly armádě vyhledávat možné „podvratné živly“ a potenciálně nebezpečné odborářské aktivisty v řadách svých zaměstnanců. Mnoho z pracovníků bylo podle Reuters vyhozeno, zadrženo nebo zastrašováno policií a po dlouhá léta si nebyli schopni najít novou práci.

Volkswagen uvedl, že ve středu podepsal dohodu o urovnání sporu s brazilským státem a prokuraturou v Sao Paolu, která zahrnuje vyplacení 16,8 milionu realů (69,5 milionů korun) sdružení bývalých zaměstnanců a jejich žijících rodinných příslušníků. Zbytek částky bude věnován na různé lidskoprávní projekty.

Brazilské státní zastupitelství v prohlášení uvedlo, že dohoda ukončí tři souběžná vyšetřování zahájená od roku 2015.

„Je důležité se zodpovědně vyrovnat s temnou kapitolou v brazilských dějinách a podpořit transparentnost,“ uvedla členka představenstva Hiltrud Wernerová v portugalsky psaném prohlášením, které Volkswagen v této souvislosti vydal.

Čistky ve VW pokračují. Kvůli potížím ID.3 a Golfu skončil šéf softwaru

O urovnání sporu mimo jiné informovaly německé stanice NDR a SWR a deník Süddeutsche Zeitung.

Historik Christopher Kopper z univerzity v Bielefeldu, kterého automobilka pověřila prozkoumáním případu, sdělil, že se jedná o historickou dohodu.

„Je to poprvé, co německá firma uzná zodpovědnost za porušování lidských práv svých vlastních zaměstnanců v případech, které se staly po skončení nacismu,“ řekl Kopper německým novinářům.

Volkswagen v prohlášení uvedl, že ačkoliv Kopperovo vyšetřování odhalilo spolupráci firmy s brazilskými bezpečnostními složkami a vojenskou juntou, neexistují jasné důkazy, že tato spolupráce byla ve firmě institucionálně zavedenou praxí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video