Při raketovém útoku na nádraží v ukrajinském Kramatorsku na východě země zemřelo přes 60 lidí a přes 100 dalších bylo zraněno. (8. dubna 2022) | foto: Profimedia.cz

Rusko pokračuje v útocích na civilisty, varovalo britské ministerstvo obrany

  • 85
Britské ministerstvo obrany v sobotu informovala o tom, že Rusko chce zřídit koridor mezi Krymem a Donbasem. Ministerstvo současně také uvedlo, že ruská armáda nadále pokračuje v útocích na civilisty. Podobně jako v pátek, kdy při raketovém útoku na nádraží v ukrajinském Kramatorsku, kde zemřelo 50 lidí, z toho pět dětí.

Podle britských služeb se ruská armáda nadále zaměřuje na oblast Donbasu, Mariupol či Mykolajiv. Na města totiž stále míří raketové útoky. Britské ministerstvo obrany očekává, že Rusko také zvýší své letecké aktivity na jihovýchodě Ukrajiny. Ruské jednotky zde podle informací zpravodajců podporují námořní síly, které pokračují ve vypouštění řízených střel.

„Ruské operace se nadále zaměřují na Oblast Donbasu, Mariupol a Mykolajev, podporované pokračujícím odpalováním raket s plochou dráhou letu ruskými námořními silami na Ukrajinu,“ uvedlo podle agentury Reuters ministerstvo obrany a dodalo, že ambice Ruska zřídit pozemní koridor mezi Krymem a Donbasem jsou nadále mařeny ukrajinským odporem.

Ukrajinská armáda tvrdí, že Moskva chce upevnit pozemní koridor mezi dvěma proruskými separatistickými republikami na východě Ukrajiny a ukrajinským poloostrovem Krym, který Rusové anektovali v roce 2014.

Telegram

V sobotu ráno také guvernér ukrajinské Luhanské oblasti Serhiy Gaidai řekl, že je nutné z evakuovat z osad více lidí. Podle jeho slov totiž oblast čelí značným raketovým útokům a na místo přijíždějí další ruské síly.

Gaidai podotkl, že stále asi 30 procent lidí, kteří zůstali v osadách po celém regionu byli požádáni o evakuaci. „Oni (Rusko) shromažďují síly pro ofenzívu a my vidíme, že počet ostřelování vzrostl,“ řekl Gaidai pro veřejnoprávní televizi.

Na sobotu bylo dohodnuto deset humanitárních koridorů pro evakuaci lidí z obléhaných ukrajinských regionů, informovala vicepremiérka Iryna Vereščuková. Je mezi nimi i jeden koridor pro evakuaci osob soukromou dopravou z města Mariupol.

„Ruská monstra neopustí své metody. Chybí jim odvaha a kuráž bojovat s námi na bojišti , tak cynicky ničí populaci civilistů. Tohle je zlo, které nemá žádné limity. A pokud nebude potrestáno, nikdy neskončí,“ reagoval na páteční útok v Kramatorsku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během projevu ve finském parlamentu.

,

Video